VIDEO. Legea extremismului în regiunea transnistreană, o unealtă de a înlătura opoziția

VIDEO. Legea extremismului în regiunea transnistreană, o unealtă de a înlătura opoziția

Regiunea transnistreană se află în pragul așa numitelor alegeri legislative. Pe 29 noiembrie cetățenii din stânga Nistrului sunt așteptați să aleagă deputații în structura care mimează funcțiile unui Parlament, numit Soviet Suprem, dar și pentru consiliile locale. În lupta pentru fotoliile din Sovietul suprem nu se prevăd mari schimbări,  după alegeri vor rămâne aceeași oameni după ce mai mulți candidați de opoziție au fost eliminați din cursă. Alexandrul Samonii, este unul din ei. El este consilier municipal din orașul Tiraspol care a fost nevoit să fugă din regiune de structuri de forță din Tiraspol.

De fapt, lupta cu opoziția în regiune ar fi început odată cu venirea la puterea al lui Krasnoselski. 

Alexandr SAMONII, „deputat” în consiliului orășenesc Tiraspol: Istoria mea începe din 2018, când eu împreună cu colegii mei, suntem membri a unui partid de opoziție față de actuala conducere a regiunii transnistrene. Noi nu suntem de acord cu politica ce se face acolo, cu starea lucrurilor din regiune. În 2018, am ieșit la întâlnire cu alegătorii, pentru desfășurarea unui miting, puterea ne-a interzis ilegal, dar această întâlnire a fost considerată de așa-numitele autorități ca un miting neautorizat, după care au început să urmărească zeci de persoane.

Acesta a fost un prim episod din situația recentă a lui Alexandru Samonii. El împreună cu colegii din partidul de opoziție din regiune au rămas în vizorul celor de la Tiraspol și-n continuare

Alexandr susține că partidul său era nemulțumit „în general de politica lor de privatizări și monopolul total și multe altele, tot ce făcea atunci puterea. În acel moment, Oleg Horjan deținea mai multe documente în care se discută despre o situație foarte gravă din domeniul ecologic, avea probe că în regiunea trebuia să fie aduse deșeuri radioactive, dar să le prezinte aceste probe așa și nu a putut. Pe el l-au arestat chiar în incinta Sovietului și l-au dus în cătușe.”

 Pavel CAZACU, avocat “PROMO-LEX”: Acest dosar a ajuns la CEDO, referitor la încălcarea libertății la întruniri, pentru că oamenii au vrut să se adune, să vocifereze problemele pe care le au, pe de altă parte, regimul de la Tiraspol le-au interzis acest lucru. Mai mult ca atât, pe lângă faptul că le-au interzis, dar și le-au reținut, le-au privat de libertate pentru 10-15 zile, în subsolurile de la Tiraspol. ” 

„Voi aveți trei copii, îi vom lua la casa de copii și veți rămâne fără ei…”

 La doi ani de la acele evenimente, Tiraspolul a găsit o altă modalitate de a-i reduce la tăcere pe cei care încă mai erau vocali. Samonii se afla încă printre ei. Odată cu impunerea măsurilor anti-COVID în regiune, ședințele consiliului municipal, din care face parte Alexandru, aveau loc în regim on-line, însă, la începutul lunii iunie a fost luată decizia de a organiza ședința cu prezența fizică a consilierilor, totul pentru ca Samonii să fie prezent în acea zi la consiliu.  

„Pe mine pur și simplu doreau să mă aresteze, să mă izoleze și de la activitatea politică și de la alegerile ce urmează. Procurorul se afla în sală de ședințe și a pledat pentru ridicarea imunității și deschiderea unui dosar penal. Dar deputații  au văzut această ilegalitate și au votat împotrivă. Astfel, am avut posibilitatea să părăsesc regiunea transnistreană, deoarece eu acum sunt în căutare, pe mine mereu mă caută. Mi-au speriat familia foarte tare, foarte tare, au fost percheziții nu doar la familia mea, dar și la rude îndepărtate.

Îmi incriminează doar niște postări în facebook de pe o altă pagină, nimic nu putut găsi la mine, nimic ilegal nu mi-au putut demonstra. Totodată, eu acasă să mă întorc nu pot, familia mea este speriată. Au ajuns până la aceea că îi spuneau soției mele că dacă nu va divulga locul aflării mele, să se gândească la copii: Voi aveți trei copii, îi vor lua la casa de copii și veți rămâne fără ei. Au ajuns până la așa amenințări.”

