VIDEO. Viitorul din subsol. Povestea campionului mondial Iurie Coica, nevoit să antreneze copii în subsol și grădină

Antrenorul Iurie Coica cu câțiva discipoli //s. Doroțcaia

VIDEO. Viitorul din subsol. Povestea campionului mondial Iurie Coica, nevoit să antreneze copii în subsol și grădină

Toamna aceasta trăim o situație cum nu s-a mai văzut, Moldova a intrat în casele a milioane de oamenii din întreaga lume prin intermediul Ligii Campionilor, acolo unde joacă clubul de Fotbal Sheriff, ce este deținut de firma cu aceeași denumire ce menține separatismul pe teritoriul Republicii Moldova. Fața sportului moldovenesc nu e nici pe departe ca cea a clubului Sheriff, în contul căruia ar urma să intre 21,2 milioane de euro, doar după meciurile jucate până acum – sumă ce ar urma să crească în funcție de evoluție. Realitatea cruntă e că de cele mai multe ori sportul moldovenesc se află la limita sărăciei, iar adevărații campioni ai Republicii Moldova sunt plini de neajunsuri și fără susținere din partea statului.

Campionul mondial şi multiplu premiant la Campionatele Europene şi Mondiale pentru veterani  la lupte Greco-Romane şi Lupte Libere, în prezent antrenorul emerit al Republicii Moldova, maestrul în sport – Iurie Coica luptă de mai bine de 9 luni… nu în ring, dar pentru o sală în care ar putea antrena circa 40 de copii din trei sate situate în stânga Nistrului. În următoarele minute vrem să vă arătăm cum s-a ajuns ca aproximativ 40 copii din Doroțcaia, Pohrebea și Coșnița să se antrenenze mai întâi într-un subsol plin de mucegai, ulterior într-o grădină.

IURIE COICA, campion mondial la lupte Greco-Romane şi Lupte Libere pentru veterani:

„Din anul 83′ eu lucrez ca antrenor +- un an jumate armata mi-a luat și tot așa 40 de ani. Cu așa experiență și ei pe mine să mă țină în așa condiții, pur si simplu să-mi pierd timpul, statul dacă e stat normal, trebuie să folosească omul, dacă e profesional în direcția lui, să îl folosească la 100 %, să-i deie condiții.  Trebuie sa lucreze cei mai buni si în condițiile cele mai bune.

La mine deja uneori știți cum, se lasă aripile în jos când vezi cum satul procedează, dar fiind luptător de profesie mergem înainte si eu scot că până la urmă noi o sa răzbatem”.

Din 2020 Iurie Coica este angajat în calitate de antrenor la Școala sportivă raională din Dubăsari, însă fără o sală special amenajată pentru lupte sau măcar o încăpere ce să mimeze această sală. Antrenorul a început să învețe copiii în satul Coșnița din raionul Dubăsari, unde i-a fost oferit subsolul unei clădiri în care se află incubatorul de afaceri al localității. Încăpere ce avea pereții acoperiți doar cu ciment și fără podele, pe jos fiind pâmânt.

„Ne-o dat încăperea asta si mi-a spus iaca domnul Iurie ocupă-te! Dar,  „dă vreun lucrător, dă ceva de la școală sportivă” nu avem nimic mi-au spus și cu ajutorul lui Slava cu sustinerea lui că tot e si elevul meu si am început.

Trei luni de zile eu m-am ocupat cu reparația si totodată strangeam copii, îi întâlneam pe unul pe stradă:

-cum te cheamă?

-Vasile!

– vrei să te ocupi cu luptele?
-da vreau! dar unde? …si încetișor, încetișor îi înscriem, am ajuns la 40!”

„Toata leafa mea care eu o primeam primele trei luni, totul a fost investit aici în reparație, plăteam baieții care veneau si ajutau, făceau lucru cât de cât trebuie plătiți, au și ei familii.”

