Antonina PETIȘ, mama lui Mihail, deținut ilegal în s. Hlinaia, Grigoriopol
VIDEO. Uitați în cătușele regimului separatist. Povestea unui tânăr deținut ilegal în „penitenciarele” transnistrene de 11 ani
Uitați în cătușele regimului separatist! De 11 ani, familia Petiș din stânga Nistrului trăiește o adevărată dramă. Unicul lor fiu este deținut în așa-numitele penitenciare transnistrene de mai bine de un deceniu, fără să se cunoască în ce condiții și ce măsuri îi sunt aplicate. Numeroasele cazuri de tortură din regiune sau detențiile ilegale nu mai miră, din păcate, și nici nu mai mişcă pe nimeni. Totuși, cazul Petiș este unul mai deosebit. Prin ce și cum rezistă mama tânărului aflați în reportaj.
ANTONINA PETIȘ, mama lui Mihail, deținut ilegal în s. Hlinaia, Grigoriopol
„Noi nu mai avem puteri noi nu mai avem nu mai avem sănătate așteptam cineva să ne audă se ne audă strigătul nostru de mame de tați să elibereze băieții acasă. 11 ani de zile stau închiși, nu 11 zile, da 11 ani, de 11 ani nu ni se usucă ochii.”
Cu ochii mereu în lacrimi și inima sfâșiată de așteptarea continuă a unor vești proaste despre fiu, Antonina Petiș nu s-a resemnat. A încercat să bată la toate ușile posibile după ajutor, a ajuns chiar și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, însă regimul separatist îl strânge pe băiat în mâini și mai tare, de fiecare data când părinții acestuia îi caută dreptatea.
„Mă numesc Antonina Petiș, sunt mama lui Mihail Petiș care a fost închis în 2009 cu patru baieți noi părinții toți credem că dosarul a fost fabricat. Mihai si Doagă Mihail sunt cetățeni moldoveni ei nu sunt nistreni nu au cetățenie nistreană nu mai moldoveni sunt.”
Așa-numita justiție de la Tiraspol este, deseori, descrisă de victimele acesteia ca una fără milă și plină de cruzime. Așa a fost și în cazul Petiș. Mihail a fost dus legat cu lanţuri la mâini şi la picioare de milițienii tranistreni, iar casa le-a fost scotocită în lung și în lat. Tinerii erau învinuiți și în cele din urmă condamnați la 20 de ani pentru viol, fapte pe care părinții acestora le-au contestat, însă nu au avut în fața cui.
”Băiatul nostru când o fost închis trei ani de zile el a fost fără acte nu a avut nici un ac la el. S-a înscris cu o fetiță și trebuia pașaportul , buletinul și eu i l-am dus, atunci s-a aflat cine e Mihai. Trei ani de zile ei nu știau, au închis, dar pe cine nu cunoșteau înțelegeți fără acte de identitate l-o răpit de acasă și l-a luat că noi nu l-am mai văzut.”
Condițiile inumane în care se presupune că ar fi deținut Mihail s-au răsfrânt și asupra stării de sănătate a acestuia.
„Picioarele i se umflă are viniznaia nedostatocinosti. În mâna dreaptă are o plastină care a avut accident în 2008 și în 2009 trebuia scoasă plastina dar în octombrie trebuia scoasă și in august a fost arestat și până în ziua de azi ea asa si stă în mână, are probleme, nasul, cu nasul are probleme vorbește doar pe o nară cum, una e bătută cu totul. Are probleme cu sănătatea Mihai…”
CEDO…
Numeroasele cazuri de tortură din regiune sau detențiile ilegale nu mai miră, din păcate, și nici nu mai mişcă pe nimeni. Totuși, cazul Petiș este unul mai deosebit. Dosarul lui Mihail a ajuns la CEDO. Pe data de 18 ianuarie 2012, juriştii Asociaţiei „Promo-LEX” au expediat o cerere la Curtea Europeană. După 7 ani de examinare, Federația Rusă fost găsită vinovată de modul în care au fost judecați băieții moldoveni și a fost dispusă eliberarea acestora din detenție.
PAVEL CAZACU, avocat Promo-LEX: ”A fost încălcat dreptul la libertatea si siguranța persoanei asta se explică prin faptul că Mihail Petiș a avut un proces de judecată în stânga Nistrului ilegal, iar detenția perioada ei este în continuare ilegală. Situația este gravă pentru că cel mai probabil este unicul caz în care avem o hotărâre CEDO pe dealtă parte el este încă în detenție drepturile lui încă sunt încălcate de către cei de la Tiraspol.”
Odată cu obținerea deciziei CEDO, avocații Promo-Lex, dar și familia tânărului au continuat insistent să ceară eliberarea acestuia, însă Mihail rămâne închis între pereții închisorii din stânga Nistrului, iar viața îi este într-un pericol tot mai mare. Deciziile CEDO pentru structurile ilegale din Tiraspol, deși nu au efect juridic, sunt greu de înghițit de regim.
PAVEL CAZACU, avocat Promo-LEX: Cu fiecare solicitare a mamei lui Mihail situația lui tot mai mult se agravează. Tot mai multe controale se petrec la dânsul în celulă ultimul control de acest gen a fost la sfârșitul lunii august în care s-a depistat un telefon iar acesta a fost transferat in condiții si mai proaste decât era până acum într-un subsol pentru durata ca si pedeapsa de 3 luni de zile. Mai mult ca atât părinții lui nu l-au văzut de mai bine de un an de zile.
Deși, Curtea a dispus Federației Ruse, prin decizia sa, să intervină în stoparea încălcării drepturilor omului, autoritățile de la Kremlin au rămas reci, ca de fiecare dată.
PAVEL CAZACU, avocat Promo-LEX: „În Federația Rusă sesizarea inițială a fost odată cu decizia CEDO cu regret niciun răspuns nu am primit până în prezent cumva este un comportament sistem al autorităților ruse.”
Cu teama de a-i complica și mai mult detenția fiului său, Antonina Petiș a decis totuși să vorbească cu echipa Zona de Securitate. Femeia a făcut și un apel către autorități de a-l ajuta pe Mihail să ajungă acasă, cât mai curând.
„Mă adresez președintelui țării băieții care stau închiși la Hlinaia Petiș Mihail, Doagă Mihai, Igor sunt cetățeni moldoveni, vă rugăm președintele țării, imiplicațivă vă rog si eleiberați băieții, luații acasă că ei sunt de ajutor țării noastre!”
AUTOR: IRINA TABARANU
IMAGINE: VITALIE PALADE
PRODUCĂTOR: VITALIE GUȚU
Acest produs a fost realizat de A.O. Academia de Creație și Inovații Mediatice în cadrul proiectului „Zona de Securitate, în alertă 24/24”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a echipei zonadesecuritate.md și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.