VIDEO. Tiraspolul prelungește carantina până pe 1 aprilie, dar elimină posturile ilegale

Foto: BIRN/courtesy of Viorica Tataru

VIDEO. Tiraspolul prelungește carantina până pe 1 aprilie, dar elimină posturile ilegale

Administrația nerecunoscută de la Tiraspol a decis prelungirea cu încă o lună a autoizolării regiunii transnistrene. Astfel, măsurile restrictive se vor menține până pe data de 1 aprilie. Tiraspolul a impus restricții în legătură cu pandemia de coronavirus din 17 martie 2020. Din luna iunie locuitorii din stânga Nistrului nu au voie să plece din regiune decât cu o aprobare speciale din partea administrației separatiste, iar la revenire trebuie să stea izolați timp de 14 zile.

Totodată administrația separatistă de la Tiraspol a decis să elimine posturile ilegale de control pe care le numește „de carantină” și care au fost instalate unilateral la hotarul administrativ sub pretextul măsurilor epidemiologice în contextul răspândirii noului coronavirus. Dar cu mențiunea că acestea pot fi reinstalate oricând dacă situația epidemiologică se va schimba.

Decizia de a le elimina vine în contextul în care rata de infectare în dreapta și în stânga Nistrului este similară. Tiraspolul menționează că acțiunile ulterioare vor depinde de situația pandemică din regiune.

Chişinăul a cerut de mai multe ori Tiraspolului să ridice interdicțiile de circulație, impuse pe linia administrativă sub pretextul pandemiei, subliniind că acest lucru încalcă drepturile omului și face imposibil accesul cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului inclusiv la serviciile medicale oferite de sistemul de sănătate al Republicii Moldova.

De la începutul pandemiei în regiunea transnistreană, cu o populație de aproximativ 300 de mii de locuitori, au fost raportate oficial peste 28 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, iar 570 de oameni decedat.