După ce din resurse proprii, dar și a unor foști elevi de-ai lui Iurie Coica au reabilitat cât de cât clădirea, în scurt timp au descoperit că după fiecare ploaie subsolul este inundat, iar din cauza aceasta au început să se formeze tot mai mult și mai mult mucegai.

„Uitați-vă aici e apă e ud, el mucegaieste si a iac-așa cum se strica peretele se strică plămânii și la copii ei când se antrenează – fac efort,  transpiră, trage aerul adânc, adânc și ce fel de sănătate noi în loc să însănătoșim generația tânără noi îi facem mai bolnavi în așa condiții Nu sunt condiții de ocupat cu luptele  de aceea că pot să se păleasca ori pe un perete ori de alta e tare complicat, cât stres eu primesc la antrenamentele acestea doar eu știu ca să am grijă principalul copilul e să vină sănătos si să se ducă sănătos de acasă.”

După ce s-a descoperit că subsolul este la fiecare ploaie inundat, părinții copiilor au început să nu le mai permită să frecventeze antrenamentele, cauza fiind mucegaiul ce se forma peste tot în sală și deja era dus și în case prin haine, iar unii copii chiar s-au îmbolnăvit. Părinții au solicitat autorităților locale un nou spațiu, însă fără niciun rezultat, iar când au aflat despre prezența echipei noastre, au venit pentru a vorbi despre dorința de a continua antrenamentele, dar nu în așa condiții. 

Cristina, locuitoare s. Coșnița, mamă a trei copii:

„Fata mijlocie frecventa, s-a îmbolnăvit din cauza că nu sunt condiții si nimeni nu vrea să facă ceva să fie mai bine pentru copii, dar ea vrea să frecventeze, vrea, ea a auzit (că ați venit/ n.red) de asta si am venit că: trebuie, trebuie copii să aibă ocupație, trebuiesă aibă un viitor. Ia plăcut foarte tare venea bucuroasă totul îi plăcea, tot, și colectivul în care se ocupa.”

Aceștia ar fi gata și să achite chiria pentru un nou spațiu, însă spun că nu au cui.

„O sută două de lei cât va fi, dar ei cum sunt mulți copii cred că nu mai scump de 2500 lei o sa coste sala, dar dați să facem că suntem la țară, la oraș eu nu am posibilitatea să duc copii, dar domnul Iurii când a venit în sat ei foarte bucuroși erau.”

În aceste condiții antrenorul a ajuns să practice luptele în propria grădină, acolo unde a improvizat un spațiu de antrenament.

Iurie COICA: „Îi strâng în Doroțcaia la stadion, pe la mine prin grădină îi mai duc dacă timpul e bun. Eu am fost nevoit să pun salatele la mine în grădină și ne antrenam în grădină.Eu mi-am luat risc asupra mea si am petrecut antrenamentele si cu ajutorul lui Domnul trei elevi au fost admiși la liceul republican cu profil sportiv, o fată la lupte libere si doi băieți la lupte greco-romane.”

Pe unul dintre acești elevi care au fost admiși la Liceul Republican cu profil sportiv l-am întâlnit în grădina antrenorului, deși a descoperit alte condiții la Chișinău. Aproape în fiecare weekend revine pe platoul de lupte improvizat de pe malul Nistrului.

Renat, 12 ani, elev la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv:
„Am ajuns cu domnul Iurie Coica la Liceul sportiv Republican!

– Care e visul tău?  ce planuri ai de viitor?

-Să birui campionul mondial, campionul european!

-Asta peste câți ani,?

–  Peste vreo 6-7.. si pina atunci? să mă antrenez cu forță!

