VIDEO: Protest la postul de pacificatori din preajma localității Vadul lui Vodă

FOTO: Viorica Tataru

VIDEO: Protest la postul de pacificatori din preajma localității Vadul lui Vodă

Circulația pe podul la ieșire din localitatea Vadul lui Vodă, unde se află postul nr.9 de pacificatori, a fost sistată timp de câteva zeci de minute de către mai mulți locuitori ai satului Pârâta și din alte localități ai raionului Dubasari. Oamenii au blocat circulația cu propiile mașini după ce fostul primar al localității, Gurie Popa, a fost reținut de pacificatorii ruși pentru a doua oară la distanță de două zile.

La fața locului a intervenit poliția și Comisia Unificată de Control, fostul primar fiind eliberat, iar circulația pe pod a fost restabilită.

Foto/VIDEO: Viorica Tataru

Foto: Viorica Tataru

Luni seară, 12 septembrie, fostul primar de la Pârâta, Gurie Popa, a fost reținut timp de mai multe ore la postul de pacificatori.


Acesta este video filmat de fostul primar de la Pârâta, Gurie Popa la prima reținere, acesta a pornit camera după ce a fost oprit pentru o pretinsă verificare de rutină. El a început înregistrarea pentru a se asigura că militarii nu vor comite abuzuri. Misiunea de pacificare este cunoscută pentru faptul că are un regulament intern în care interzice filmarea în perimetru postului fără acordul lor și impune pe cei care filmeaza să șteargă înregistrările, o măsură ciricată de societatea civilă și jurnaliști.

Popa a fost primar în perioada războiului din 1992, el a încercat în acea perioadă să opună rezistență separatiștilor, care l-au scos din casă la miezul nopții și l-au închis la Dubăsari.

Postul nr.9 este locul unde s-a înregistrat incidentul tragic soldat cu moartea locuitorului satului Pârâta, Vadim Pisari, la 1 ianuarie 2012, care a decedat după ce în el a tras un pacificator rus. Pe Gurie Popa tot un militar rus l-a oprit!