Vitali Igantiev a fost dat oficial în căutare de către Ministerul ucrainean de Interne

Vitali Igantiev a fost dat oficial în căutare de către Ministerul ucrainean de Interne

Vitali Igantiev, așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, a fost dat oficial în căutare de către Ministerul ucrainean de Interne. Anunțul a fost publicat pe site-ul instituției, la secțiunea „căutare”.

Igantiev este prezentat drept o „persoană care se ascunde de organele de anchetă”.

Captură de ecran a portalului oficial al misterului ucrainean de Interne, categoria căutare

Amintim că pe 9 ianuarie, Ignatiev a fost chemat la sediul Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU) din regiunea Vinnița. Potrivit unei somații publice, el ar fi făcut apeluri publice pentru modificarea frontierei de stat a Ucrainei, că a cooperat și a sprijinit „statul agresor [Rusia] și administrația de ocupație a acestuia în activități de informare”.

Vitali Ignatiev a evitat să comenteze citația la SBU din ianuarie. vezi aici

Cert este că acesta a participat la alegerile prezidențiale ruse din martie 2024, fapt confirmat chiar de Ignatiev într-un interviu pentru presa rusă în care a descris cum au fost pregătite alegerile și că din partea administraței separatiste au fost depuse toate eforturile ca scrutinul să aibă loc în regiunea transnistreană. min 4:57

Aflat la Chișinău în 2022, Vitalii Ignatiev a fost abordat de jurnaliștii de pe malul drept al Nistrului, care i-au cerut să-și expună opinia în privința războiului din Ucraina, fiind posesor al unui pașaport ucrainean.

Acesta a evitat categoric să pronunțe cuvântul război. Deși i-au fost adresate mai multe întrebări la acest subiect, Ignatiev a refuzat să se expună.

Întrebat de Zona de Securitate despre cetățenia sa ucraineană, Ignatiev a evitat să confirme faptul că deține o astfel de cetățenie, răspunzând că: „Eu sunt cetățean al republicii moldovenești nistrene rmn*, astăzi eu particip la un eveniment în calitate de negociator politic, fiind cetățean „rmn”, apropo de etnie ucraineană aveți dreptate. Sunt aici pentru a discuta problemele create de partea moldovenească”.

În 2021, redacția noastră a intrat în posesia pașaportului ucrainean deținut de Ignatiev, datele din această fotografie corespund cu cele din citația publicată acum de ziarul guvernamental ucrainean.

Pașaportul ucrainean al lui Vitalii Ignatiev

Menționăm că majoritatea exponenților regimului separatist de la Tiraspol sunt,  în acte, și cetățeni ucraineni. Atât Krasnoselski, cât și Ignatiev, dar și pretinsul „prim-ministrul” al regimului, Alexander Rosenberg, și oligarhul Viktor Gușan, care deține holdingul monopolist „Sheriff” – toți sunt și cetățeni ucraineni.

Vezi și: Interes sporit din partea Ucrainei pentru reglementarea transnistreană. Ambasadorul cu misiuni speciale Rohovei vine lunar la Chișinău