VIDEO. Veteranii de război obligați să demonstreze că au luptat. În 4 ani de la începerea procesului de modificare a legitimațiilor, nici jumătate nu au fost schimbate

Foto: noi.md

VIDEO. Veteranii de război obligați să demonstreze că au luptat. În 4 ani de la începerea procesului de modificare a legitimațiilor, nici jumătate nu au fost schimbate

În Republica Moldova există aproximativ 40 mii de persoane care beneficiază de statutul de veteran de război, însă mai puțin de 20 de mii au reușit să obțină legitimații de model nou, începând cu 2018 și până acum, potrivit datelor Ministerului Apărării. În patru ani de la începerea procesului de modificare a legitimațiilor nici jumătate dintre participanții la conflictele armate nu au reușit să-și perfecteze dovadă a faptului că au luptat, chiar dacă termenul pus la dispoziția autorităților pentru a schimba legitimațiile a fost extins în 2020 și urmează să expire în 2021. Însă va fi nevoie de o nouă prelungire, deoarece veteranii continuă să primească refuzuri în obținerea acestui document. Printre aceștia sunt chiar și foști combatanți, decorați cu medalii pentru vitejia de pe câmpul de luptă.

Cea mai problematică situație pare să fie pe platoul Cocieri, acolo unde oamenii au luat arma în mână voluntar pentru a-și apăra casele, în 1992. De la începutul anului din raionul Dubăsari spre perfectarea noilor legitimații la Ministerul de Interne au fost expediate 237 de dosare,  dintre care un răspuns pozitiv au primit doar 74. Această situația îi neliniștește pe veteranii Asociației Dubăsari 1992. Ei au organizat la data de 11 aprilie o ședință pentru a căuta singuri soluții la această problemă. 

VICTOR TIMUȘ, președintele Asociației „Dubăsari 1992”: Mie mii rușine că noi după 30 de ani am ajuns să confirmăm noi că am luptat. Noi ne-am pus viața în pericol, noi și in ziua de azi luptăm – că îi avem în coastă aici.

VALERIU MIȚUL, fost primar de Corjova, veteran: Noi am venit cu argumente, dar chiar la 6 mii de veterani în patru ani tu nu poți elibera la voluntari legitimații. Noi venim cu argumente, pe raionul Dubăsari, eu nu știu ce s-a întâmplat în alte raioane, dar la noi comisariatul militar era în orașul Dubăsari, care nu mai este al nostru, atunci a fost  așa că nu era nimeni să răspundă de ceva, oamenii s-au ridicat singuri  să-și apere casa și acum trebuie să umble să demonstrezi.

Situația privind soluționarea dosarelor de acordare a legitimațiilor din r. Dubăsari

Problema ar fi că aceștia nu se regăsesc în arhive. Mulți dintre cei care au lupta pentru independența și integritatea teritorială, în 1992, nu au așteptat ca responsabilii de la Comisariatul Militar din Dubăsari să-i  înregistreze pe listele de voluntari sau să fie chemați prin ordin: unii pentru că apropiații acestora puteau fi puși în pericol, alții pentru că războiul a venit fără să îi anunțe. 

 Președintele Asociației veteranilor din s. Corjova, Iurie Coțofan susține că familiile, părinții celor care au rămas în Corjova, în timp ce ei stăteau în tranșee si apărau satul, erau în pericol. „La noi au fost cazuri când din cauză că fratelui, soțului sau fiul care lupta în tranșee erau omorâre familii întregi. Au rămas acei care au luptat într-adevăr, cei care nu pot primi legitimații și asta e o bătaie de joc față de veterani, eu nustiu ce așteaptă cei din Chișinău. Eu aduc o statistică din 124 de oameni de la Corjova – 28 de oameni au primit legitimații plus printre ei sunt niște polițiști care evident erau la serviciu și ei au primit automat, eu vă spun asta e bătaie de joc.”

În listele Comisariatului Militar din motive de securitate nu s-a înscris nici Grigore Moșneaga, locuitor al satului Cocieri. Acum, însă, acesta încearcă să demonstreze că a luptat, dar primește refuz de fiecare dată. 

