VIDEO. „Ziua Victoriei” la Tiraspol. Fără paradă militară, dar cu panglica negru-oranj

VIDEO. „Ziua Victoriei” la Tiraspol. Fără paradă militară, dar cu panglica negru-oranj

9 mai 2022 s-a desfășurat la Tiraspol diferit, fără parada militară la care participau și mailitarii ruși, dar cu panglica negru-oranj. Un grup de locuitori ai Tiraspolului au mers spre „Memorialul Gloriei” din centrul orașului cu o panglică negru-oranj de câțiva metri, simbol interzis în Republica  Moldova.

Mulți din cei veniți la memorial purtau panglica bicoloră și în piept, simbolul interzis reprezintă pentru ei un un semn al Victoriei.

„Lenta Sfântului Gheorghe reprezintă simbolul victoriei și reieșind din faptul că trăim vremuri dificile și înțelegem foarte bine că, Cel de-al doilea Război Mondial s-a încheiat, însă, victoria nu a fost atinsă încă, nu doar pe globul pământesc, dar și în apropierea noastră, la frontieră. De aceea cel mai importat spre ce trebuie să tindem este ca Victoria să fie totală cu adevărat,” ne-a declarat una din participantele la manifestațiile de 9 mai.

„Pentru Patrie! Pentru toți cei care au decedat, împărăție cerească lor, să le fie țărâna ușoară! Pentru libertate și pentru ca pace să fie în lumea toată.” a strigat o femeie lângă tancul – monument din centrul Tiraspolului.

Parada militară a fost anulată pe motiv că în regiune este cod roșu de atac terorist, instaurat după exploziile din regiune. Un alt drapel prezent la manifestațiile din regiune a fost cel al Federației Ruse, cert este ca acesta e unul oficial în stânga Nistrului, decizie luată în 2017 de către Vadim Krasnoselski. În timp ce răsuna imnul Uniunii Sovietice, în piața centrală din Tiraspol a fost ridicat „steagul Victoriei”, o copie a drapelului care a fost arborat pe clădirea Reichstag din Berlin.

În orașul Dnestrovsc din regiune a  fost inaugurat un monument pentru trei soldați – un soldat sovietic, unul afgan și a unui „apărător” al regiunii transnistrene, transmite mass-media din regiune.