VIDEO. Mircea Geoană dezminte top cinci MITURI despre NATO create la Tiraspol
- Special
- Irina Tabaranu
- 28/11/2023
Posturile de televiziune din stânga Nistrului, controlate de regimul ilegal de la Tiraspol și de oligarhul local, Victor Gușan, difuzează constant materiale denigratoare despre Alianța Nord-Atlantică. Analiza narațiunilor acreditate trădează existența unui plan de dezinformare de care se ghidează aceste posturi TV. Redacția noastră a identificat cinci mituri predilecte, create și întreținute propagandistic de mașinăria de dezinformare a Kremlinului, pe care le vom demonta în două episoade: „NATO, pe bune!”.
În prima ediție, unele din aceste mituri vor fi devoalate din prima sursă, chiar de către Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, care ne-a oferit un scurt interviu în timpul ultimei sale vizite la Chișinău.
Unul din cele mai răspândite mituri este că relația Republicii Moldova cu NATO contravine statutului de neutralitate al țării.
De facto, NATO și Republica Moldova cooperează activ în domeniul reformelor democratice, instituționale și de apărare încă din anii 90. Relația Chișinăului cu Alianța are la bază un plan Individual de Acțiuni cunoscut ca IPAP – un aranjament absolut transparent reglementat prin hotărâre de Guvern, publicat în totalitate, fără nici un fel de anexe secrete. IPAP stabilește programul de cooperare al Moldovei cu NATO și respectă întru totul statutul de neutralitate prevăzut de Articolul 11 din Constituția Republicii Moldova. În acest context cel mai relevant este că în Moldova nu sunt dislocate trupe NATO, iar singurul stat care sfidează de peste trei decenii principiul neutralității Moldovei este Federația Rusă, prin menținerea ilegală a trupelor ruse din Grupul Operativ (GOTR) în raioanele din stânga Nistrului. Presa din regiune dezinformează însă prin tehnica omiterii acestui detaliu esențial.
Jurnaliștii propagandiști, care deservesc trupele ruse ce staționează abuziv la Tiraspol și Cobasna vorbesc despre „pericolul NATO” în timp ce adevăratul pericol – Grupul Operativ de Trupe Ruse – se află chiar sub fereastra lor. Această narațiune, prin care este alimentată starea de frică față de un „dușman” inventat, vine mereu la pachet cu un alt fals: „apropierea de NATO înseamnă război”.
Mircea GEOANĂ, Secretarul general adjunct al NATO:
“Sunt decenii de propagandă anti-occidentală și deceniile acestea au produs efecte și de foarte multe ori, neadevăruri și minciuni, cu privire la NATO, la Occident, America, la Europa. Au teren fertil, pentru că acolo sunt decenii de propagandă sovietică și după aceea post-sovietică împotriva noastră. Ceea ce putem să facem și trebuie să facem împreună este unu: să comunicăm în limba rusă și să comunicăm nu neapărat, sperând că le schimbăm opinia pe termen scurt, dar spunând puțin mai deschis cine suntem cu adevărat – că suntem o alianță defensivă. Un miliard de oameni trăiesc în NATO. Și toate țările care, cel mai recent Suedia și Finlanda. Cred că pentru publicul din Transnistria care încă nu vede cu obiectivitate realitatea, cred că ar trebui să-i întrebe pe finlandezi și pe suedezi ce i-a apucat după 200 de ani de neutralitate în cazul Suediei și deci 70 de ani în cazul Finlandei se apuce să vină către NATO, că nu i-am chemat să vină înapoi. Au vrut ei să vină în NATO.
Răspunsul este că Rusia este periculoasă și imprevizibilă și asta face ca țările să se protejeze. Și n-are nimic amenințător NATO. N-are absolut nimic, dar probabil că regimul de la Kremlin și chiar și el la Tiraspol au nevoie de un dușman exterior pentru a justifica propriul regim. Și întotdeauna găsești un dușman extern pentru a justifica anumite decizii în plan intern.”
Mitul numărul trei este că Republica Moldova este forțată să adere la NATO, iar procesul de integrare europeană implică automat aderarea la Alianță. În realitate, atât ca formă, cât și ca procedură tehnică, integrarea în UE și aderarea la NATO sunt două procese absolut distincte. Da, pot fi și complementare dacă țările își doresc, dar nu sunt obligatoriu legate. Din practica internațională vedem că există cinci state care sunt membre UE, dar nu sunt membre NATO: Austria, Irlanda, Malta, Suedia și Cipru. În ambele formate – atât în calea spre UE, cât și spre NATO – statele sunt cele care își aleg traseul de aderare, nicideum invers.
