VIDEO. Mai multe posturi instalate ilegal de Tiraspol au rămas pe poziții. Oamenii din Corjova circulă condiționat
Administrația nerecunoscută de la Tiraspol a anunțat săptămâna trecută că va elimina posturile ilegale de control pe care le numesc „de carantină” și care au fost instalate unilateral pe linia administrativă sub pretextul măsurilor epidemiologice. Majoritatea însă nu fost eliminate.
Mai exact postul de la hotarul dintre satul Corjova și Cocieri a rămas în continuare. Primăria din localitate a anunțat localnicii că aceștia pot circula doar în anumite condiții:
- pentru ridicarea pensiei/salariului
- primirea ajutorului social
- pentru adresarea la medicul de familie
Liber, fără îndeplinirea unei condiții de mai sus, oamenii nu pot părăsi localitatea care se află în sub jurisdicția autorităților constituționale. La acest post sunt cel puțin doi „grăniceri” care decid cine intră și iese din sat.
De asemenea postul ilegal instalat pe linia administrativă din s.Varnița cu orașul Bender, strada 27 aprilie- Mațneva, a rămas. La acest post pot fi observați „grănicerii transnistreni”, parte din structurile de forță ale Tiraspolului care potrivit acordului din 1992 nu ar trebui să se regăsească în Zona de Securitate. Video de mai jos a fost filmat astăzi la postul de pe această porțiune.
Cert este că mai multe plăci de beton instalate de Tiraspol au fost totuși ridicate, cele mai multe din ele fiind poziționate pe câmpurile și terenurile localnicilor.
Șeful biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Moldova, Igor Pokanevich, a declarat săptămâna trecută că restricțiile privind intrarea și ieșirea din regiunea transnistreană sub pretextul epidemiei de coronavirus, nu au motive epidemiologice, declarația a fost făcută pentru newsmaker.md
Amintim că autoizolarea regiunii transnistrene a fost prelungită până pe 1 aprile. Tiraspolul a impus restricții în legătură cu pandemia de coronavirus din 17 martie 2020. Din luna iunie până în prezent locuitorii din stânga Nistrului nu au voie să plece din regiune decât cu o aprobare speciale din partea administrației separatiste, iar la revenire trebuie să stea izolați timp de 14 zile.
Chişinăul a cerut de mai multe ori Tiraspolului să ridice interdicțiile de circulație, impuse pe linia administrativă sub pretextul pandemiei, subliniind că acest lucru încalcă drepturile omului și face imposibil accesul cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului inclusiv la serviciile medicale oferite de sistemul de sănătate al Republicii Moldova.