VIDEO. Putin a recunoscut „independența” autoproclamatelor „DNR” și „LNR”. Presa din Tiraspol le numește republici

VIDEO. Putin a recunoscut „independența” autoproclamatelor „DNR” și „LNR”. Presa din Tiraspol le numește republici

Președintele rus Vladimir Putin a semnat astăzi, 21 februarie, decretele cu privire la recunoașterea independenței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei sprijinite de Kremlin – republicile autoproclamate Donețk și Luhansk, transmite Europa Liberă.

La ceremonia semnării au fost prezenți liderii separatiști ai așa-numitelor „DNR” și „LNR” – Denis Pușilin și Leonid Pasecinik -, care i-au mai cerut președintelui rus să recunoască independența teritoriilor controlate de separatiștii din estul Ucrainei.

Putin și-a argumentat decizia în direct printr-o adresare:„ Consider că este necesar să luăm o decizie de mult așteptată: să recunoaștem imediat independența și suveranitatea Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Lugansk (regiunile separatiste Donețk și Lugansk ale Ucrainei, n.r.),” a spus Putin adăugând: „Cer Adunării Federale a Federației Ruse să susțină această decizie și să ratifice după aceea tratatul de prietenie și asistență reciprocă cu ambele republici”.

„Celor care dețin puterea la Kiev le cerem încetarea imediată a ostilităților,” a mai spus Putin. „În caz contrar, întreaga responsabilitate pentru eventuala continuare a vărsării de sânge va reveni în întregime regimului care conduce pe teritoriul Ucrainei. ”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat pe twitter: „condamn cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a regiunilor separatiste Donetsk și Luhansk și reconfirmă atașamentul pentru suveranitatea și intergritatea teriotorială a Ucrainei în hotarele ei internațional recunoscute.”

Agenția de presă a regimului spearatisit din stânga Nistrului, Novostipmr.com a difuzat o știre la scurt timp după anunțul făcut de Putin cu titlul: „Rusia a recunoscut DNR și LNR”, în care numește pe drept regiunile ucrianene – republici, iar pe liderii separatiști de acolo șefii acestora.

Fragment din știre:

„Președintele rus Vladimir Putin a semnat decrete de recunoaștere a suveranității și independenței Republicii Populare Donețk, precum și a Republicii Populare Lugansk (regiunile separatiste Donețk și Lugansk ale Ucrainei, n.r.). În plus, a încheiat acorduri bilaterale de cooperare și asistență reciprocă cu „șefii acestor republici”, Denis Pushilin și Leonid Pasechnik.”

Reacții internaționale

Premierul britanic Boris Johnson a numit decizia lui Putin „o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei”. Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a declarat că Uniunea Europeană trebuie să impună sancțiuni imediate. Organizația Națiunilor Unite, care recunoaște Crimeea și zonele controlate de separatiști ca parte a Ucrainei, înainte de discurs a descurajat „orice decizie unilaterală sau acțiune unilaterală care ar putea submina integritatea teritorială a Ucrainei.

Ministerul de externe German: „Recunoașterea de către președintele Putin a „republicilor populare” separatiste din estul Ucrainei anulează deliberat ani de eforturi în formatul Normandiei și OSCE. Vom reacționa la această încălcare a dreptului internațional și vom coordona cu partenerii.”

Casa Albă a anuțat că președintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiții, comerț și finanțare de către persoanele americane către, dinspre sau în așa-numitele regiuni DNR și LNR din Ucraina. „Acest E.O. va oferi, de asemenea, autoritatea de a impune sancțiuni oricărei persoane determinate să opereze în acele zone ale Ucrainei. De asemenea, vom anunța în curând măsuri suplimentare legate de încălcarea flagrantă de astăzi a angajamentelor internaționale ale Rusiei.

Pentru a fi clar: aceste măsuri sunt separate și ar fi în plus față de măsurile economice rapide și severe pe care le-am pregătit în coordonare cu Aliații și partenerii în cazul în care Rusia ar invada în continuare Ucraina.