VOX: Mitul prețurilor mici din regiunea transnistreană. „Curentul e al nostru, pentru gaz noi nu achităm, nu înțeleg de ce cresc”

VOX: Mitul prețurilor mici din regiunea transnistreană. „Curentul e al nostru, pentru gaz noi nu achităm, nu înțeleg de ce cresc”

Creșterea de anul trecut a prețurilor a fost simțită și de locuitorii regiunii transnistrene. Deși regimul neconstituțional de la Tiraspol operează cu cifre mai mici ale inflației decât sunt anunțate la Chișinău, inflația în stânga Nistrului ar fi fost în 2022 de doar 13%, oamenii însă atestă o creștere a cheltuielilor la produsele alimentare de minim 20% – 30%.

În percepția comună a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului persistă convingerea că produsele alimentare și cele nealimentare sunt la un preț mai mic în regiunea transnistreană. Percepție ce corespundea realității până în 2019-2020, după care discrepanța prețurilor dintre maluri a început să scadă. În prezent raporturile sunt aproximativ la același nivel, chiar dacă în regiune nu există plata pentru TVA. Rămân a fi mai ieftine produsele alcoolice, țigările și produsele petroliere.

Salariul mediu în regiunea transnistreană potrivit pretinselor autorități din regiune este de 6 187 ruble, echivalentul a 7 mii lei. Pe malul drept al Nistrului salariul mediu este de 11.700 lei. Pensiile încep de la câteva sute de rubele, media fiind de 1600.

Am mers în regiune pentru ai întreba pe oameni cum au simțit creșterea prețurilor și cum se descurcă. Vedeți în video răspunsurile acestora.