VIDEO. Satul Dubăsarii Vechi, mai atractiv pentru tinerii din localitate datorită programului Bugetare Participativă

foto: Dubăsarii Vechi, terenul unde va fi amplasată plasa de volei și tribunele pentru spectatori

VIDEO. Satul Dubăsarii Vechi, mai atractiv pentru tinerii din localitate datorită programului Bugetare Participativă

Satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, mai atractiv pentru tinerii din localitate. Și asta datorită programului Bugetare Participativă.

RODICA ȘTIFENIE, membră a Asociației “Iedera”, Dubăsarii Vechi

În cadrul acestui proiect a fost înaintat la Consiliul Local inițiativa ca primăria să aloce o sumă de bani, ca oamenii să vină singuri cu diverse inițiative. Au fost înaintate proiecte din partea tinerilor. Un proiect a fost amenajarea unei zone de odihnă în ograda liceului și în această zonă, tinerii au solicitat ca să fie instalată o plasă de volei și tribune pentru spectatori.

Mai exact, această plasă de volei, tribunele pentru spectatori și scaunul pentru arbitru vor fi amenajate pe terenul multifuncțional din localitate, pe care din start au fost trasate și liniile de demarcație pentru jocul de volei. Inițial, autorii proiectului au solicitat 15 mii de lei, iar prin decizia Consiliului Local proiectul s-a extins cu încă 30 de mii de lei.

CONSTANTIN MACARENCO, viceprimarul satului Dubăsarii Vechi

Suma care a fost acceptată a fost în valoare de 45 de mii de lei. Mai departe profesorul de educația fizică și cel care se ocupă de secția de volei în cadrul liceului se ocupă de procurarea, instalarea plasei. Asta e contribuția cetățenilor. Deci, noi venim cu banii, dânșii vin cu lucrul, cu montarea, cu ajutorul, ca împreună să facem ceva util și să promovăm localitatea, să promovăm modul activ de viață, sportul.

Dezvoltarea satului Dubăsarii Vechi continuă. În cel mai scurt timp, vor demara discuțiile privind alocarea surselor financiare pentru anul viitor. Astfel, locuitorii satului sunt îndemnați să se implice și să vină cu idei și soluții la problemele comunității.

RODICA ȘTIFENIE, membră a Asociației “Iedera”, Dubăsarii Vechi

Acum, de asemenea la Consiliul Local o să fie discutat ca în bugetul pentru anul 2022 să fie alocată o sumă mai mare de 60 de mii de lei. Și după Anul Nou o să anunțăm locuitorii din sat că se derulează un alt proiect și vom aștepta solicitările locuitorilor noștri. Oamenii văd mai bine unele probleme decât administrația publică locală sau chiar noi ca asociație, trăim în diverse colțuri ale localității și mizăm pe implicarea lor. Atunci și durabilitatea proiectelor este când cetățenii sunt implicați.

Dubăsarii Vechi, cu aproximativ șase mii de locuitori, este una dintre cele 5 localități din Zona de Securitate, care pe parcursul lui 2020 și 2021 își dezvoltă capacitățile în promovarea și getionarea bugetului participativ, prin intermediul Proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova”.