VIDEO. Un grup de deputați ruși îndeamnă locuitorii regiunii transnsitrene să meargă la pretinsele alegeri prezidențiale. Reacția MAEIE

VIDEO. Un grup de deputați ruși îndeamnă locuitorii regiunii transnsitrene să meargă la pretinsele alegeri prezidențiale. Reacția MAEIE

Alegerile din stânga Nistrului, ce vor avea loc pe 12 decembrie, se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova, însă un grup de deputați ruși, contrar caracterului neconstituțional al procesului, susțin aceste alegeri și îndeamnă oamenii să participe la scrutin.

Serghei Cijov, deputat al Dumei de Stat din Federația Rusă a înregistrat un video difuzat la canalul de televiziune al regimului separatist în care a chemat la unitate locuitorii regiunii.

„Pe 12 decembrie se va desfășura un eveniment foarte important, alegerea președintelui republicii. Sunt convins că veți da dovadă de unitate și responsabilitate mare pentru soarta întregii patrii. ”

Captură din adresarea deputatului Serghei Cijov

O altă deputată din Federația Rusă, Marina Orgeeva, la fel într-un clip video a sugerat că alegerea să fie făcută în favoarea relațiilor cu Rusia.

„Pentru mine  transnistria nu e doar o parte din circumscripția mea electorală dar și o parte din inima mea. În transnistria sunt oameni muncitor ce își iubesc baștina, cu demnitate își păstrează istoria și cultura. În viața republicii vine o etapă foarte importantă. Pe 12 decembrie se vor desfășura alegerile pentru președintele republicii. Veniți la alegeri! Demonstrativă poziția civică, votați pentru continuarea dezvoltării regiunii, pentru fortificarea relațiilor cu Rusia.” 

Captură din adresarea deputatei Marina Orgheeva

Oleg Matveychev este un alt deputat rus care a transmis un mesaj de susținere a „alegerilor” din regiune, pentru presa de la Tiraspol acesta a declarat că acesta este scrutin este legitim și se desfășoară conform tuturor normelor democratice.

Într-un raspuns pentru Zona de Securitate, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a catalogat aceste îndemnuri drept sfidare la adresa suveranității Republicii Moldova.

„Diplomația Republicii Moldova reiterează că oricare participare la astfel de acțiuni reprezintă o sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și subminează procesul de soluționare a conflictului transnistrean.”

Cu referire la așa numitele alegeri prezidențiale care urmează a fi organizate pe data de 12 decembrie în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, autoritățile naționale le califică drept neligitime și nule, care contravin legislației naționale în vigoare, precum și principiilor relevante ale dreptului internațional. Un comunicat î acest sens a fost difuzat de către Biroul politici de reintegrare, în care este stipulat ca partenerii internaționali să se abțină de la declarații, mediatizări, desemnări de ”observatori electorali” sau alte acțiuni și contacte cu exponenții Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a așa-numitelor ”alegeri”.

VOX: RO/RU. Alegeri fără alegere în stânga Nistrului, cum regimul de la Tiraspol încearcă să creeze o iluzie electorală

 

Un alt incident legat de pretinese laegeri din regiune este interderdicția de intra în țară a politologul rus Natalia Narochnitskaya. Acest lucru a fost anunțat pe 10 decembrie de reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova. Narochnitskaya însăși a declarat pentru TASS că merge la alegerile din stânga Nistrului în calitate de observator de la Camera Publică a Federației Ruse.

 

Natalya Narochnitskaya

După cum a menționat Zaharova, politologul rus a fost „de fapt deportat” din Moldova.

UPDATE:

Moldova nu l-a lăsat să intre în țară și pe membrul Camerei Publice a Federației Ruse Vladimir Zhuravlev care a vrut să participe la pretinsele alegeri.

Amintim că Republica Moldova și Fedarația Rusă au semnat cu 20 de ani în urmă un Acord de prietenie, pe care Rusia l-a încălcat începând cu semnarea lui, mai exact  articolul 5 în care se menționează că „părțile se vor abține de la acțiuni ce vor susține sau încuraja mișcări separatiste de pe teritoriul țărilor lor.

Rusia deschide în regiunea transnistreană un număr record de secții de vot. MAEIE se face că nu vede