VIDEO. Ucraina trimite trupe suplimentare la granița cu Moldova. Măsurile vin în contextul intensificării manevrelor militare la Tiraspol

FOTO. dpsu.gov.ua

VIDEO. Ucraina trimite trupe suplimentare la granița cu Moldova. Măsurile vin în contextul intensificării manevrelor militare la Tiraspol

Polițiștii de frontieră ai Comandamentului de reacție rapidă a detașamentului Belgorod-Nistru din Ucraina au fost trimiși ieri  de-a lungul frotierei cu Republica Moldova, cu precădere pe segmentul transnistrean al frontierei, dar și înspre regiunea Odesa, relatează Balkan Insight. Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina a anunțat joi că trimite întăriri la granița pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia și care au declanșat temerile unui război deschis între cele două țări.

Amintim, recent la Tiraspol a fost observată o creștere a prezenței militare a forțelor ruse în zona aeroportului Tiraspol din stânga Nistrului. De acolo până la granița cu Ucraina sunt aproximativ 13 kilometri.  Simultan ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că în această perioadă în cadrul unității militare ar avea loc verificări a capacității de luptă a trupelor.

„Unitățile de intervenție rapidă elaborează elemente practice de protecție a frontierei ucrainene-moldovenești”, se arată în comunicatul de presă al Gărzii de frontieră ucrainene.

“În timpul exercițiilor, polițiștii de frontieră vor acorda o atenție specială acoperirii coastei mării și a estuarului, prevenind provocările la frontieră pentru ca situația să rămână controlată și stabilă”, a adăugat comunicatul de presă. Decizia Kievului vine în contextul tensiunilor tot mai mari cu Moscova și a exercițiile rusești în regiunea transnistreană moldovenească, aproape de Ucraina, unde Rusia păstrează aproximativ 2.000 de soldați din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) și pacificatori.

Ministrul apărării moldovenești Victor Gaiciuc a declarat pentru BIRN că Republica Moldova nu este îngrijorată de aceste exerciții militare comune pe malul stâng al râului Nistru, în regiunea separatistă. Rusia a desfășurat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina în cea mai mare acumulare de trupe din 2014, iar temerile legate de un eventual război între cele două state s-au întețit.