VIDEO. Olga Cebotari a facut bilanțul anului 2020: Fără presă, nimic despre persoanele răpite, scoaterea posturilor ilegale sau blocajele de la CUC
Viceprim-ministra interimară pentru reintegrare Olga Cebotari a prezentat, printr-o înregistrare video, bilanțul pentru anul 2020. Deși acesta a fost anunțat de către BPR ca fiind un briefing de presă, jurnaliștii nu au fost informați despre organizarea acestuia și nici nu a fost live, fiind postată o înregistrare pe canalul de Youtube a Biroului Politici de Reintegrare.
Olga Cebotari și-a început prezentarea prin sublinierea faptului că în acest an procesul de negocieri a fost mai dinamic în comparație cu 2019, reieșind din numărul ședințelor ale grupurilor de lucru, nu din rezultatele obținute în urma acestora.
„Comparativ cu 2019 dialogul s-a dinamizat în cadrul grupurilor de lucru sectoriale, 26 de ședințe au avut loc în 2020 și 21 în 2018. La fel s-a menținut dialogul la nivelul reprezentanților politici, dar cu regret nu s-a reușit convocarea niciunei runde oficiale a formatului de negocieri 5+2. În cadrul dialogului Chișinău-Tiraspol partea moldovenească s-a manifesta proactiv a înaintat inițiative menită să soluționeze problemele actuale ale cetățenilor, a intervenit cu viziuni argumentate a implicat și informat partenerii internaționali.”
Printre reușite viceprim-ministra interimară a menționat despre întrevederea în „premieră” cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, întâlnire ce a avut loc în stânga Nistrului în clădirea administrației așa-numitului președinte al regiunii. Atunci ex-viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a criticat întâlnirea dintre Cebotari și Krasnoselski, Lesnic a constat că „negociatorii-șefi, în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, se pot întruni doar pe platforme neutre, de regulă la sediul Misiunii OSCE de la Chișinău sau Tiraspol”. A fost pentru prima oară când un viceprim-ministru pentru Reintegrare a mers în vreo instituție a administrației separatiste de la Tiraspol.
„Actuala conducere a Biroului Politici pentru Reintegrare nu a avut dreptul să intre la ei în așa numitele instituții de stat, doar pe o platformă neutră”, a conchis atunci Lesnic.
În legătură cu instalarea posturilor ilegale, Cebotari a menționat doar despre prezența acestora și ce a fost întreprins pentru a asigura libera circulație a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, nimic despre necesitatea retragerii acestora.
În raportul anual Cebotari a catalogat școlile din stânga Nistrului cu predare în limba română, ca școli cu predare în latină.
Deja de câteva luni consecutiv delegația Tiraspolului blochează repetat includerea pe agenda Comisiei Unificate de Control a problemelor stringente din Zona de Securitate – prezența posturilor ilegale „grănicerești” și a reprezentanților înarmați ai altor structuri ce nu fac parte din Forțele Mixte de Pacificare, împiedicarea liberei circulații și sechestrarea cetățenilor.
În opinia delegației Republicii Moldova, incapacitatea Comisiei de a ține sub control situația în Zona de Securitate este capabilă să compromită mecanismele existente de pacificare. Viceprim-ministra interimară nu menționat nimic despre situația creată în CUC.
Fără atenția viceprim-ministrei interimare a rămas și subiectul răpirilor, care în 2020 a luat o nouă amploare fiind răpite mai multe persoane, două dintre care încă sunt în detenție ilegală.
Alexandru Flenchea, fostul vicepremier pentru reintegrare, a făcut anterior un bilanț al anului în domeniul reintegrării, potrivit lui anul 2020, la capitolul reintegrare, a fost un an cu multe turbulențe politice la Chișinău, fapt care a afectat mult capacitatea autorităților de a întreprinde acțiuni coerente de reglementare a conflictului transnistrean. Principala provocare a anului a fost, în opinia lui Alexandru Flenchea, autoizolarea regiunii transnistrene și obstrucționarea libertății de circulație peste Nistru, lucru care a afectat direct sute de mii de oameni.
„Faptul că lista riscurilor din acest an este lungă, iar cea a realizărilor este goală vorbește de la sine. Neapărat trebuie să notăm că în acest an s-au suprapus provocările cauzate de pandemia de COVID, instabilitatea politică și scrutinul prezidențial, care chiar și în circumstanțe mai fericite reprezintă un factor în măsură să pună pe pauză procesul de negocieri”, a menţionat Alexandru Flenchea, cu referire la capacitatea autorităţilor de a gestiona situaţia de criză.
Biroul Politici de Reintegrare este condus în prezent de un viceprim-ministru interimar după ce Guvernul Chicu și-a dat demisia, ceea ce înseamnă că întregul cabinet de miniștri pleacă în demisie. Cebotari a avenit în funcție pe 9 noiembrie 2020.