Z-ul rusesc, în Misiunea de Pacificare din Republica Moldova. Delegația Chișinăului interzice folosirea simbolicii pro-război

Z-ul rusesc, în Misiunea de Pacificare din Republica Moldova. Delegația Chișinăului interzice folosirea simbolicii pro-război

Z-ul folosit de Rusia în invazia din Ucraina a apărut și în unitățile militare ruse din regiunea transnistreană. Săptămâna aceasta mai mulți militari ai Federației Ruse din cadrul Misiunii de Pacificare din Republica Moldova au fost văzuți având aplicată pe uniformă litera „Z”. Potrivit surselor noastre acest simbol fost observat inclusiv la comandantul militar superior al contingentului rus și la șoferul acestuia.

Toți militari ce participă la operațiunea de menținere a păcii se conformează, ce ține de ținuta militară, unui protocol agreat de toate părțile încă din 1993, potrivit căruia oricare abatere de la prevederile acestui regulament este inadmisibilă.

Astfel, pe 30 martie la ședința săptămânală a Comandamentului militar întrunit, ce are lor în mod obișnuit miercuri, înainte de ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), partea moldovenească s-a arătat împotriva afișării acestui simbol pe uniformă și a cerut aducerea acesteia în ordine, conform regulamentului nr.84 din 07.07.1993.

Astăzi la ședința Comisiei Unificate de control militariii ruși au fost prezenți în uniforme fără simbolul „Z„, chiar și așa delegația Republicii Moldova a făcut o adresare în scris către toate părțile de a nu admite astfel de abateri.

„În scopul înlăturării acestor încălcări delegația Republicii Moldova în CUC își rezervă dreptul de a se folosi metode diplomatice și mediatice,” se arată în adresarea înaintată astăzi la ședința CUC, ce a avut loc la Bender.

  • În prezent, misiunea de pacificare în Zona de Securitate a Republicii Moldova este alcătuită din 1.375 de militari: 431 ai Federației Ruse, 453 ai Republicii Moldova și 491 de militari transnistreni, precum și 10 observatori ucraineni, care pe durata războiului se vor afla în Ucraina.

Conform prevederilor Acordului din 21 iulie 1992 Comisia Unificată de Control este responsabilă de întregul mecanism de securitate şi conduce operaţiunea trilaterală de menţinere a păcii.