VOX. Cu ce ochi privesc locuitorii regiunii transnistrene aderarea Republicii Moldova la UE

VOX. Cu ce ochi privesc locuitorii regiunii transnistrene aderarea Republicii Moldova la UE

Exact acum două luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat împreună cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu Prim-ministra Natalia Gavrilița, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Cetățenii au ales această opțiune. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental”, a declarat șefa statului la ceremonia de semnare a documentului.

La distanță de 11 zile de la semnarea cererii de aderare, Guvernul a transmis primul chestionar completat de aderare, iar pe 12 mai a fost transmis şi cel de-al doilea chestionar.

Am întrebat locuitorii regiunii transnistrene ce părere au aceștia despre cererea depusă de Chișinău, răspunsurile le puteți vedea în video. Cert este că, multe din opiniile locuitorilor regiunii se bazează pe tezele expuse în media controlată de Federația Rusă, puțini cunosc că în ultimii cinci ani principala piața de desfacere pentru produsele din regiunea transnistreană este cea europeană.

Autoritățile Republicii Moldova se arată convinse că Republica Moldova va adera la comunitatea europeană împreună cu regiunea transnistreană. Pe parcursul procesului de aderare speră la identificarea unei soluții pașnice pentru reîntregirea celor două maluri.