VIDEO. Locuitorii regiunii transnistrene învață activ româna. Înscrierile la programul național de studiere a limbii române continuă și în acest an

VIDEO. Locuitorii regiunii transnistrene învață activ româna. Înscrierile la programul național de studiere a limbii române continuă și în acest an

Locuitorii regiunii transnistrene învață activ limba română în cadrul cursurilor gratuite lansate anul trecut de către Ministerul Educației de la Chișinău. În 2023, de programul național au beneficiat 320 de persoane din Tiraspol, Râbnița și Tighina/Bender și au promovat nivelurile A1 și A2.

Oleg Popovschi este unul dintre beneficiarii cursului de limba română de anul trecut. Bărbatul spune că a început să frecventeze cursurile de română începând cu luna august, la nivelul A1. După o perioadă, a trecut nivelul A1 și nivelul A2.

Oleg Popovschi, locuitor al orașul Tiraspol: “- De ce vă trebuie să cunoașteți limba română? – Am nevoie pentru cetățenie, dar am prieteni la Chișinău, care discută, pe facebook, în română. Eu practic alergatul și avem un grup care venim la Chișinău și participăm la diverse competiții. Comunicăm activ, de aceea este important ca să-i înțeleg pe ei și să-i bucur că vorbesc în limba lor. Eu am frecventat cursuri cu plată, dar nu a funcționat. Și am fost bucuros ca în primăvara trecută m-am înscris la cursuri de română. Și de multe ori veneam la liceu și întrebam când începem și într-un final în august am început. Sunt fericit că aici s-a reușit să se creeze o comunitate. Aici am venit și am putut auzi limba română, singur să vorbesc în română. Am început, încet, să gândesc în română. În condițiile în care aici totul e în rusă, nu ai cu cine să vorbești în limba română. La finele lui decembrie am susținut un examen pentru cetățenie. Am reușit. Totuși interesul pentru limba română nu a dispărut, eu voi continua să studiez, pentru că e interesant și e necesar.”

Beneficiarii programului național care au frecventat anul trecut cursurile de română s-au înscris deja și la următorul nivel, în acest an. Unii însușesc limba română pentru a obține cetățenia Republicii Moldova, alții pentru a putea comunica liber la serviciu sau la diverse conferințe/seminare fără să aibă nevoie de traducător.

Luiza Doroșenco, beneficiară a cursului de limba română: Sunt recunoscătoare pentru această oportunitate de a studia la aceste cursuri, demult îmi doream să învăț limba română. Am așteptat aceste lecții din toamnă. M-am înregistrat de două ori, dar din anumite cauze nu am reușit să vin. De aceea, foarte mult sper ca din martie să încep a studia limba română. Am nevoie foarte mult de limba română. De mulți ani am probleme privind obținerea cetățeniei Republicii Moldova. Pentru că sunt cetățean străin și pe acest teritoriu trăiesc în baza statutului de domiciliu, dar eu vreau să am cetățenie. Soțul meu e cetățean al Republicii Moldova și fiica mea la fel. Îmi doresc mult ca toată familia noastră să fie cetățeni ai Republicii Moldova.”

Alexandr Bomeșco, beneficiar al cursului de limba română:Am venit la cursuri, pentru că vreau să obțin cetățenia Republicii Moldova. Eu sunt băștinaș din Chișinău. Am nevoie de limba română pentru serviciu, deseori sunt implicat în conferințe organizate, de multe ori, în dreapta Nistrului. Este necesar să cunoaștem (n.r. limba română) nu doar ca să înțelegem, dar și să comunicăm cu colegii. Am început să studiez în diverse locuri, diferite nivele A1, A2. Româna trebuie să o exersăm, eu simt că nu am nivelul necesar pentru comunicare. Eu am doar baza, de aceea vreau ca să trec nivelul de care am nevoie pentru ca să pot comunica liber.”

Ministerul Educației și Cercetării a dat startul înscrierilor la o nouă etapă a programului național privind studierea limbii române. Înscrierea se face până pe 29 februarie 2024 prin completarea unui formular online, pe site-ul mec.gov.md, sau la numărul de telefon: 068686004. 

Lilia Iepure, profesoară de limba română: Invităm toți doritorii de a studia limba română să vină la cursuri de limbă română. Inițial să se înregistreze pe link-ul care este pe site-ul ministerului (n.r. Ministerul Educației și Cercetării mec.gov.md) și să frecventeze cursurile de limbă română, ceea ce le va asigura succese în diverse domenii de activitate și perspective înalte în societate.”

În 2024, durata unui curs va fi în mediu de 120 de ore, în funcție de nivelul de competență lingvistică, comparativ cu 60 de ore pentru cursul de română desfășurat în 2023.

Luzia Starțun, beneficiară a cursului de limba română: Din păcate, noi nu avem destule ore de a acumula cunoștințe. Foarte bine profesorii ne explică temele, noi tot înțelegem. Noi, în general, nu avem posibilitatea de a exersa, nu avem o comunitate lingvistică și nu putem comunica. Acest lucru devine o problemă. Am văzut interviul ministrului Educației (n.r. Dan Perciun) unde spunea că vor fi create cluburi de învățare a limbii române. Așteptăm acest lucru. De asemenea, ministrul mai zicea de dublarea orelor de studierea a limbii române. Asta tot e binevenit, deoarece, regiunea transnistreană este una specifică. Noi vrem să învățăm, să vorbim.  (00:58-00:48) Mulți dintre noi au început de la zero. Când am început să învăț nu știam cum se citesc vocalele, nu știam cum se pronunță cifrele, zilele săptămânii. Acest lucru nu trebuie învățat doar din cărți, dar și din practică. Sperăm că vor exista aceste cluburi pentru a învăța limba română și să o perfecționăm.”

Regiunea transnistreană este unicul loc în lume unde mai este funcțională limba moldovenească în forma impusă de sovietici, adică cu grafie chirilică. Denumirea de moldovenească, de fapt, a fost dată limbii române în Moldova sovietică. În stânga Nistrului, de facto, ar fi trebuit să funcționeze trei limbi: ucraineana, rusa și moldoveneasca în chirilică, dar în realitate regiunea este total rusificată. 

Lilia Iepure, profesoară de limba română: În genere, programul este extrem de necesar pentru populația din Transnistria, este foarte solicitat. La momentul actual pentru orașul Tiraspol sunt peste 100 de persoane, care doresc să se includă în studiul limbii române, să frecventeze aceste cursuri pentru a studia limba română. Această insistență de studiere a limbii române ne demonstrează dorința de a studia specificul poporului român, de a studia tradițiile, obiceiurile neamului nostru și este o oportunitate pentru cursanții din Transnistria și din orașul Tiraspol de studia limba română, de a pronunța la serviciu, în societate, în viața cotidiană.”

Cursurile de studiere a limbii române vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și în format online, în perioada martie-decembrie 2024. La finele acestora, participanții obțin un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi. Programul național privind învățarea limbii române se va desfășura până în 2025.