VIDEO. Maia Sandu: „Instituțiile statului sunt mobilizate pentru a interveni și a asigura viața și securitatea oamenilor din Republica Moldova”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

VIDEO. Maia Sandu: „Instituțiile statului sunt mobilizate pentru a interveni și a asigura viața și securitatea oamenilor din Republica Moldova”

Pe fundalul evoluțiilor din regiunea de Est a Ucrainei și a mișcărilor din partea Federației Ruse, prioritatea Republicii Moldova este să mențină stabilitatea și calmul cetățenilor. De asemenea, autoritățile responsabile urmăresc îndeaproape situația din raioanele de est și din zona de securitate. Declarațiile au fost făcute de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui breifing de presă, în această după-amiază. 

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

Interesul nostru este restabilirea păcii și a stabilității în regiune, și reluarea dialogului dintre părți pentru soluționarea crizei. Îndemn liderii țărilor implicate în acest conflict să acționeze cu înțelepciune pentru a evita violențele sau vărsările de sânge. Știu precis: chiar și în cele mai tensionate momente, există loc pentru dialog, pentru a da prioritate vieții și a pune pacea în capul mesei.

În același timp, șefa statului a punctat faptul că autoritățile Republicii Moldova păstrează un dialog permanent cu statele vecine și partenerii europeni pentru a consolida poziția comună referitor la situația din Ucraina.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

Obiectivul nostru este sa menținem stabilitatea în țară și calmul cetățenilor noștri. Urmărim atent situația, iar instituțiile statului sunt mobilizate pentru a interveni și a asigura viața și securitatea oamenilor din Republica Moldova. În acest sens:

  • Astăzi avem ședința grupului de lucru pe probleme de securitate regională. Actualizăm planurile de măsuri în virtutea noilor circumstanțe.
  • Pregătim măsurile necesare pentru a proteja spațiul informațional al Republicii Moldova de elemente de dezinformare și propagandă. Cetățenii noștri trebuie informați corect și obiectiv despre evoluțiile din regiune.
  • Reiterăm apelul MAEIE pentru cetățenii moldoveni din Ucraina de a evita deplasările în regiunile de est ale Ucrainei și de a verifica cu regularitate alertele de călătorie emise de către minister.
  • De asemenea, suntem pregătiți să sprijinim cetățenii ucraineni în cazul în care aceștia vor avea nevoie de ajutor.
  • Autoritățile competente urmăresc îndeaproape situația din raioanele de est și din zona de securitate.
  • În același timp, criza regională nu trebuie să afecteze activitatea instituțiilor și agenda noastră de reforme. Asigurăm continuitatea proceselor în derulare, iar serviciile publice funcționează în regim normal.

De asemenea, Sandu a solicitat instituțiilor statului să monitorizeze atent sursele de știri false, instigare la ură și propagandă, și să ia măsuri conform prevederilor legale ca să prevină astfel de fenomene.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

Fac chemare către redacțiile de știri din Republica Moldova – mai ales în această perioadă trebuie să fiți de partea cetățenilor Republicii Moldova. Nu implicați cetățenii noștri în propaganda de război, nu semănați ură, verificați atent sursele știrilor pe care le dați pe post, fiți responsabili.

În context, șefa statului Maia Sandu, a declarat că țara noastră condamnă vehement acțiunile ostile față de Ucraina și susține ferm suveranitatea și integritatea teritorială a statului vecin.

Discursul integral al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la situația din țară și din regiune îl puteți urmări mai jos: