VIDEO. Postul de pacificare nr.9: mai puține blocuri de beton și bariere, dar în continuare cu mașină blindată rusească

VIDEO. Postul de pacificare nr.9: mai puține blocuri de beton și bariere, dar în continuare cu mașină blindată rusească

Posturile de pacificare numărul 9 drept și numărul 9 stâng sunt unele dintre cele mai controversate din cadrul Misiunii de Pacificare de pe Nistru. Atât amplasarea lor, cât și componența acestora a stârnit mereu discuții aprinse în societate. Postul 9 stâng fiind și locul în care a fost împușcat mortal un tânăr din localitatea Pîrîta de către un soldat rus în anul 2012.

Acel incident tragic a adus atunci discuția despre utilitatea acestor posturi, dar și modul în care sunt amplasate. Drept urmare, în cadrul Comisie Unificate de Control s-a decis ca Posturile 9 stâng și drept să fie reorganizate, decizie ce a fost pusă în aplicare abia după 9 ani. Astfel, la începutul lunii octombrie a fost dat start lucrărilor de reamenajare a acestora, iar Biroul Politici de Reintegrare anunța un „nou pas spre facilitarea liberei circulaţii a cetăţenilor în Zona de Securitate.”

Vadim Cemîrtan, șef militar superior al contingentului militar al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova

„În luna Iulie a fost semnată încă o decizie protocolară a CUC prin care a fost aprobată Planul de amplasare a postulrilor 9  stâng si 9 drept si începând cu luna octombrie au demarat lucrările în acest sens. La moment vedeți că, au fost scoase toate elementele care marcau postul respectiv, a fost deblocată circulația în direcţia Vadul lui Vodă spre Cosnița, au fost eliminate barierele din beton de pe artera care leagă localitatea Bălăbănești de stele Coșnița și Doroțcaia. La momentul de față urmează să eliminăm unele elemente în sensul modernizării, adică schimbării condiţiilor de trai şi de serviciu a soldaților care se află la acest post și instalarea unor elemente de marcaje noi.”

Deși acest plan trebuia să fie pus în aplicare imediat după incidentul din 2012, pentru Delegația Republicii Moldova transpunerea lui în realitate acum este considerat un succes, fiind scoase o mare parte din blocurile de beton, mașina blindată nu mai stă în mijlocul străzii, iar locuitorii satului Bălăbănești nu mai trebuie să înconjoare podul pentru a ajunge acasă, dar o pot face direct.

Șeful militar superior al contingentului militar al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova ne povestit că, „intenția de bază este, de a scoate toate blocurile de beton si inclusiv modulul de locuit de pe carosabil pentru a asigura unul dintre dezideratele de bază ale Acordului de soluţionare a conflictului transnistrean, şi anume – asigurarea liberei circulaţii. Important că este o arteră ce putea fi deblocată de mult si având  în vedere că postul era amplasat anume aici în această locație, deci nu era posibilă circulația, elementele postului vechi erau amplasate în zona respectivă vizavi era tehnica blindată erau amplasate mai multe blocuri de beton aici era amplasamentul de bază.”

Procesul de reamenajare a postului 

 

Chiar dacă planul a fost agreat de toate părțile, inclusiv de cea transnistreană, Tiraspolul a încercat și de această dată să pericliteze acțiunile ce urmau a fi realizate, comunicând în presa din stânga Nistrului că de fapt această optimizare a posturilor reprezintă o modernizare ce va implica aducerea în prejma posturilor infrastructură militară nouă, instalarea de noi bariere și mărirea numărului de blocuri din beton.

 Vadim Cemîrtan , șef militar superior al contingentului militar al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova

„Nu urmează să vină nicio tehnică militară, nici nouă nici veche, în genere nu există discuții pe marginea aducerii  tehnicii militare la aceste posturi.Toate declarațiile care au fost făcute de oponenții noștri din partea transnistreană urmează să fie înțelese ca atare. Ceea ce ține ce de modernizare e aceeași chestie ca la postul 9 drept, adică urmează să fie schimbat modulul de locuit în sensul îmbunătăţirii condițiilor de trai și de serviciu a militarilor care îndeplinesc misiunea de pacificare la aceste posturi” 

Ambele posturi din apropierea podului de la Vadul Lui Vodă sunt trilaterale, ceea ce înseamnă că aici sunt prezenți soldați din partea Federației Ruse, Republicii Moldova, dar și ai regimului separatist de la Tiraspol. Interesant este faptul că, deși teritoriul dat este în totalitate controlat de Chișinău postul nr. 9 stâng este în gestiunea Tiraspolului.

Eduard BUMBCAC, fost membru al Comisie Unificate de Control:

„Pe o perioadă bună de timp Delegația Republicii Moldova în CUC, totuși a insistat că acest post să fie transferat în subordinea părții moldovenești, deoarece noi nu avem niciun post unilateral pe toată perioada activității și desfășurării misiunii de pacificare,  pe când componenta rusă  are două posturi unilaterale, i-ar cea transnistreană unul.”

În cadrul Comisiei Unificate de Control, referitor la modul în care ar trebui să arate posturile Misiunii de Pacificare mai există o decizie, și mai veche, din 2003, ce este îndeplinită doar parțial.  Hotărârea a fost luată în contextul Acordului din 1998 de la Odesa, unde s-a decis ca părțile să-și simplifice contingentele sale cu reducerea numărului de militari de până la 500 de persoane, fapt ce s-a îndeplinit, și totodată Federația Rusă să își retragă tehnica blindată de la posturile în cauză, lucru ce nu se întâmplă deja de 18 ani.

„Există decizie protocolară în acest sens ca să fie scoase mașinile blindate la toate posturile care sunt de-a lungul zonei de securitate, dar către momentul de față nu a fost eliminate. Sunt vechi dar sunt funcționale… toate aparțin Federației Ruse, a declarat Vadim Cemîrtan.

 Eduard BUMBCAC, fost membru al Comisie Unificate de Control/ FOTO: 2017

Cu părere de rău și în ziua de astăzi constatăm că Federația Rusă sfidează această înțelegere, și aceste mașini blindate în continuare sunt menținute la posturile de pacificare și prin acest fapt s-ar arăta o întărire a poziției FR în misiunea de pacificare: Uitați-vă, totuși noi suntem partea care avem aici tehnică blindată. Cu părere de rău această tehnică de mult este uzată și nu are niciun folos la aceste posturi, dar pur si simplu arată o supremația părții ruse că totuși ei au la aceste posturi tehnică și desigur sfidarea tacită a Federației Ruse și susținerea părții transnistrene ca la aceste posturi să fie tehnică blindată arată că în cadrul CUC luarea deciziilor prin consens nu a niciun aspect pozitiv.” 

Deși o mare parte din societate așteaptă ca existența acestei Misiunii de Pacificare să înceteze, potrivit fostului membru CUC, faptul că posturile structurii sunt modernizate, iar modulele în care activează pacificatorii schimbate, dă înțeles că misiunea e departe de se încheia.

Eduard BUMBCAC, fost membru al Comisie Unificate de Control

Totuși această misiune de pacificare nu are să spunem o perspectivă clară, totuși când ea va fi finalizată, dacă partea transnistreană va schimba această vagoneta adică pe ani pe zeci de ani înainte putem să ne pregătim că dumnealor si-au realizat scopul. Da, eu înțeleg, una e condițiile bune de a duce serviciul la acest post, dar un aspect politic moral noi am permis ca totuși să fie o consolidare a poziției transnistrenilor din această acțiune care vor schimba această vagoneta sau acest modul.”