-Tu find si la liceul sportiv, știind condițiile de acolo este diferență? -da! -Sau atunci cînd vrei să te ocupi nu contează condițiile? Nu, nu contează, și pe ploaie și pe omăt mai bine decât să stăm in telefon sau…”

Antrenorul ne-a mărturisit că a încercat de la bun început să rezolve această problemă cu primarii și consiliul raional. De la toți a primit un singur răspuns: nu sunt spații pentru a desfășura antrenamente de lupte libere. A fost o propunere de a reveni în subsol, însă de această dată la Doroțcaia, nu la Coșnița, propunere ce a fost respinsă de Iurie Coica și părinți, reieșind din experiența avută cu celălalt subsol.

Am vorbit și cu vicepreședintele raionului și cu primarul am vorbit si părinții au fost si s-au adresat și la primărie, și la mai multe instanței de care depinde decizia și toti se dau cu fundul la perete. Azi mâine, azi mâine – timpul trece. Eu nu înțeleg ce așteaptă ei, poate să se mai schimbe vremurile să vină inapoi vremurile când ei totul hotărăsc ți nimeni sa nu îi schimbe ori poate se tem de oameni care vin si incep ceva a mișca.  Adică pentru noi nu se găsește încăpere, dar pentru un magazin s-a găsit încăpere în casa de cultură, da pentru niște copii nu se găsește jumătate de an de la anul nou, să vă spun cinstit nu știu cu ce se ocupă primăriile doar nu m-am dus să cer un sac de ciment ca să-mi repar mie casă. Noi cerem pentru copii, pentru copii satului în primul rând. La lupte vin copii mai puțin de soartă mai chinuiți acei care sunt mai înstăriți se duc la dansuri și fotbal, dar lupta e foarte grea și îs frumoase, dar îs tare grele și vin și copii mai puternici cu caracter mai dur, care într-adevăr vor sa răzbată undeva, Asta e specific. Eu nu vreau să cred, nu vreau să cred intențiile rele a autorităților.”

Primarul satului Doroțcaia unde se află și casa antrenorului ne-a spus că acesta cunoaște despre situația respectivă și dacă ar fi putut ar fi oferit un spațiu necesar, dar în localitate toate sunt ocupate. Satul fiind și locul în care își fac studiile și copiii din raionul Grigoriopol, iar la Casa de Cultură au fost deschise cercuri de dans. În școala veche unde ne-a spus antrenorul că și-ar dori să deschidă sala toate clase ar fi ocupate.

Valeriu BERZAN, Primarul satului Doroţcaia

Valeriu BERZAN, Primarul satului Doroţcaia „Eu îl cunosc de mai multi ani si dacă ar fi fost posibil eu hotărâm întrebarea, dar nu avem spațiu nu că nu se dorește. Trânta este așa un sport trebuie saltele tot timpul să stea acolo, adică nu se scot nu se duc, dacă formezi locul pentru trântă el mereu stă acolo, dar clasele sunt ocupate,… mă gândeam să găsesc acolo o clasă ca să-l amplasezi acolo, dar nu e de unde.”

Am discutat și cu primarul satului Coșnița despre lipsa condițiilor necesare pentru antranament și cum ele ar pute fi îmbunătățite. Edilul ne-a asigurat că deși nu este responsabilitatea lui, deja se lucrează la identificarea unor soluții, iar în timpul apropiat vor fi procurate saltele noi.

Alexei Gafeli, primarul satului Coșnița

„În general sarcina de a căuta încăpere nu este a primăriei fiindcă este antrenorul școlii sportive raionale și respectiv scoala trebuie să își asume responsabilitatea să creeze condițiile corespunzătoare la orice secție, la orice domeniu. Dar noi, aflând de acest lucru de la dumnealui, am spus că ne implicăm și încercăm să ajutăm. La ultima ședință a consiliului local am stabilit că din partea comunei Coșnița vor fi alocate 50 de mii de lei pentru a fi procurate saltele necesare pentru ca dumnealui să se antreneze.”

Alexei Gafeli, primarul satului Coșnița

De negăsit a fost însă directorul școlii sportive raionale din Dubăsari ce ar fi trebuit să ofere condiții de muncă necesare antrenorului Iurie Coica, dar și un mediu sigur de antrenament copiilor din aceste sate. De la Consiliul raional am primit doar asigurări că problema este cunoscută și se discută, fără să ni se comunice cum aceasta se va rezolva și în cât timp micii sportivi se vor bucura de condiții adecvate de antrenament. Cert este că despre această problemă cunoaște și premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, care în timpul campaniei electorala a fost la Doroțcaia și a promis localnicilor că după alegeri va fi găsit un loc potrivit luptelor libere.

Iurie Coica:  „Dacă dumneaei este acum la așa post, poate dumneaei o sa își amintească, o să dea indicații la factorii de decizie să vina și să vadă în ce condiții noi activăm si ce se poate de făcut pentru a hotărî întrebarea. >Eu am speranță ca încă in timpul vieții mele o să se investească mult în sport, si eu o să antrenez în condiții bune cum și merită ei cum este în toată lumea. Altfel nu răzbatem nicăieri, mai ales în condițiile noastre în zona de securitate. E tare complicat. Copii îs foarte stresați, eu am lucrat cu copii din raionul Orhei sunt mai deschiși, mai liberi. Aștea puțin îs mai apăsați, nu știu cum…asa se simte mai stresații. Așa e zona asta asa sunt condițiile si eu v-aș spune ca în scoală nu se lucrează cu ei.” 

Iurie Coica campion
Campionul mondial la lupte Greco-Romane şi Lupte Libere, în prezent antrenorul emerit al Republicii Moldova, maestrul în sport – Iurie Coica

Iurie Coica este originar din satul Butor, raionul Grigoriopol, iar la Doroțcaia s-a mutat pe timpul pandemie, deoarece din cauza restricțiilor de circulație impuse de administrația  separatistă de la Tiraspol acesta nu putea să vină la antrenament și a decis că a venit momentul să își găsească o nouă casă. În una din camerele din nouă sa locuință acesta a amenajat și un mic muzeu, unde își păstrează la loc de cinste toate medaliile, diplomele și cupele câștigate prin toată lumea, reprezentând Republica Moldova.

„Acestea sunt medaliile mele de la campionatele Mondiale, dar care e cea mai valoroasă, din Ungaria am luat locul I pe veterani…

Maestru în sport a URSS, aveam 17 ani când l-am îndeplinit. Aceasta e cea mai importantă fotografie, cand am câștigat turcul și am devenit campion mondial, vedeți lui nici nu-i vine a crede. Sărmanul!” 

Dragostea față de sport și țară campionul o transmite viitoarei generații de sportivi, așa cum este și Mihaela Samoil, la fel elevă a liceului Republican Sportiv, ce a luat recent locul II la campionatul mondial de juniori din Federația Rusă. Secretul pentru a crește un campion este simplu ne spunea sportiva. Trebuie să existe dorință și condiții.

Mihaela Samoil, luptătoare, locul II la campionatul mondial de juniori din Federația Rusă, Ufa

Mihaela Samoil: „În primul rând ca să ai dorință, în al doilea rând să ai condiții bune, dar nu condițiile care sunt aici să îți dai străduința ca să ai caracter, ca să ajungi undeva departe trebuie si să iți doresti. De exemplu eu mă antrenez la liceul sportiv acolo sunt condiții mai bune față de aici. Cum ei se antrenează afară pe iarbă pe niște saltele acestea nu sunt condiții ar trebui primarul să il ajute pe domnul Iurie, că el într-adevăr vrea ca acești copii să aibă un viitor mai bun.”

Chiar dacă administrația raională sau cea centrală nu își vor onora promisiunile făcute, antrenorul împreună cu discipolii săi spun că nu se vor lăsa învinși și vor continua să se antreneze.

„Putere îmi dau iaca copii care vin și vor și vor să se antrene să se ocupe si părinții mă susțin, iaca azi a venit o bunică cu doi copii care vor să îi dea la lupte”.