VIDEO. Oazu Nantoi, despre introducerea pedepsei pentru separatism. „Acesta este un prim pas…Cheia rezolvării conflictului este la Chișinău”

VIDEO. Oazu Nantoi, despre introducerea pedepsei pentru separatism. „Acesta este un prim pas…Cheia rezolvării conflictului este la Chișinău”

Parlamentul de la Chișinău în nouă sesiune Parlamentară, ce va începe pe 1 februarie, are de votat mai multe modificările legislative printre care și  acele mult temute de Tiraspol. Mai exact, modificările la Codul Penal al Republicii Moldova privind separatismul. Deputatul PAS, Oazu Nantoi, susține că aceste modificări vor fi un prim pas în protejarea securității statului, declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „DOSAR TRANSNISTREAN” de la Radio Chișinău, realizată în comun cu Zona de Securitate.

Oazu Nantoi a amintit la acest subiect despre unele situații din trecut când s-au întâmplat mai multe derapaje din partea exponenților regimului de la Tiraspol, însă legislația Republicii Moldova nu prevedea nimic în privința acestora.

Statul Republica Moldova din start se confruntă cu problema conflictului transnistrean, dar cadrul juridic pe care noi l-am avut totalmente ignora existența acestei probleme.

Noi nu putem fi anemici, nu putem fi apatici și trebuie să căutăm căi legale pentru a proteja securitatea Republicii Moldova și pentru a contracara aceste activități de aceea noi mergem pe calea aceasta. Însăși situația ne obligă să ne schimbăm atitudinea, deoarece războiul din Ucraina, deoarece perspectiva aderării la Uniunea Europeană. Iată am vazut că viceprim-ministrul Oleg Serebrian, am văzut doar titlul știri, spunea că: „problema transnistreană va fi rezolvată în cadrul europenizării R. Moldova”, ok, eu sunt perfect de acord, dar sunt acolo multe nuanțe. Demilitarizarea regiunii, cum trebuie să arate acele politici sectoriale prin care să fie integrați locuitorii din stânga Nistrului în realitățile R. Moldova, cum demontăm interesele acelei rețele de crimă organizată care are tentacule corupte inclusiv în structurile de stat ale Republicii Moldova, asta eu vă spun cu toată responsabilitatea, cu regret.

Eu nu chem la radicalism, la operațiuni militare în stil Hollywood, dar eu aștept ca și societatea să se sensibilizez.

Întrebat despre garanțiile că odată adoptate aceste articolele vor fi aplicate,  având experiența existenței în Codul Penal a articolelor privind uzurparea de calități oficiale sau cel ce vizează structurile paramilitare, dar nu au fost aplicate până acum, deputatul a invocat necesitatea finalizării reformelor încheiate la toate nivelele. În opinia parlamentarului, deși au fost schimbate primele persoane în ministere, sabotajul mai este prezent în structurile statului.

„Noi trecând prin rușinea statului de stat captiv demult am ajuns la concluzia că legile sunt scrise pentru a fi scrise, iar realitățile derulau în baza altor legi, nescrise. Haideți să ne aducem aminte cum la 28 iunie 2017, dacă nu mă greșesc, Evghenii Șevciuk cu mândara lui au fugit pe malul drept se plimbau pe străzile Chișinăului.

Este vorba de un proces, este vorba de o luptă cu o boală grea înrădăcinată în instituțiile statele din Republica Moldova inclusiv pe malul drept. Cheia rezolvării conflictului este la Chișinău, aici trebuie să apară competențele necesare și voința politică, și însăși instrumente pentru soluționarea acestei probleme. ”

Amintim că, în primă lectură la 22 decembrie 2022 Parlamentul a adopta mai multe modificări la Codul Penal în urma cărora urmează să fie introduse pedepse pentru „separatism”. Totodată, Codul va fi  completat cu noțiunile de entitate neconstituțională și structură informativă ilegală, care va permite reglementarea normativă a organizațiilor paramilitare neconstituționale care aduc atingere intereselor și securității Republicii Moldova.

Citește și: Separatismul și entitățile neconstituționale ar putea fi scoase în afara legii. Cine le sare în apărare

Separatismul și entitățile neconstituționale ar putea fi scoase în afara legii. Cine sare în apărare