VIDEO. Maia Sandu a cerut de la tribuna ONU retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului

VIDEO. Maia Sandu a cerut de la tribuna ONU retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri, 22 septembrie, un discurs la dezbaterile generale din cadrul Sesiunii a 76-a a Adunării Generale a ONU. Maia Sandu a reiterat poziția R. Moldova și a cerut retragerea necondiționată a trupelor ruse de ocupație din stânga Nistrului și utilizarea armamentului de la Cobasna.

„Suntem foarte îngrijorați de înrăutățirea situației în zona Mării Negre. Suntem deciși să găsim soluții pașnice pentru soluționarea conflictului din regiunea transnistreană, ținând cont de suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în limita frontierelor recunoscute la nivel internațional. De asemenea, vom continua să promovăm măsuri de consolidare a încrederii, cu un accent puternic pe protejarea drepturilor și libertăților fundamentale în regiunea transnistreană – o problemă urgentă pentru țara mea.

În spiritul neutralității constituționale a Republicii Moldova și al dreptului internațional, aș dori să reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers,” a declarat Sandu de la tribuna ONU.

De asemenea șefa statului le-a mulțumit partenerilor internaționali și în special țările UE, OMS și familia ONU, pentru susținerea în lupta cu pandemia COVID 19.

Discursul integral.

Amintim că, Asociația Promo-LEX a făcut un apel către Maia Sandu să abordeze de la tribuna Organizației Națiunilor Unite problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană și să susțină public necesitatea executării Hotărârilor CtEDO și să solicite delegarea unui raportor special al ONU, care să monitorizeze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.