GRIGORE MOȘNEAG, veteran: „Da, noi nu ne-am scris în listele acestea că așa era vremea atunci toți se temeau că erau cu copii, noi trăiam vizavi de biserică, mama mea a fost închisă în beci, iar mie pe data de 19 ianuarie la bobotează 1993 mi-au aruncat o grenadă în casă, mulțumim că s-a oprit lânga fereastră, dar să fost poate ne omorau atunci seara. Tot satul știe, toți băieții știu, fiecare din noi știe unde a fost și chiar arma ceea când ne-o dat-o eu am semnat pe ceva și acumnu mă pot găsi în liste”…

Printre dosarele care au primit refuz este și cel al voluntarului Valeriu Caimacan din Corjova, care pentru una din deplasările după armament a primit și o medalie – „Meritul Militar” pentru care este răsplătit doar cu 50 de lei, în fiecare lună. Paradoxal însă, existența acestei distincții, potrivit regulamentului de obținere a legitimației, nu reprezintă o dovadă că a luptat. 

VALERIU CAIMACAN , participant la războiul din 1992, decorat cu medalia „Meritul Militar”: Noi așa prin schijele am ajuns la poziții că se terminau cartușele si e greu. Aici erau așa poziții că împușcau și de la Hidrocentrală și din marginea satului de la Corjova și pentru câte am mai făcut acolo câte au mai fost am fost decorat cu Meritul Militar. Comandantul a luat în seamă asta și atâta răsplată. Statul ne dă pentru meritul acesta 50 de lei.”

Ce spun autoritățile

TUDOR PRIDA, reprezentantul MAI în comisia interdepartamentală: Hotărârea Guvernului stabilește lista actelor care pot stabili ca temei pentru acordarea legitimațiilor de război, distincția de stat nu este un temei  potrivit acestei hotărâri de guvern.

Pe 7 august, pe platoul Cocieri a avut loc o ședință dintre veteranii de război și membrii comisiei interdepartamentale, creată în 2018 pentru a se ocupa de procesul de modificare a legitimațiilor. Atunci s-a convenit că Asociațiile locale de veterani vor transmite listele cu numele celor care au luptat în 1992 și persoanelor care au asigurat aprovizionarea unităților. S-a dovedit, însă, că listele nu au niciun efect juridic în procesul de acordate a legitimațiilor, deși veteranii și-au făcut mari speranțe. 

VICTOR TIMUȘ , președintele „Asociației Dubăsari 1992”: Ce să facem noi acum pe cine să-i aducem să le confirmă, noi i-am adus aici si pe Jizdan și pe Prida și toată comisia a fost, cui să-i mai confirmăm. Noi nu doar atunci am luptat si până în ziua de azi noi luptăm si avem probleme cu toate acestea.

 IURIE COȚOFAN, președintele Asociației Veteranilor din s. Corjova: Trei asociații de pe platoul Cocieri au trecut nominal toți veteranii, se accepta tot, le mai dăm odată, iar tot pe loc stăm câte metode să mai găsim. 

  • TUDOR PRIDA, reprezentantul MAI în comisia interdepartamentală declară susține că știe despre faptul că sunt foarte multe persoane la care a venit refuz. „Noi cunoaștem foarte bine acest lucru din această cauză, biroul relații cu veteranii au venit cu inițiativa pentru modificarea hotărârii de Guvern despre care am vorbit ca să putem soluționa și aceste cereri. Ministerul Afacerilor de Interne deține aceste liste dar, încă odată repet, hotărârea de Guvern care reglementează modul de examinare a oferirii legitimatiilor pentru participanții la război nu operează cu noțiunea de liste care a fost întocmite la ziua de azi, se vorbește de anumite acte întocmite in perioada 1992 sau 1993 inclusiv inscriirile în livretul militar. Aceste liste ele sunt utile dar ele nu sunt îndeajuns, ele sunt probe suplimentare dar nu este îndeajuns.”

