VIDEO. Mediatorii din formatul 3+2, la Chișinău. Maia Sandu: soluționare conflictului trebuie să se regăsească pe agenda unui guvern instalat după alegeri
- 5+2 Reintegrare
- Redacția
- 03/06/2021
Astăzi, mediatorii și observatorii la Conferința permanentă pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană în formatul „3+2” au început o vizită oficială în Republica Moldova.
Aceștia s-au întâlnit deja cu Președintele Maia Sandu, prim-ministrul în exercițiu, Aureliu Ciocoi și cu Viceprim-ministra interimară pentru reintegrare și reprezentantul politic, Olga Cebotari. La Tiraspol, delegația se va întâlni cu așa-numitul lider al regiunii, Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic al regimului, Vitali Ignatiev.
Șefa statului a discutat despre principiile soluționării conflictului transnistrean, „care trebuie să aibă loc pe cale pașnică, prin dialog, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Am reiterat necesitatea formulării unei viziuni de soluționare politică a conflictului. Această acțiune trebuie să se regăsească pe agenda unui guvern cu puteri depline, instalat după alegerile parlamentare anticipate din luna iulie”, a menționat Președintele Maia Sandu.
„Scopul național al Republicii Moldova este să găsim soluții politice pe termen lung pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Între cetățenii moldoveni de pe ambele maluri ale râului Nistru confruntări nu există. Guvernul de la Chișinău nu face diferența între cetățenii săi, indiferent pe ce mal al r. Nistru locuiesc”, a menționat Aureliu Ciocoi, exprimând mulțumiri pentru susținerea acordată Republicii Moldova prin intermediul observatorilor în tematica transnistreană și pledând pentru un dialog constructiv.
Stadiul actual al negocierilor și posibilitățile de dinamizare a acestora au făcut obiectul discuțiilor dintre Viceprim-ministra în exercițiu Olga Cebotari cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”
Delegația mediatorilor și observatorilor a fost condusă de către Reprezentantul Special pentru reglementarea transnistreană al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Suediei, Thomas Mayr-Harting.
Viceprim-ministra în exercițiu a menționat că pentru Chișinău rămân a fi primordiale:
1. Garantarea respectării drepturilor omului și asigurarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului.
2. Protecția sănătății populației și combaterea eficientă a COVID-19.
3. Soluționarea problemelor înfruntate de către școlile cu predare în grafie latină, inclusiv cea a asigurării cu sedii proprii și de către fermierii din raionul Dubăsari.
4. Menținerea funcționalității și a productivității în toate formatele de negocieri, inclusiv în CUC și relansarea lucrărilor formatului „5+2”, cu inițierea consultărilor pe marginea parametrilor modelului de reglementare.
Referitor la domeniul drepturilor omului a fost exprimată îngrijorarea în legătură cu detenția ilegală a unor cetățeni ai Republicii Moldova în regiune și specificată necesitatea restabilirii echitabile a drepturilor acestora, precum și reiterat apelul de a fi rezolvată durabil tema liberei circulații pentru toate categoriile de cetățeni, cu deplasarea nestingherită a oficialilor de pe malul drept ce efectuează vizite cu caracter privat sau trec prin localitățile din regiune.
A fost accentuată înregistrarea unei dinamici pozitive urmare a măsurilor de combatere a COVID-19 și a asistenței variate prin articole medicale și loturi de vaccin oferite de către Chișinău cu titlu de donație beneficiarilor din raioanele de est ale țării.
S-a remarcat indispensabilitatea avansării gradului de realizare a înțelegerilor din pachetul convențional Berlin+, în particular pe dimensiunea asigurării bunei funcționări a instituțiilor de învățământ moldovenești, accesului la terenurile agricole de după traseul Râbnița-Tiraspol, dar și a dezvoltării noilor inițiative ce vin în sprijinul populației: achiziționarea cu suportul donatorilor externi și punerea în circulație a noilor feriboturi pentru a transporta pasagerii și mărfurile peste r.Nistru, finanțarea lucrărilor de reconstruire capitală a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”, deschiderea unei linii noi de troleibuz pe ruta „Bender-Varnița-Gura Bâcului”.
Referitor la situația din Zona de Securitate a fost remarcată necesitatea deblocării activității CUC și a înlăturării infrastructurii posturilor unilaterale de control ce încalcă regimul Zonei de Securitate.
A fost reamintit faptul că începând cu 01 septembrie curent, participarea în traficul rutier internațional va fi asigurată doar pentru mijloacele de transport cu plăci naționale și necomerciale de model neutre, iar până la instituirea fazei finale a controlului în comun la frontiera de stat moldo-ucraineană urmează a fi continuate abordările anterior aplicate în privința importurilor de bunuri în regiune, cu monitorizarea minuțioasă a situației.
Nu în ultimul rând, s-a reamintit că în data de 11 iulie curent în Republica Moldova se vor desfășura alegerile parlamentare anticipate, urmând a fi asigurată realizarea nediscriminatorie a dreptului electoral al tuturor cetățenilor de pe întreg teritoriul țării și de peste hotare, se arată într-un comunicat emis de Guvern.