VIDEO. Versiunea Tiraspolului privind incendierea comisariatului paramilitar din regiunea transnistreană, respinsă de SIS

VIDEO. Versiunea Tiraspolului privind incendierea comisariatului paramilitar din regiunea transnistreană, respinsă de SIS

Pretinsele structuri de forță din regiunea transnistreană au anunțat ieri rezultatele așa-zisei anchete desfășurate pe cazul celor două presupuse tentative de incendiere a unor clădiri din regiune, printre care un comisariat paramilitar și un depozit de combustibil.

Tiraspolul acuza structurile speciale ale Republicii Moldova care ar fi pus la cale un atac terorist prin intermediul unui locuitor al orașului Chișinău, pe care aceștia îl numesc Alexandru D., oferind toate detalii despre identitatea lui cu excepția familiei.  Într-un video de 21 de minute realizat de miliția transnistreană în comun cu „serviciul de securitate” din regiune povestesc cu lux de amânunte și imagini cum persoana reținută de ei a aruncat cocktailuri Molotov asupra sediului Comisariatului paramilitar din Tiraspol, în noaptea de 12 mai curent.

„Suspecții au acționat la instrucțiunile „curatorului” Ion sau Ivan– o persoană asociată cu una dintre structurile speciale de putere ale Moldovei”, se arată în nota informativă a așa numitului minister de interne de la Tiraspol.

„Bănuitul” a fost reținut pe 18 mai, la Tiraspol. Acesta riscă până la 20 de ani de închisoare.

Redacția Zona de Securitate a obținut un comentariu de la Serviciul Informații și Securitate al Republicii Moldova referitor la concluziile făcute de autoritățile neconstituționale din regiunea transnistreană.

„Referitor la apariția în presa controlată de autoritățile din stânga Nistrului despre o așa – numită implicare a instituțiilor de drept din Republica Moldova în “organizarea unui presupus act terorist în mun. Tiraspol”, SIS apreciază aceasta drept o provocare, organizată și mediatizată de exponenți ai structurilor paramilitare de la Tiraspol. Declarațiile făcute de așa – zisele autorități din regiune nu corespund adevărului și reprezintă o înscenare, cu scopul de a atrage atenție și a-și impune valoare în contextul situației regionale complexe. ”

 

SIS a îndemnat totodată reprezentanții mijloacelor de informare în masă să utilizeze surse oficiale și să nu participe în scheme menite să destabilizeze situația de securitate din țară.

Potrivit versunii de la Tiraspol, Alexandru D. ar fi fost recrutat de un ofiţer al serviciilor speciale, după ce bărbatul a fost anterior condamnat cu suspendare pentru huliganism, iar ulterior a fost reţinut pentru trafic de droguri.  Profitând de situaţia vulnerabilă a bărbatului, ofiţerul  i-ar fi propus acestuia să colaboreze cu structurile de forţă de la Chişinău în schimbul libertăţii sale. Prin urmare, acestuia i s-a propus să incendieze comisariatul militar din Tiraspol, fiind ulterior instruit cum să acţioneze în acest sens.

Reamintim că autorităţile neconstituţionale din regiunea transnistreană au instituit cod roşu de pericol terorist, după ce în regiune au fost înscenate  mai multe explozii asupra infrastructurii „de stat” a regiunii. În seara zilei 25 aprilie, la sediul aşa-zisului Minister de Securitate (MGB) de la Tiraspol s-au produs trei explozii. Pe 26 aprilie curent, s-au produs noi explozii în oraşul Grigoriopol din regiunea transnistreană. Două antene de telecomunicaţii au fost afectate, însă semnalul radiourilor reușești pe care le retransmistea nu a fost afectat.

Citește și: Codul „roșu” de amenințare teroristă vs libera circulație și regimul Zonei de Securitate

Atunci aşa-numitul „minister de interne” de la Tiraspol a acuzat autorităţile de la Kiev că ar fi provocat acele explozii, fapte negate de Ucraina.