Vitalie Stoian: „Republica Moldova trebuie inclusă în sistemul de „apărare colectivă” ce ar cuprinde Ucraina și România”

foto: Vitalie Stoian, general în rezervă, fost comandant al Armatei Naționale, fost atașat militar la NATO Vitalie Stoian

Vitalie Stoian: „Republica Moldova trebuie inclusă în sistemul de „apărare colectivă” ce ar cuprinde Ucraina și România”

Republica Moldova trebuie inclusă în sistemul de „apărare colectivă” – un concept ce presupune implicarea vecinilor, România sau Ucraina, să fie într-o alianță te ajută în caz de necesitate. Opinia a fost exprimată de generalul în rezervă Vitalie Stoian pentru zonadesecuritate.md. De asemenea, fostul atașat militar la NATO consideră că relațiile de parteneriat cu Alianța Nord Atlantică trebuie extinsă pentru a putea față în condițiile amenințărilor de securitate la care este expusă țara noastră.

Umbrela de neutralitate a Republicii Moldova a avut un anumit rol până la data de 24 februarie 2022. Astfel, țara noastră trebuie să introducă principiul “apărării colective”. Adică, vecinii care sunt cu tine într-o alinață te ajută în caz de necisate (spre exemplu: schimbul de intercepatare a aeronavelor străine, patrularea poliției aeriene de către vecinii noștri România sau Ucraina)

Vitalie Stoian, general în rezervă, fost comandant al Armatei Naționale

Noi trebuie să ne gândim dacă avem destule resurse umane, tehnico-materiale, inclusiv financiare și vrem să construim o proprie aramtă și care să facă față în caz de criză, trebuie să investim în armată. Dacă nu avem așa posibilități, ar trebui să ne gândim touși la cazul de apărare colectivă? Apărare colectivă asta înseamnă că fiecare dă ceea ce poate. Asta înseamnă că vecinii care sunt cu tine într-o alianță te ajută în caz de necesitate. Nu aș spune că NATO s-a implicat direct în acțiunile militare care se desfășoară în teatrul de operații în Ucraina, dar totuși țările care sunt membre NATO sprijină destul de puternic Ucraina. Mă refer la Polonia sau SUA care sunt cei mai fideli aliați.

În context, generalul în rezervă Vitalie Stoian, consideră că proiectele comune cu NATO, Republica Moldova trebuie să le intensifice și să le extindă. În cadrul NATO este și un comitet de monitorizare a spațiului aerian, acolo unde intră toți vecinii Moldova, Ucraina, România, dar și alte țări din zona aceasta și schimbul de informații pentru interceptarea aeronavelor străine. Aici ar fi bine, spre exemplu: patrularea poliției aeriene de către vecinii noșri ori România, ori Ucraina să ne ajute, deoarece noi nu avem așa posibilități, a mai punctat Stoian.

Referindu-se la faptul dotarea Armatei Naționale, Vitalie Stoian crede că țara noastră trebuie să dispună de:

  • sisteme de interceptare moderne;
  • mijloace antirachete, care pot în caz de necesitate distruge aceste rachete.

Asta în cazul în care vrem să avem un sistem aerian propriu, dar putem intra și în sistemul aerian comun cu Ucraina sau România. Eu știu că forțele noastre aeriene au schimb de informații și cu ucrainenii și cu partea română.

Tot depinde de voința noastră: vrem o armată independentă, bine dotată, trebuie să investim. Republica Moldova, în acest context trebuie să facă un review, o evaluare totală a sistemului de apărare și securitate și trebuie să decidă: ca să ai o armată puternică ai nevoie de profesionalizarea armatei: instruiri, aplicații, misiuni etc. Aici mă refer la efectiv. De asemenea, vorbim și de dotarea tehnică a armatei. Trebuie să vedem cum să folosim aceste resurse – poate nu avem nevoie de tancuri, blindat, poate e nevoie să avem mijloace antitanc. Poate nu e nevoie să cumpărăm escadrile de avioane, poate e nevoie să cumpărăm rachete sau mijloace portative antiaeriene, a conchis Vitalie Stoian.  

Întregul podcast îl puteți urmări mai jos: