VIDEO. Locuitorii regiunii transnistrene, în rând după acte moldovenești. Războiul a dublat numărul cererilor

s. Varnița, secția de stare civilă

VIDEO. Locuitorii regiunii transnistrene, în rând după acte moldovenești. Războiul a dublat numărul cererilor

Varnița, localitate limitrofă cu teritoriul necontrolat de autoritățile de la Chișinău și totodată prima unde cea mai mare parte dintre locuitorii regiunii transnistrene pot beneficia de serviciile statului Republica Moldova: asistență medicală, servicii bancare și cel mai important, servicii de documentare și obținere a cetățeniei moldovenești. Prima lună de război a schimbat comportamentul locuitorilor regiunii, care până în februarie nu se gândeau să își aducă actele la rigorile naționale. Acum, însă, rândurile la Oficiul Stării Civile din Varnița se formează începând cu orele 3-4 dimineața.

La secția civilă din localitate sunt arondați cei mai mulți locuitori ai regiunii printre care orașele Tiraspol și Tighina/Bender. Datele oferite redacției noastre de către Agenția Servicii Publice arată că în prima lună de război doar această secție a primit 548 de solicitări din regiune, fiind urmată de secția din Ștefan Vodă și ulterior de Rezina.

*Date oferite de Agenția Servicii Publice privind numărul 

solicitărilor la eliberarea documentelor de stare civilă 

 Serviciul stare civilă teritorial

Nr. solicitărilor

24.02-24.03.2022

1Sănătăuca36
2Rezina228
3Dubăsari174
4Anenii Noi77
5Varniţa548
6Ştefan Vodă200
 TOTAL1263

Totodată, dacă facem o comparație între solicitările de acte din luna martie a anului trecut cu cele din luna martie 2022, diferența este dublă. Angajații secției din localitate spun că din cauza creșterii interesului pentru actele moldovenești cu greu fac față fluxului de oamenii.

Angela Palii, șefa secției stare civilă, s. Varnița

„Cu 50% s-a mărit numărul solicitărilor. Foarte mult s-a mărit noi nu reușim suntem aici 8 oameni, da 8 oameni să deservească cea mai mare parte a transnistriei asta este imposibil.  S-a mărit numărul celor care vor cetățenia Republicii Moldovei și cei care au cetățenia Ucrainei sau a Rusiei într-adevăr un număr foarte mare, și tot ce nu s-a făcut timp de 30 de ani vin acum verificările sunt mai mari și certificate sunt mai multe. ”

*Numărul documentelor de stare civilă de model național

 eliberate la cererea locuitorilor din stânga Nistrului:

 

 

2021

2022

 

Ianuarie

Februarie

Martie

Ianuarie

Februarie

Martie

Numărul documentelor de stare civilă eliberate ca rezultat al certificării

268

476

490

502

745

1145

Numărul duplicatelor eliberate la solicitarea locuitorilor din stânga Nistrului (cazuri repetate de adresare a persoanelor)

209

320

344

293

475

546

Datele statistice referitoare la eliberarea actelor de identitate și de acordare a  cetăţeniei Republicii Moldova de către oficiile amplasate în zona limitrofă cu regiunea din stânga Nistrului și municipiul Bender, la fel arată o creștere dublă. Anul trecut în luna martie la aceste puncte au fost oferite 266 de cetățenii, anul acesta în aceeași perioadă – 440. Buletine la secțiile din apropierea regiunii au fost solicitate în număr de 5.330, practic triplu decât în 2021. Aceste cifre, însă, pot fi și mai mari, deoarece oferirea pașapoartelor și buletinelor se face indiferent de localitatea de reședință, adică odată ce locuitorii regiunii au la mână certificatul de naștere pot merge la orice centru multifuncțional din țară unde se emit acestea. 

Nr. crt.

Serviciile eliberare a actelor de identitate

Eliberate buletine de identitate ale cetățeanului RM

Eliberate pașapoarte ale cetățeanului RM

Depuse cereri pentru acordarea cetățeniei RM

 

24.02.2021-24.03.2021

1.

SEAI Anenii Noi

479

544

28

2.

SEAI Rezina

316

337

28

3.

SEAI Bender (Varnița)

542

871

174

4.

SEAI Dubăsari (Ustia)

98

96

7

5.

SEAI Sănătăuca

80

69

6

6.

SEAI Coșnița

133

223

23

 

Total

1648

2140

266

 

24.02.2022-24.03.2022

1.

SEAI Anenii Noi

494

1459

65

2.

SEAI Rezina

387

966

88

3.

SEAI Bender (Varnița)

699

1570

207

4.

