VIDEO. Un locuitor al orașului Tighina a fost nevoit să fugă din regiune, fiind învinuit că a criticat Misiunea de Pacificare

VIDEO. Un locuitor al orașului Tighina a fost nevoit să fugă din regiune, fiind învinuit că a criticat Misiunea de Pacificare

În regiunea transnistreană nimeni nu are voie să critice sau să nege rolul Misiunii de Pacificare de pe Nistru. Cei care îndrăznesc să spună despre ineficiența sau necesitatea de a trimite acasă militarii ruși din misiune, riscă ani de pușcărie sau amenzi costisitoare. Un prim dosar în acest sens i-a fost deschis lui Mihail Ermurachi de la Tiraspol, dosar despre care v-am povestit în luna februarie. Recent MGB-ul transnistrean a anunțat trimiterea în așa-zisa judecată din regiune a unui alt dosar în care învinuit este un locuitor al orașului Tighina. Noi am aflat despre cine este vorba și am obținut un interviu de la Pavel Dogari, persoana învinuită. 

Am discutat cu acesta pentru prima oară la începutul lunii mai, atunci bărbatul circula liber și continua să trăiască în casa sa din Tighina. Acum, însă, bărbatul a părăsit regiunea după ce a primit informații că urma să fie arestat. El ne-a povestit că este foarte activ pe rețelele sociale – motiv pentru care și au încercat să-l reducă la tăcere prin acest dosar.

Comentariul pentru care i-a fost deschis dosar penal se presupune că e cel în care a comparat Rusia cu lupul pus să păzească oile. 

Pavel DOGARI, locuitor al or. Tighina, persecutat de regimul de la Tiraspol:

„Textul „misiunea aceasta militară nu este valabilă cu misiunile militare ce se ocupă ONU, Rusia aici e.. se primește că lupul care are grijă de oaie.” Nu are nicio valoare, și pe urmă că Transnistria este făcută de Rusia ei spun, oamenii de rând, că noi republica noastră, am făcut noi am apărat-o noi, nu ați apărat voi nimic, aici tot Tusia a făcut.” 

Deși dosarul a fost intentat în toamna anului trecut, despre existența lui s-a aflat mult mai târziu, când colaboratorii MGB-ului au venit să-l ia de la serviciu, pentru ca să-i să facă percheziții. 

„Ni-o luat patru telefoane 2 laptopuri și deja telefoanele ni le-au întors dar celelalte o rămas încă. După ce au făcut percheziții eu am cerut, dați-mi copia la toate documentele acestea eu nici nu semnez nimic până nu îmi dați, au spus că dacă nu semnezi noi stim că tu ai luptat dacă nu o să semnezi noi o să te închidem cu pușcăriașii de acolo si o să le spunem că ai luptat împotriva.” 

Pavel Dogari, locuitor al or. Tighina, persecutat de regimul de la Tiraspol

La fel ca și în cazul lui Adrian Glijin, în situațiile în care persoanele învinuite sau rudele acestora încearcă insistent să obțină acte sau dovezi ale intentări așa-numitelor dosare, organele ilegale de anchetă din regiune întrerup orice comunicare cu aceștia fără a le prezenta vreo decizie în acest sens. Juristul din regiune, Stepan Popovschi care l-a consiliat pe Dogari susține că anchetatorii erau obligați să îi ofere detalii din dosarul în care sunt efectuate  perchezițiile. 

Stepan Popovschi, JURIST, activist civic din regiunea transnistreană

„El cred că era într-o stare de afect lui i s-a spus că perchezițiile sunt în legătură cu faptul că el în internet a s-a exprimat foarte negativ, protocolul de ridicare a bunurilor nu i le-au fost înmânate, despre deschiderea dosarului nu a fost înștiințat, el a refuzat-o , si nu ascunde asta, dar anchetatorii sunt obligați să îl ofere. El se afla în stare de șoc și nu știa ce poate să semneze ce nu poate să ia de la ei.”

Popovschi susține că pretinsele structuri de forță din regiune se comportă astfel pentru că știu că nimeni nu îi va pedepsi pentru aceste ilegalități. 

„Anchetatorii care participă la aceste percheziții, colaboratorii MGB-ului care la fel participă, înțeleg foarte bine că ei nu vor fi pedepsiți, nu doar pedepsiți, dar nici mustrați nu vor fi,  că au procedat corect sa nu. Judecătorii le vor considera acțiunile legale.”

Pavel Dogari a fost și amenințat de milițienii transnistreni din motiv că a fost participant al războiului de pe Nistru și a luptat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. 

„M-au speriat că o să mă închidă și o să-mi de la  5 la 15 ani, băieți, zic, eu nu sunt Navalnii de-alde mine sunt mulți în toată Rusia și aici si dacă o să îi închideți pe toți o să rămâneți fără lucru, răspundeam fără teamă. 

Sunt și ruși care sunt împotriva lor, împotriva ca să nu fie pentru ca din cauza armatei ruse Moldova nu poate să se dezvolte, să vină finanțare să se ridice si de aceea noi trăim în sărăcia asta asta ca si cum frâna vine din urmă si stai stai. 

La lucru băieții mă întreabă ce îți trebuie ce scrii, spun, voi dacă taceți = altul tace și lor asta și le trebuie. Moscovei asta și îi trebuie, să fie liniște și să prelungească mai departe.” 

