VIDEO. Ucrainenii sunt primiți cu brațele deschise în Republica Moldova

VIDEO. Ucrainenii sunt primiți cu brațele deschise în Republica Moldova

Republica Moldova primește deja de două zile continuu refugiați din Ucraina care fug de invazia Federație Ruse ce început în dimineața zilei de 24 februarie.

Potrivit ultimelor  date de la frontieră, migrație și azil

În total – 29.956 persoane

Intrare – 28.546 persoane

Ieșire – 1.410 persoane

Cel mai mare flux de persoane originare din Ucraina, pe sensul de intrare, a fost înregistrat în punctele de trecere a frontierei de stat Palanca, Tudora și Otaci. În total sunt înregistrate 543 cereri de azil.

Refugiații din Ucraina au dreptul să intre în Republica Moldova doar cu acte interne, fără test covid-19 cu animalele de companie, fără a prezenta certificatele sanitare veterinare sau pașapoartele pentru animalele de companie.

În seara zilei de ieri echipa Zona de Securitate a transmis LIVE de la punctul de trecere a frontierei de stat Palanca. În video de mai jos puteți vedea un fragment din transmisiune, video integral îl găsiți aici.

426 de persoane refugiate din Ucraina, inclusiv 40 de copii, au fost cazate până la această oră la Centrul de plasament pentru refugiați, deschis la Moldexpo din Chișinău.

Beneficiarii instituției sunt preluați de la punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene și transferați către Centru prin intermediul transportului organizat de autorități.

Centrul de triere este dotat cu spații pentru dormit, grupuri sanitare, cabine de duș, Wi-Fi gratuit.

Persoanelor refugiate li se oferă asistență medicală, socială și psihologică și trei mese pe zi. În instituție a fost amenajat și un spațiu de joacă pentru copii, unde sunt organizate activități de recreere.

La Popeasca, Ștefan Vodă, a fost amenajat un centru de plasament cu o capacitate de 100 de locuri. Aici deja au fost cazate 52 de persoane.

La fel, pe teritoriul raionului va putea fi pus în folosință, în caz de necesitate, și un alt centru de plasament, localizat în incinta unui sanatoriu. Acesta va putea găzdui până la 100 de persoane.