Vladimir Putin încearcă să o discrediteze pe Maia Sandu, în timp ce menține trupe ilegale pe teritoriul Republicii Moldova

Vladimir Putin încearcă să o discrediteze pe Maia Sandu, în timp ce menține trupe ilegale pe teritoriul Republicii Moldova

Președintele rus, Vladimir Putin, declară că Federația Rusă este gata să retragă trupele ruse din regiunea transnistreană, inclusiv a pacificatorilor, însă doar după ce va fi identificată o soluție pașnică  în reglementarea tranistreană. Declarația a fost făcută drept răspuns la cerințele Maiei Sandu la retragerea militarilor ce staționează ilegal în stânga Nistrului. Putin a sugerat că atunci când președintele Maia Sandu cere retragerea trupelor ruse, aceasta o face de pe poziția de exponent al țărilor occidentale și ca exponent al României a cărui cetățean este. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței sale anuale.


 „Noi suntem pentru retragerea pacificatorilor, dar după ce va fi creată o situație favorabilă, va fi stabilit un dialog decent între Transnistria și cealaltă parte a Moldovei, atunci când se va merge pe cale pașnică de aplanare a situației. Noi suntem pentru aceasta”, a declarat Putin.

Acesta a ținut să o discrediteze pe Maia Sandu, președintele ales al Republicii Moldova, atribuindui rolul de exponent al occidentului și al României.

„Maia Sandu în calitate de reprezentant al unei forțe politice nu a spus nimic nou, noi demult auzim declarațiile liderilor occidentali despre necesitatea retragerii contingentului nostru de pacificatori. Maia Sandu este președinte al R. Moldova, dar este și cetățeancă a României.

Putin a reamintit de eșuarea „Planului Kozak”, care potrivit lui, avea să soluționeze problema transnistreană.

„Noi cu fostul președinte Voronin am fost foarte aproape de aceasta (soluționarea – n.red). Însă în ultimul moment liderii țărilor occidentale l-au presat, el a renunțat, s-a disociat de înțelegerile anterioare și soluționarea problemei transnistrene a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce? Nu este clar deloc! Ulterior i-am întrebat pe omologii mei din UE, de ce ați procedat așa? Au zis că așa a ieșit! Nu ne vom axa pe detalii, însă mai devreme sau mai târziu această problemă va trebui rezolvată”, a specificat Putin.

Amintim că după alegerea în funcția de președinte, Maia Sandu a declarat că trupele ruse de ocupație (GOTR) trebuie să plece din R. Moldova, iar misiunea de pacificare trebuie transformată în una civilă sub egida ONU.