VIDEO: Stânga Nistrului votează pentru Duma de stat: „Din partea Rusiei așteptăm ajutor, ne este greu, dintr-o parte Ucraina, din altă parte Moldova”

VIDEO: Stânga Nistrului votează pentru Duma de stat: „Din partea Rusiei așteptăm ajutor, ne este greu, dintr-o parte Ucraina, din altă parte Moldova”

Cetățenii ruși din stânga Nistrului votează pentru noua componență a Dumei de Stat, cele mai multe voturi din străinătate Rusia le așteaptă din regiunea separatistă unde a deschis 27 de secții.

Potrivit Europa Liberă, presa de la Tiraspol scrie că cetățenii ruși din Transnistria constituie cel mai activ electorat din afara granițelor Federaţiei Ruse. Iar majoritatea covârșitoare și-ar da votul pentru partidul de guvernământ Rusia Unită. La precedentele alegeri parlamentare partidul de guvernământ din Rusia a obținut 83 la sută din voturi în regiunea separatistă transnistreană.

Am întrebat locuitorii Tiraspolului, care au venit la urne, ce așteptări au de la aceste algeri, răspunsurile le puteți vede în video de mai jos.

„Din partea Rusiei așteptăm ajutor, ne este greu, dintr-o parte Ucraina, din altă parte Moldova.”

 

În restul teritoriului Republicii Moldova funcționează trei secții – la Chişinău, Comrat și Bălți.

Biroul de presă al MAEIE a venit ieri cu un comentariu cu privire la deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană de către Federația Rusă la alegerile pentru Duma de Stat. Autoritățile moldovene ar fi informat partea rusă că în organizarea alegerilor nu ar fi impedimente, asta în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova, nu și în regiunea trannistreană.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene regretă că, în pofida poziției expuse în mod consecvent de către autoritățile moldovenești, partea rusă a acționat de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral.”

Despre alegerile în Duma de Stat pe teritoriul Republicii Moldova citește aici.