Ministerul Apărării anunța în 2018 că acţiunea de schimbare a legitimaţiilor se desfăşoară în contextul realizării Planului „Memorie. Onoare. Respect”, care are drept obiectiv consolidarea încrederii şi îmbunătăţirea protecţiei sociale şi de drept a veteranilor de război. Veteranii, însă susțin că se simt discriminați de această situație care ar fi specifică doar voluntarilor. Alte categorii de participanți, cum ar fi polițiștii sau angajații Serviciului de securitate nu ar întâmpina probleme în obținerea legitimațiilor. 

VALERIU MIȚUL, fost primar de Corjova, veteran: „Veteranii de război de pe platourile acestea din stânga Nistrului sunt discriminați față de veteranii ceea care au primit și locuri de casă și piețe și multe altele, noi aici suntem discriminați veteranii care au dorit să ia creditele preferențiale banca i-a refuzat că sunt în zona de risc. Noi am rămas aici și trecem prin asa greutăți cred că și atenția trebuie să fie mai deosebită si nu sunt asa mulți dacă noi am numărat peste 400 de persoane sunt deja decedate in trei sate dar nu mai luăm Coșnița,Ustea deja luăm că ai mult de 30% au decedat. ”

Șeful Biroului relații cu Veteranii, Nicolae Gârbu, susține că este la curent cu această situație și soluția ar fi modificarea regulamentului stabilit în 2018, iar lucrări în această direcție ar fi început deja. 

NICOLAE GÂRBU, șeful Biroului relații cu Veteranii: „Confirm sunt unele moment care crează unele impedimente în procesul de reconfirmare și eliberare a legitimațiilor am avut o întâlnire la Corjova, sunt la curent și cu problemele de la Anenii noi, mai multe raioane mai ales ce ține de Cocieri, ce ține de Corjova. O să avem o ședință, adică cu membrii comisiei interdepartamentale și comisiei ministeriale, unde după aceasta o să primim o decizie. Biroul va ieși cu o inițiativă unde se va înainta unele propuneri, nu de simplificare dar de respectare a dreptului veteranilor în procesul de confirmare și eliberarea legitimațiilor. Suntem în proces de analiză și proces de elaborare a acestor soluții si propuneri, dar ele nu o sa dureze mult cel mult două săptămâni, cel mult. Noi am cerut raportul de activitate a acestor comisii.”

Atât reprezentantul comisiei interdepartamentale, cât și Biroul relații cu Veteranii susțin că termenul limită de perfectare a actelor poate fi prelungit cu încă un an. Necesitatea modificării regulamentului este susținută și de veterani care pe lângă această măsură propun și suplinirea componenței comisiei responsabile de acest proces cu o persoană din teritoriu.

Trebuie să cerem noi ca să fie modificat regulamentul la hotărârea asta care se eliberează dar nu așa cum vor ei care oamenii acestea care l-a aprovizionare să îi pună la 520 eu nu știu  pe malul drept dar ai noștri care pe parcursul anilor nu s-au refugiat și au trecut în acest timp prin atâtea greutăți datile la oamenii acestea că merge vorba de câțiva oameni,” declară Valeriu Mițul. 

În total, timp de patru ani de pe platoul Cocieri au fost expediate 1038 de cereri de legitimații, dintre care 689 au fost acceptate, 235 necesită să prezinte acte confirmative suplimentare, iar o legitimație a fost retrasă pentru părăsirea unității militare. Cert este că, doar în ultimele luni câțiva zeci de veterani așa și nu au mai reușit să obțină aceste acte, fiind trecuți în neființă. Un lucru îi bucură pe veterani că în această perioadă de tranziție sunt valabile atât legitimațiile de model nou, cât și cele de model vechi. Iar foștii combatanți pot beneficia de o indemnizație în valoare de 500 de lei. Deși, inițial scopul acestei reforme era să se evalueze numărul real al veteranilor de război, rândurile veteranilor se răresc tot mai mult și nu toți vor ajunge să fie remunerați cu câte o legitimație.

Acest produs a fost realizat de A.O. Academia de Creație și Inovații Mediatice în cadrul proiectului „Zona de Securitate, în alertă 24/24”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a echipei zonadesecuritate.md și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

logo jos ue kas