VIDEO: Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, la 31-a aniversare: Noi luptăm cu puterea cuvântului
Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol a împlinit pe 1 septembrie 31 de ani de la fondare. Instituția ce s-a confruntat în toți acești ani cu presiuni și neajunsuri a fost lăsată să-și sărbătorească aniversarea fără provocări.
Pentru prima dată în istoria liceului, în curte, a fost arborat drapelul de stat al Republicii Moldova, iar imnul național a răsunat în inima Tiraspolului, fără incidente.
În anii precedenți prima zi de școală pentru elevii acestui liceu se finaliza cu întreruperea careului festiv, prin deconectarea energiei electrice, așa încât imnul să fie întrerupt. Totuși regimul și-a simțit prezența și în acest an, prin trimiterea unui colaborator al miliției transnistrene ce a monitorizat evenimentul, dar fără să se implice.
În clasa întâii au fost primiți 15 micuți din oraș. Profesorii speră ca numărul acestora să crească, însă spun că frica persistă în rândul părinților.
Raisa Padureanu, director adjunct al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol:
„Este această frică, dar le depășim. Noi nu luptăm cu arme, nu luptăm cu grenade, automate, noi luptăm cu puterea cuvântului. Noi cerem și suntem datori să învățăm copii noștri limba și istoria neamului românesc.
Drapelul astăzi pentru prima dată e, pentru că nimeni nu face nimic rău, noi ne onorăm simbolica de stat a republcii noastre, dacă ați observat și în scoală peste tot este tricolor, atât drapelul nostru, cât și a României, pentru că noi ne cinstim neamul.”
Cea mai stringentă problemă a liceului rămâne a fi lipsa unui spațiu propriu adaptat procesului educațional.
Raisa Padureanu, director adjunct al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol
„Nevând spațiu, neavând sală de sport, neavând cantină asta e prima dorință, pentru că eu îmi dau seama că în cazul in care vom avea toate comoditățile din școlile rusești, școala asta ar fi arhiplină și ar fi mult mai mulți doritor de a studia in limba română.”
La eveniment au fost prezenți și șeful reprezentanței Varnița a Oficiului Avocatului Poporului, Veaceslav Ursu, reprezentați ai Misiunii OSCE în Moldova și Alexei Buzuc, veteran al războiului din 1992. Din partea Oficiului Avocatului Poporului, copii ce au pășit pentru prima dată pragul liceului au primit Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.
La fel ca în toată țara, prima lecție a fost dedicată eroilor căzuți în luptele de pe Nistru. Veteranul Alexei Buzuc a povestit elevilor clasei a 9-a cum a avut loc lupta pentru Independență și Suveranitate din ce a văzut el cu proprii ochi.
„Ne bucură pe toți veteranii faptul că aceste licee din partea stângă a Nistrului, nu numai din Tiraspol există. Acesta e un act de bărbăție, de eroism a întregului colectiv și a părinților a elevilor care nu au cedat și nu s-au temut să lupte pentru limbă pentru neam pentru tot ce sfânt pe-acest pământ.”
Profesorii tuturor claselor au pregătit una și aceeași lecție: „Anului Recunoștinței”. Au fost proiectate video-uri istorice, au fost cântate piesele lui Iurie Sadovnic și s-a aprins lumina în candelă în memoria celor căzuți pentru apărarea Integrității teritoriale în 1992.