Un alt mit implantat propagandistic prin frică în capul moldovenilor este că NATO vrea să-și creeze aici baze militare, iar exercițiile militare comune ale Armatei Naționale cu NATO sunt, de fapt, „antrenamente pentru atacarea regiunii transnistrene”.
Diseminate concertat și întreținute permanent, aceste speculații produc efecte în mințile unora, chiar dacă realitatea este că NATO a pledat mereu pentru reglementarea pașnică a diferendului transnistrean. În plus, NATO nu are niciun rol direct în procesul de soluționare a conflictului transnistrean.
- Mircea GEOANĂ, Secretarul general adjunct al NATO
“Tratăm subiectul transnistrean ca un subiect important de securitate la nivelul regiunii și la nivel european. Dar este evident din experiență, am condus OSCE, știu formatele, știu discuțiile, știu dificultățile de acolo, dar subiectul acesta am discutat și cu liderii Republicii Moldova în vizita mea oficială la Chișinău. Este evident că războiul început de Rusia împotriva Ucrainei Produce reverberații și are implicații inclusiv în Transnistria.
Cred că nimeni nu este doritor ca Republica Moldova să fie și ea cuprinsă de conflict. Vreau să transmit un mesaj și pentru cetățenii Republicii Moldova din Transnistria sau cei care nu au neapărat o orientare proeuropeană sau vorbesc altă limbă acasă, că nu vedem un risc militar la adresa Republicii Moldova, iar planul inițial de la Kremlin se prinde Ucraina într-o menghină și să cucerească Kievul să cucerească Odesa, să facă joncțiunea cu Transnistria și să încercuiască Ucraina nu mai este de actualitate, pentru că Ucraina face o treabă atât de bună în apărându și independența și teritoriul.
De asemenea, este evident faptul că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană produce consecințe politice, dar și economice și comerciale. 60 % din comerțul zonei transnistrene a Republicii Moldova e făcut deja cu Occidentul cu Europa, multe cu România, care este principalul partener comercial al Republicii Moldova și este firesc într-un fel ca o piață atât de dezvoltată și de bogată cum este piața europeană și occidentală să fie mai atractivă decât o piață care suferă, economia Rusiei suferă și acest lucru este reflectat inclusiv în comerțul Transnistriei.
Evident prezența ilegală a forțelor rusești, prezența în continuare a unor echipamente și depozite de muniții importante sunt în continuare de preocupare. Există o preocupare mai degrabă la nivelul ordinii și securității publice, cu privire la la probleme de contrabandă la probleme de trafic ilegal de diverse subiecte și acolo există, într-adevăr, un nivel de alertă și de atenție ceva mai mare, dar asta este în principal legat de zona informațională și mai puțin de chestiuni de natură militară și securitatea de care se ocupă NATO mod direct.”
În ultima perioadă, anume exercițiile militare comune, RM – țările NATO, care s-au intensificat pe fondul războiului declanșat de Rusia contra Ucrainei, sunt folosite cel mai des pentru a pune NATO într-o lumină războinică.
“Suntem o alianță defensivă, nu există armate NATO, există armate naționale: românească, americană canadiană… care, în caz de nevoie, ne mobilizăm că suntem o alianță defensivă, nu avem niciun fel de intenție agresivă împotriva Federației Ruse. Respectăm tot ce înseamnă granițe în Europa.”
Vocea propagandei în stânga Nistrului este coordonată direct de Kremlin, pe măsură ce Rusia va rămâne cu tot mai puține pârghii de modelare a realității din regiune, ne întrebăm ce vor face acești jurnaliști, care dezinformează acum pe tema NATO, când nu vor mai avea indicații.
“NATO este un prieten, nu dușman, NATO înseamnă pace și securitate și nu război. NATO nu aduce probleme, aduce soluții, ăștia suntem noi și de asta am avut succes. Și dacă vor într-adevăr să caute o sursă independentă, în afară de ceea ce faceți voi, că această emisiune. Dacă toată lumea consideră NATO cea mai de succes alianță din istoria umanității înseamnă că facem ceva bine undeva? Și acest lucru este demonstrat în fiecare zi de faptul că suntem o alianță robustă, politică, defensivă șcare promovează democrație, libertate ă și domnia legii. Asta este forța cu adevărat, dar NATO nu a armelor, ci a valorilor și principiilor noastre, “ ne-a declarat secretarul general adjunct al NATO.