VOX: Regiunea transnistreană pe timp de criză. „Bine că microbuze sunt. Mulțumim și pentru asta”

VOX: Regiunea transnistreană pe timp de criză. „Bine că microbuze sunt. Mulțumim și pentru asta”

În regiunea transnistreană este activată, până la 1 decembrie, starea de urgență în economie, din cauza deficitului de gaze. Au fost luate măsuri dure de economisire. Troleibuzele funcționează doar în orele de vârf.  Microbuzul ce leagă orașul Bender (n.r. Tighina) cu Tiraspol, în lipsa troleibuzelor, cu greu face față.

„În perioada stării de urgență foarte greu ajungem la muncă. Am nevoie să merg două stații și cum asta se va întâmpla nu știu, deja întârzii. Nu e plăcut deloc,” ne-a spus un bărbat din regiune.

„Bine că microbuze sunt. Mulțumim și pentru asta. În general, până acum e normal.”

Cei mai mari consumatori de gaze au fost opriți: MMZ, Uzina de Ciment stau pe loc. Activitățile fabricii de cărămidă, Tirotex,
dar și ale altor întreprinderi, la fel, ar putea fi sistate. Uzina „Electromaş” a trecut la activitate nocturnă. Apa caldă este asigurată după orar: trei ore seara.

ReporterCum credeți, cum am putea trece peste această criză?
Locuitor al regiuniiPărerea mea? Mai rapid să ne alăturăm Federației Ruse și atunci toate se vor aranja.

 

Bătrână de 80 de ani ce beneficiază de o pensia din Federația Rusă:

„Acum apă este, e cald în casă, sănătate lui Putin care ne plătește pensiile, mulți primesc și eu am una bună, am 80 de ani. 2:23 Nu știu cu acest gaz ce va fi, noi plătim, cu reducere dar plătim, însă întreprinderile nu lucrează. Uzina de Ciment și cea de Metal din Râbnița nu lucrează, înțelegeți că bugetul va sărăci. Aici a fost rai. Moldova e un colț de rai, înțelegeți, aproape de mare, trebuie Odessa să o ia, au ars oamenii acolo. Nouă ne e frică ca aceștia să nu vină și să facă scut viu din noi, ca în Donbas.

Administrația separatistă de la Tiraspol a ales retorica de a acuza autoritățile de la Chișinău și Moldovagaz în criza din regiune, fără a menționa că Gazprom a decis să reducă volumele livrate. S-a dat de înțeles că dacă ar fi putut ar fi luat gaz din țeava fără să se întrebe.

Jurnalist din regiune: Amintiți-ne vă rog, pentru publicul nostru, de ce noi nu putem lua gaz din țeavă, singuri?

Serghei Obolonik, așa-zisul ministru al economiei de la Tiraspol: Volumul livrărilor sunt stabilite de MoldovaGaz și care va fi volumul final decide vânzătorul împreună cu cumpărărtorul. Noi nu sunt parte din contract. Înainte era și tranzit, acum tranzit în țeavă nu este. Beneficiarul final este Moldovagaz. Cât ne livrează, atâta putem lua. …Prin teritoriul nostru intră gaz pentru centrul și sudul Transnistriei și intră în acel volum care este prevăzut în contract. Camenca și Râbnița primesc gaze prin R. Moldova.

Așa-zisul ministru al economiei a anunțat că Transnistria se află în pragul unei catastrofe umanitare. Din totalul de 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi livrate de Gazprom, pe malul stâng ajung 2,3 milioane de metri cubi, cu 1,6 milioane mai puțini decât în octombrie.

 Datoria Tiraspoltransgaz (malul stâng) este aproape de 9 miliarde de dolari.