VIDEO. Strigăt de disperare al unui soldat din așa-numita armată din regiunea transnistreană: Suntem tratați ca niște robi

Foto simbol

VIDEO. Strigăt de disperare al unui soldat din așa-numita armată din regiunea transnistreană: Suntem tratați ca niște robi

Condiții inumane și tratament umilitor acuză un soldat recrutat ilegal în așa-numita armată din regiunea transnistreană. Într-o postare anonimă pe o rețea socială soldatul descrie în ce condiții sunt ținuți aceștia, dar și faptul că sunt impuși să lucreze 20 de ore în zi chiar și duminica. Acesta a făcut și o înregistrare video în care pare să fie prezentat blocul sanitar al unității.

Unitatea paramilitară în care s-ar întâmpla toate acestea este cea din orașul Tighina/Bender, cu numărul 20365, teritoriu ocupat de către regimul separatist de la Tiraspol.Apelul anonim al soldatului din  această unitate a fost postat pe o rețea socială cu rugămintea de a fi ajutați. Soldații ar fi gata să părăsească într-un număr mare „armata”, dar ar fi amenințați de către ofițeri că vor fi trimiși să aibă grijă de porci sau la închisoare dacă nu se vor supune.

 „În numele soldaților  unității militare  20365 vă rog să ne ajutați, nu dorim să dăm datoria „față de patrie” la construcții pe șantiere și cu o astfel de atitudine. Plutoane întregi sunt gata să părăsească unitatea și ei doar ne amenință, dacă nu vom lucra ne vor trimite în Camenca să avem grijă de porcii sau ne vor trimite la închisoare pe articol militar. Ajutați-ne dacă aveți ocazia!”

Scrisoarea integrală:

„Bună ziua, eu sunt un soldat recrutat, servesc în unitatea  20365, aceste numere nu sunt adunate din coincidență, lucrăm 20 de ore din 365 de zile pe an, ofițerii ne tratează  neuman, insulte, umilința este considerată o normă  pentru ei, ei crede că dacă ai fost hrănit la cantină, ești obligat să lucrezi. Lucrăm în fiecare zi, de două luni și sâmbăta, cu scuză că duminica va fi o zi liberă, dar suntem mințiți și în fiecare săptămână lucrăm și duminica. Dacă ți-ai rănit spatele sau oricare  altă parte a corpului, în fiecare dimineață semnăm măsurile de siguranță, doar semnăm, nimeni nu ne-a citit cu adevărat aceste măsuri de siguranță, fac asta pentru ca să nu răspundă pentru rănile noastre, forțează și oamenii bolnavi să lucreze și pe cei cu probleme de inimă și persoanele care au dizabilități de diferite grade. Dacă mergi la unitatea medicală, ei te trimit direct **** și îți spun: „că ești „tuns”, nu te doare nimic”. În numele soldaților unității militare / 20365 vă rog să ne ajutați, nu ne vom da datoria față patrie la construcții pe șantiere și cu o astfel de atitudine, plutoane întregi sunt  gata să părăsească unitatea și ei doar ne amenință, dacă nu vom lucra ne vor trimite în Camenca să avem grijă de porcii sau ne vor trimite la închisoare pe articol militar. Ajutați-ne dacă aveți ocazia!”

Condițiile din așa numita armată din regiunea transnistreană sunt cunoscute în spațiul public ca o experiență traumatizantă pentru tinerii care sunt obligați să-și petreacă astfel un an din viața lor.

Subiectul a fost  abordat și în cartea „Anul tinereții”, care conține poveștile cutremurătoare a 12 tineri care au făcut armata în Transnistria.  Cartea poate fi găsită pe internet, în limba rusă, la adresa transnistrianarmy.com.

Tratamentului inuman a fost pe larg discutat în dreapta Nistrului după situația tânărului Alexandr Rjavitin care a fugit în 2015 din armata transnistreană și care a povestit public, într-un film al Europei Libere, despre practicile abuzive care sunt folosite pe larg în armata regiunii separatiste nerecunoscute. Aceste abuzuri au determinat organizațiile de apărare a drepturilor omului din Republica Moldova să spună că serviciul militar în regiunea transnistreană ar echivala cu „privarea ilegală de libertate”.