Visul lui Ignatiev: Să ne despărțim ca Cehia și Slovacia

Visul lui Ignatiev: Să ne despărțim ca Cehia și Slovacia

Vitali Ignatiev, așa numitul ministru al Afacerilor Externe de la Tiraspol, după exploziile din regiunea transnistreană, declară că Moldova trebuie să încheie un acord de pace cuprinzător cu regimul de la Tiraspol în care să garanteze neagresiunea reciprocă. „Trebuie să ne despărțim pașnic, la fel ca Cehia și Slovacia”. Declarațiile au fost făcute pentru publicația rusă Interfax.

Fiind întrebat despre planurile după o eventuală recunoaștere a Transnistriei, dacă va adera la Federatia Rusă, Ignatiev nu a dat un răspuns direct, la fel cum o făceau și ceilalți lideri separatiști din Lugansk și Donbas, până erau recunoscuți de Federația Rusă.

„Pentru a nu da naștere la nicio insinuare, vom împărtăși planurile noastre cu colegii noștri ruși în mod non-public deocamdată (…)Cred că astăzi ne aflăm într-o situație în care conducerea Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de înțelepciune, de o abordare adecvată a realităților actuale, să conștientizeze aceste realități, să ne așezăm la masa de negocieri cu „conducerea Transnistriei” și să semneze un tratat final de pace cuprinzător. Eu cred că poziția geografică ne este destinul, trebuie să trăim în pace, așa că trebuie să fim de acord și să ne despărțim pașnic, la fel Cehia și Slovacia”, a spus Vitali Ignatiev.

Ignatiev a mai fost întrebat dacă va solicita asistență militară și arme suplimentare de la F. Rusă.

„- Încă nu am ridicat această problemă până nu vedem temeiuri pentru aceasta. Operațiunea de menținere a păcii asigură tot regimul necesar în zona de securitate controlată. Până acum, situația este destul de stabilă, sub control.”

Cât ține de incidentele de pe 25 și 26 aprilie acesta la fel la liderul separatist dă vina pe Ucraina.

Citește și: Maia Sandu: „Intențiile de escaladare pornesc din interiorul regiunii transnistrene, iar autorii exploziilor sunt forțe interne pro-război”