VIDEO. Promo-LEX: Rusia a continuat și în 2020 să susțină regimul de la Tiraspol prin suportul militar, politic și transferuri bănești

VIDEO. Promo-LEX: Rusia a continuat și în 2020 să susțină regimul de la Tiraspol prin suportul militar, politic și transferuri bănești

În 2020, încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a atins un nou anti-nivel, fapt ce a dus la izolarea și mai vizibilă a regiunii decât în anii precedenți. Potrivit Asociației Promo-LEX, restricțiile privind libertatea de circulație și răpirile de persoane ar fi printre cele mai grave încălcări. Anul trecut, cel puțin 7 persoane au fost răpite de regimul de la Tiraspol, două dintre care rămân în detenție și astăzi.  


VERA GLIJIN, mama lui Adrian Glijin deținut ilegal la Tiraspol

„Deacuma sunt peste 8 luni decând pe fecior nu l-am văzut, nu l-am auzit, nu am nicio informație de la medici  despre starea de sănătate și cunosc atât,  că de la penitenciarul Glinoie a fost transferat la Tiraspol 3 din nou. Astăzi trebuie să aibă o întâlnire privată cu avocatul dar nici avocatul nu ne spune multe.”

În luna februarie a acestui an, echipa noastră a realizat un material amplu despre situația lui Adrian Glijin. De atunci până acum situația acestuia s-a înrăutățit și mai mult. Așa-numitul Comitet de Anchetă din regiune a anunțat că întrerupe orice comunicare cu familia și că nu va mai oferi nicio informație nici despre starea acestuia de sănătate și despre mersul anchetei.  Mama lui Adrian a făcut de nenumărate ori apel la autorități de a-l elibera, însă se simte uitată și discriminată. 

Mama lui Adrian Glijin deținut ilegal la Tiraspol povestește că din păcate autoritățile statului nustiu de ce au uitat de ea.

„Acum absolut nimic, nimeni nici poliția, nici reintegrarea nici de la doamna Maia. Am scris la președinție și nu am niciun răspuns. Am numai avizul că a primit scrisoare nimic mai mult. Instituțiile publice si cele de stat dacă au posibilitate, dar nu că posibilitate ei sunt datori să își apere cetățenii, privitor la dreptul constituțional. Eu tare des întreb, dacă au fost patru doi au fost eliberați timp de 24 de ore, 2 sunt reținuți.”

Anul trecut, Tiraspolul a adoptat noi acțiuni de limitare a libertăților prin votarea Strategiii de combatere a extremismului în Transnistria pentru anii 2020–2026. Acest document a dat frâu liber acțiunilor de intimidare a activiștilor din regiune, iar pe parcursul anului 2020 au fost înregistrate mai multe cazuri de limitare a dreptului la liberă exprimare și întrunire.

Pavel Cazacu, avocat, Asociația Promo-LEX: Cea mai gravă a fost încălcarea libertății de circulație după cum cunoașteți restricțiile au limitat sute sau chiar sute de mii de locuitori de pe malul stâng dar si de pe malul drept. Lupta cu „extremiștii” se referă la persoanele urmărite sau condamnate pentru simplă sau pretinsă critică a liderului de la Tiraspol. 

Promo-LEX  a lansat raportul anual – „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova” în care a recomandat adoptarea de Parlamentul Republicii Moldova a proiectului de lege cu privire la mecanismul de sancționare a persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului – Legea Magnitsky și coordonarea între instituțiile de stat a activităților strategice în domeniul drepturilor omului. Totodată, a fost constată implicarea continuă a Federației Ruse în susținerea regimului. 

„În majoritatea hotărârilor CEDO, Federația Rusă este declarată responsabilă și vinovată de încălcare drepturilor omului în regiunea transnistreană, în această perioadă comportamentul Rusiei practic nu s-a schimbat ceea ce înseamnă că suportul militar, sportul economic și susținerea politică a continuat.  În această perioadă au fost efectuate exerciții militare, în continuare GOTR au efectuat evenimente implicând populația pașnică, inclusiv minori, în continuare au venit surse financiare fără a notifica autoritățile de la Chișinău,” a declarat Cazacu.

Republica Moldova și-a asumat respectarea drepturilor cetățenilor din stânga Nistrului în Planului Național de Acțiuni în domeniul Drepturilor Omului pentru anii 2018 – 2022. Promo-LEX a observat unele progrese și eforturi, printre care ar fi relansarea activității ”Grupului de lucru” și facilitarea liberei circulații a elevilor și a profesorilor instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din stânga Nistrului, dar în pofida  acestor măsuri nici în anul 2020 nu a fost posibilă înlăturarea celei mai grave încălcări. În aceste condiții ar fi necesară reformarea instituției ce se ocupă de reglementarea transnistreană, Biroul Politici de Reintegrare, constată Nicoleta Hriplivîi, Avocată, Asociația Promo-LEX.

Cert este că pe parcursul anului precedent, autoritățile Republicii Moldova, dar și partenerii externi implicați în procesul de negocieri s-au aflat în imposibilitate de a soluționa măcar parțial problemele identificate, potrivit raportului Promo-LEX, dar au fost oare depuse toate eforturile pentru a le rezolva rămâne o întrebare deschisă.