„Cum a venit la putere Dodon acest val de urmăriri rapid s-a ridicat.”

Stepan Popovschi încearcă de mai mulți ani să obțină statutul de avocat în regiune, însă regimul nu-i permite, invocând că sunt prea mulți avocați în stânga Nistrul. În așa situație îi poate ajuta pe oameni doar până la ușa „judecătoriei”. Popovschi vede însă o legătură cu toate fărădelegile ce se întâmplă în regiune, ele depind de situația din Chișinău. 

Stepan Popovschi, JURIST, activist civic din regiunea transnistreană

„Situația în regiune depinde foarte mult de cine este la putere în Moldova, pot să vă explic această dependență, eu lucrez cu CEDO, am 16 dosare de care răspund, eu văd ce răspunde Moldova si ce răspunde Rusia. 

Eu am tras atenția că în dependență de cine este la putere în Moldova depinde și nivelul de urmăriri. Cum a venit la putere Dodon acest val de urmăriri rapid s-a ridicat. S-a creat așa o impresie că mai nu s-a spus faceți ce doriți, acum, odată cu venirea Maiei Sandu valul s-a micșorat, numărul persecuțiilor. 

 Chiar este o persoană care a făcut recent câteva declarații curajoase și pe el de extremism nu l-au învinuit. Și în general cu venirea Maiei Sandu nu sunt cauze noi deschise pe cauze de extremism.”

 Cât despre finalitatea acestor dosare, Popovschi spune că regimul pare să meargă pe altă cale: cea de-a închide oamenii, nu pe cauze de extremism, dar pentru că au încălcat anumite interdicții impuse în timpul anchetei. 

„Aceste cauze au fost îndreptate în direcția de a speria oamenii, de a crea frică la maxim, de ex. Irina Vasilache, avea interdictie de părăsire a regiunii, pentru ca să o judece, nu pentru extremism, dar pentru încălcarea acestei interdicții și ea a fugit din regiune. Cred că pun această interdicții cu ideea că va fi încălcată, până atunci dosarul va fi mototolit și vor spune peste tot că sunt învinuiți de extremism, de extremism…”

La începutul lunii mai, când ne-am întâlnit pentru prima oară cu Pavel Dogari, acesta spunea că le-a transmis copiilor că nu e nimic grav și poate oricând să plece din regiune, nu crezut, însă, că la mai puțin de o lună asta și se va întâmpla. Acesta și-a lăsat casa și a fugit.  

 Pavel DOGARI:„Eu le-am spus că nu e nimic strasnic eu in orice vreme a zilei si nopții pot să fug prin livezi si vii acolo sunt oameni care pot să mă preintampine dacă va fi judecată si pot sa plec, acum strângem documente. ”

Din informațiile publicate de așa-numitul comitet de anchetă, Dogari este învinuit nu doar de negarea rolului pozitiv al misiunii de menținere a păcii, dar și de efectuarea apelurilor publice pentru activități extremiste săvârșite folosind internetul, două așa-zise articole diferite. 

Pavel CAZACU, avocat Promo-LEX

„Faptele comise, faptele extremiste comise în regiune utilizînd internetul automat agravează pedeapsa, în cazul domnului Dogari el riscă fie să fieamendat,  36 de mii de lei fie între trei si cinci ani de detenție. Aceste dosare apriori sunt ilegalem ele vin de la autorități neconstituționale, dar mai mult decât atât ele produc efecte pentru aceste persoane. Alte persoane au fost forțate să părăsească regiunea fiind forțate să își părăsească familiile care au rămas in stânga Nistrului.”

Persoanele de încredere pe care le avea bărbatul nu l-au dezamăgit și cu o zi înainte ca judecătorii din regiune să pronunțe decizia ilegală de a-l aresta, el a părăsit orașul. Acum Pavel este sub protecția autorităților constituționale care i-au oferit adăpost și asistența necesară. 

„Până nu se va rezolva nu am ce caut în regiune”

Pavel DOGARI, locuitor al or. Tighina, persecutat de regimul de la Tiraspol

„Am luat inima în dinți si am plecat, că așa dosare în transnistria numai la pentenciar, închis pâna la 3 ani. O noapte am dormit la aeroport, si problema cu cazarea s-a rezolvat timp de jumătate de oră si deja sunt în așteptarea rezultatului.”

Faptul că în acest caz autoritățile de la Chișinău au putut să îl ajute pe bărbat și acum acesta este sub protecție, oferă o șansă și celor care se află în aceeași situație, dar le este frică să se adreseze, spune bărbatul. 

„Am vorbit cu vecinul, a spus că de două-trei ori pe zi vin si controlează si seara la ora 8 doi au fost, doi tineri, am înțeles că de la MGB mă caută. Până nu se va rezolva nu am ce caut în regiune aici deja cazare este o să trebuiască să caut de lucru ori o sa mă ajute cu lucuru că mi-a promis că o să ieșim din încurcătură.”

Pavel DOGARI, locuitor al or. Tighina, persecutat de regimul de la Tiraspol, a găsit refugiu la Chișinău

AUTOR: IRINA TABARANU
IMAGINE: VITALIE PALADE
PRODUCĂTOR: VITALIE GUȚU

Acest produs a fost realizat de A.O. Academia de Creație și Inovații Mediatice în cadrul proiectului „Zona de Securitate, în alertă 24/24”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a echipei zonadesecuritate.md și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

logo jos ue kas