Zelenski: „Mă bucur că Maia Sandu nu se teme să spună că Crimeea e a Ucrainei”

Zelenski: „Mă bucur că Maia Sandu nu se teme să spună că Crimeea e a Ucrainei”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află în vizită oficială la Kiev acolo unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

În timpul declarație de presă Zelenski a apreciat faptul că Maia Sandu susține integritatea teritorială a Ucrainei și „nu îi este frică să declare Crimeea parte integră a statului Ucrainean.”

Zelenski și Sandu au discutat despre problema transnistreană în special subliniind lupta cu contrabanda de la frontiera moldo-ucraineană pe perimetru regiunii transnistrene.

Maia Sandu Zelenski

„Am avut un schimb de opinii în special având în vedere rolul  Ucrainei în formatul de negocieri 5+2. Sprijinim ferm suveranitatea şi integritatea teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internaţional. Am discutat mai multe aspecte, inclusiv crearea unui Consiliu la nivel de preşedinţi, pentru a soluţiona problemele existente.  Este la fel de importantă lupta cu contrabanda pe segmentul frontierei moldo-ucrainene…Un subiect aparte a fost obiectivul strategic de integrare în UE a R. Moldova şi a Ucrainei”.

Maia Sandu a pus mai multe accente ce țin de colaborare pe domenii cheie ce au fost abandonate de mai mulți ani, dar a vorbit și despre importanța consolidării securității ambelor state.„Am pus accent pe provocările şi ameninţările care afectează atât securitatea naţională, cât şi cea regională. Stabilitatea şi securitatea Republicii Moldova şi a Ucrainei sunt vitale pentru ambele state. În acest context, am reconfirmat sprijinul reciproc şi ferm pentru soluţionarea paşnică a conflictelor, bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor noastre în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional. Aş vrea să subliniez că Republica Moldova susţine ferm şi fără rezerve integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei,” a declarat Sandu.

Textul Declarației comune și textul Memorandumului privind dezvoltarea potențialului de transport și tranzit al Republicii Moldova și Ucrainei pot fi găsite aici – http://bit.ly/vizita-oficiala-Kyiv