SEAI Dubăsari (Ustia)

167

503

20

5.

SEAI Sănătăuca

125

228

15

6.

SEAI Coșnița

179

604

45

 

Total

2051

5330

440

*datele statistice privind eliberarea actelor de identitate și de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova de către serviciile eliberarea actelor amplasate în zona limitrofă cu regiunea din stânga Nistrului și mun. Bender în perioada 24 februarie – 24 martie a anilor 2021 și 2022.

 

După cum puteți observa cel mai solicitat este Serviciului eliberare a actelor de identitate Bender, care din cauza impedimentelor puse ani la rând de către administrația separatistă își are sediul tot la Varnița. 

Serghei Vacari, şef al Serviciului eliberare a actelor de identitate Bender (cu sediul în s.Varniţa)

„2021 și 2022 într-adevăr avem un flux mai mare la documentarea primară, ce se are în vedere, când prima oară persoana vine să-și facă un document în Republica Moldova.

Cetățenii din stânga Nistrului își aduc aminte de a forma un document legal în Republica Moldova doar atunci când lor le trebuie. Își fac pașaportul transnistrean la 16 ani și cred că este destul pentru a trăi în regiunea dată, dar când este necesitatea de a pleca undeva deja există necesitatea de a avea un pașaport. În legătură cu situația din Ucraina avem multe solicitări de la persoane care având cetățenia altui stat doresc să dețină cetățenia Republicii Moldova. Pe parcursul unei luni am avut 211 cererei de cetățenie apoi 127 era parvenit de la cetățeni ai Federației Ruse. Asta este un indiciu.”

Astfel, nu doar locuitorii regiunii cu pretinse acte transnistrene, ce nu sunt recunoscute niciunde în lume, s-au reorientat din cauza războiului provocat de Rusia, dar și cei cu pașapoarte rusești. Pe unul dintre aceștia l-am întâlnit la Oficiul Stării Civile care a trăit toată viața pe teritoriul Republicii Moldova, însă fără permis de ședere sau alte acte ce i-ar da voie acest lucru. Bărbatul e decis să-și facă acte moldovenești împreună cu soția lui care tot este cetățean rus, dar fără acte în Moldova.

Dialog dintre un locuitor al regiunii și șefa secției stare civilă, s. Varnița:

„-Ce fel de pașapoarte aveți?

– Rusești și transnistrene!

– Dacă sunteți ambii cetățeni ruși, v-ați născut aici?

– Nu, soția s-a născut în Taiga.

– Permis de ședere are? 

– Nu.

-Ați nimerit. Ea a trăit pe malul stâng, și-a făcut pașaport transnistrean și nu s-a încumetat să își facă nimic pe teritoriu Moldoveni, ea la noi nu există.”

Procesul de dobândire a cetăţeniei RM

 

Locuitorii născuți din stânga Nistrului recurg la mai multe proceduri pentru a deveni cetățeni cu acte în regulă. Cea mai răspândită este introducerea nașterii din regiune în registrul de stat.

„Noi având informația că persoană este născută deja putem face procedura de identificare care se petrece prin intermediul rudelor de gradul  I II sau III care pot să identifice cetățeanul respectiv sau dacă asemenea nu sunt se face prin intermediul a trei persoane cu cetățenia Republicii Moldova care identifică persoana,” ne-a explicat Serghei VACARI.

Sunt însă și dintre cei care solicită cetățenia în baza căsătoriei sau în baza pașapoartelor sovietice, dar sunt foarte puțini sau aproape că deloc dintre cei care o fac prin naturalizare, ceea ce ar însemna susținerea unui examen special privind limba de stat și normele Constituției Republicii Moldova. Această procedură se finalizează prin decret prezidențial, fiind considerată cea mai dificilă. Dintotdeauna autoritățile separatiste nu au fost încântate de dorința locuitorilor regiunii de a se conforma normelor legale, din acest motiv și a fost mutat sediul secției de pașapoarte ce se afla în Bender. În prezent, la fostul sediu are loc doar eliberarea actelor.

„Nouă întotdeauna ne-au pus piedici pentru a activa în regiune. A fost cazul din Bender când în plin proces de lucru ne-au scos acoperișul și în jur de 8 luni de zile am activat fără acoperiș, afară ploua și noi eliberam documentele într-o așa o stare, noi am pus totul am adus-o la o oarecare stare, dar oricum clădirea este într-o stare nu chiar bună.”
UPDATE:

0
Ultimele date din 2022 ale Agenției Servicii Publice arată că nu mai puțin de 341 de mii locuitori din stânga Nistrului dețin cetățenia Republicii Moldova.