VIDEO. Oleg Serebrian: O țară reîntregită are șanse mai mari să acceadă în UE. Nu punem în discuție 11% din teritoriul țării

VIDEO. Oleg Serebrian: O țară reîntregită are șanse mai mari să acceadă în UE. Nu punem în discuție 11% din teritoriul țării

Parcursul European al Republicii Moldova nu va fi afectat de reintregirea celor două maluri, ba din contra, o țară care este reîntregită are șanse mult mai mari să acceadă în UE, decât „o țară care este trunchiat și care are acest handicap a unui conflict deschis”. Aceasta este opinia negociatorului șef în discuțiile cu Tiraspolul, Oleg Serebrian.  Mai mult ca atât, discuțiile despre o posibilă renunțare la regiunea transnistreană  sunt inacceptabile, „într-un cât nu putem pune în pericol 11% din teritoriul țării”, ne-a spus  viceprim-ministru pentru Reintegrare într-un interviu acordat platformei noastre, Zona de Securitate.

„Opinia publică se schimbă și mai ales tinerii sunt mai dispuși la schimbarea sau acceptarea noului, trebuie să ținem cont de faptul că aderarea noastră la Uniunea Europeană nu se va face într-un an de zile. S-ar putea ca parcursul să fie mai scurt decât acum câțiva ani sua acum câteva luni, dar asta va fi un proces de durată, un proces în care dacă s-ar produce această fericită reintegrare mai întâii, în acestă perioadă s-ar putea produce schimbări de optică, democratizarea societății, democratizarea instituțiilor, crearea unei societăți civile reale. Eu din această perspectivă sunt chiar mai optimist în privința stângii Nistrului decât unele raioane din zonele de Sud. Pentru că am văzut comportamentul alegătorilor la ultimele alegeri și asta m-a bucurat că mii de cetățeni din Stânga Nistrului  au dat un vot neașteptat, din această perspectivă nu sunt chiar atât de încrezător că se pot produce schimbări în opinia populației.” 

  • La alegerile prezidențiale din 2020, Maia Sandu a primit mai multe voturi din stânga Nistrului –  14,20%, decât din Găgăuzia – 5.41%

Întrebat dacă cursul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană este ireversibil, chiar și cu reintegrarea malului stâng, viceprim-ministrul a declarat că el nu va fi îngreunat în niciun caz.

„Dacă această reîntregire se va parcurge pașnic, urmând procedura de democratizarea societății, de demolarea acelor structuri care au creat obstacole în calea unei dezvoltări firești a acestei regiuni eu cred că dimpotrivă se va accelera procesul de accelerarea în Europa, întrucât o țară care este reîntregită are șanse mult mai ameri să acceadă în Europa decât o țară care este trunchiat și care are acest handicap a unui conflict deschis.”

Oleg Serebrian a comentat și discuțiile privind renunțarea la regiunea transnistreană, în opinia sa acesta este un punct de vedere nu doar inacceptabil, e periculos.

„Mai întâi ce înseamnă regiunea transnistreană, trebuie să definim, pentru că e problema celor de acolo care consideră și Varnița și Copanca sau cele 6 comune aflate în stânga Nistrului ar fi parte ar regiunii, trebuie să întrebăm și opinia publică de acolo și cum a am văzut sunt  foarte mulți cetățeni de-ai noștri care au o altă atitudine. Mie mi s-ar părea un pas trădător, față de niște oameni care ai niște speranțe, au aspirații. Cum ne-am uita noi în ochii acelor votanți care au ales calea europeană a Republicii Moldova? Sunt convins că pentru ei Moldova e una întregită și acum să le spunem că nu avem ne nevoie de ei punem o frontieră nu știu unde că și asta e o problemă și noi ne căutăm de treabă, deci nu cred că este un punct de vedere sănătos. O țară nu procedează așa, teritoriul țării nu se vinde nu se discută la tratative. Avem exemple de țări care pentru un km2 intră în conflict și noi punem în discuții 11% din suprafața Republicii Moldova.”

Interviul în puteți urmări mai jos, în descrierea acestuia sunt delimitate subiectele discutate.