Vladislav Kulminski neagă informațiile apărute în spațiul public precum că ar fi cerut Tiraspolului să se implice în criza de gaze. „Este o prostie absolută”

Vladislav Kulminski neagă informațiile apărute în spațiul public precum că ar fi cerut Tiraspolului să se implice în criza de gaze. „Este o prostie absolută”

Ieri, la sediul Misiunii OSCE din Chișinău a avut loc o nouă reuniune de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană. Subiectul cheie a fost din nou problematica transportului auto din stânga Nistrului și accesul acestora în traficul rutier internațional.

După întrevederea la care au participat negociatorii șefi de pe ambele părți, Vlad Kulminskii și Vitalii Ignatiev, pe canalele de telegram din regiune a apărut informația precum că, Chișinăul ar fi cerut Tiraspolului în timpul acestei întrevederi să intervină în negocierile cu Rusia, privind livrările de gaz.

Canalul НП inform cu peste 8 mii de abonați a scris că această cerință a fost condiționată, iar în schimbul implicării Tiraspolului în facilitarea livrărilor de gaz, „partea moldovenească a promis să rezolve problema accesului la transport cu numere transnistrene în Ucraina.”

Potrivit aceleași surse, așa-zisul ministrul de externe al regiunii transnistrene ar fi numit cererea părții moldovenești drept un „șantaj inacceptabil și cinic”.

Același text și fotografie a apărut ulterior pe alt canal popular în stânga Nistrului, Приднестровец, cu peste 11 mii de abonați.

La scurt timp informația a fost preluată și de alte canale de telegram, dar deja din dreapta Nistrului.

După ora 22:00 publicația pro Kremlin – Komsomolskaya Pravda publică un comentariu oferit de Vitalii Ignatiev, cu titlul: „Voi ne dați gaz, iar noi vă permitem să călătoriți în Ucraina cu numere transnistrene: Chișinăul a cerut Tiraspolului să ajungă la un acord cu Rusia”

„Este o prostie absolută”

Vladislav Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare a declarat pentru Zona de Securitatea că aceste declarații sunt inventate, iar Chișinăul nu a cerut implicare Tiraspolului pe subiectul furnizării gazului rusesc. 

„Este o prostie absolută și nu are tangență cu realitatea. A fost menționată problematica dată, dar asta nu a fost legată în niciun fel de problema transportului sau de alte probleme, pur și simplu a fost menționat că prețul la gaz va crește și toată lumea trebuie să fie pregătită, dar el deja a legat asta ca un fel de șantaj, asta sunt prostii. Probabil ei nu au cu să se ocupe acolo, au puțin de lucru și iată inventează diferite prostii, ” nea declarat Kulminski.

Cert este că la reuniunea de lucru de ieri au participat nu doar reprezentanți ai Tiraspolului și Chișinăului, dar și exponenți ai mediatorilor și a observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”, care nu au comunicat nimic pe acest subiect.