Fotografia cu Alexandr afișată pe panourile cu persoanele date în căutare. Locație – or. Tiraspol

Arma în lupta cu vocile incomode – „Legea extremismului”

Articolul cu care sperie regimul din stânga Nistrului oamenii din regiune se referă la așa-numitul „extremism”. Articolul introdus după modelul rusesc încearcă să cenzureze chiar și  postările de pe rețele de socializare. 

 „Noi avem două articole populare: extremism și insultarea președintelui. Gata alte articole nu mai avem, și desigur prin acțiunile lor ei vor să arate cine este șeful le arată celor care vor să deschidă gura ce se va întâmpla și cu ei, de aceea lumea într-adevăr este speriată, dar dispoziția de protest este foarte, foarte mare. Plus alegerile care vin”,  spune Samonii.

  „Este vorba în primul rând de aplicarea pretinsului Cod Penal – infracțiunea concretă de extremism. La fel, sunt și alte infracțiuni conexe, cum ar fi: insultarea pretinsului președinte de la Tiraspol. Este utilizarea infracțiunilor sau Codului cu privire la contravențiile administrative din stânga Nistrului, care se referă la desfășurarea unei întruniri publice, neconform legilor locale. Deci, sunt foarte multe infracțiuni în așa-numitul Cod Penal al regiunii transnistrene, care apriori pot fi contrar libertății de exprimare sau libertății de întrunire, dar și reprezintă o bâtă în mâinele unor persoane care o pot folosi oricând doresc”, afirmă avocatul lui Alexandr, Pavel Cazacu

Samonii spune că regimlul are structructuri speciale pentru a monitoriza tot ce se scrie și de către cine se scrie atât în presă, cât și în mediul online. 

„Este un articol foarte popular în ultimul timp. Ce pot eu să spun, cu ajutorul acestui articol încearcă pe toți cei incomozi să-i înlăture de pe eșichierul politic. Pe Ghenadie Ciorba l-au înlăturat, prin intermediul acestui articol, deși în cazul lui niciun fel de extremism nu a fost. La mine la fel totul este inventat, din deget scos. Dacă direct să căutăm extremism atunci trebuie jumătate din programul școlar din regiune să o scoatem. Trebuie să interzicem filmul  “Voroshilovskiy Strelok”, acolo la fel sunt elemente de extremism.

Sunt departamente special în MGB care urmăresc tot ce se postează, este la facultatea de Filologie o femeie care citește articole și ea decide: aceste cuvinte au jignit sau nu puterea. Ea hotărăște pe cine închid, pe cine miluiesc.”

„Alegeri” în stilul Coreea de Nord

Redactorul ziarului comunist “Pravda Pridnestrovia”, Nadejda Bondarenco, care în prezent ocupă funcția de președinte a Partidului Comunist din regiune, la fel are deschise pe numele său două dosare penale, pentru extremism și insultarea președintelui. Astfel, puterea de Tiraspol înlătură pas cu pas  toți candidații de opoziție. Pe 28 noiembrie în stânga Nistrului ar urma să aibă loc alegeri legislative, iar anul viitor va fi reales și liderul regiunii. 

Nadejda Bondarenco, președinta Partidului Comunist din regiune

„Acestea nu pot fi numite alegeri, este pur și simplu alegerea deputaților la locul lor. Majoritatea deputaților de pe circumscripții nu au concurenți, pe toți i-au înlăturat. De aceea, nimic nu vei putea obține până când în mâinile lor vor fi „judecătoriile”, „Comisia Electorală”, totul este sub ei, sub firmă!”

Avocat “PROMO-LEX”: „Alte persoane au fost și sunt în continuare în vizorul celor de la Tiraspol. Și sunt deschise cauze penale pe motivul fie a insultării pretinsului președinte de la Tiraspol, fie pentru negarea Misiunii de Pacificare. Avem și așa situații când o persoană a crticat rolul pozitiv a Misiunii de Pacificare Ruse în regiunea transnsitreană și cumulativ cu alte probleme. Pentru faptul că a criticat și și-a spus propria părere despre situația din regiunea transnistreană, riscă în prezent până la 11 ani de detenție.”

Condamnați la tăcere…

Lipsiți de dreptul la liberă exprimare și dreptul de a se întruni pentru a protesta, oamenii din regiune nu au o altă soluție decât să tacă. 

„Să iasă oamenii în piață să protesteze nu. Oamenii se tem, ei văd ce se întâmplă cu deputații și spun că noi suntem oameni simpli, iar dacă vom ieși și ne vor aresta  fără să explice ceva. Astfel, spun unicul protest este la alegeri. De aceea pe toți de la alegeri i-au îndepărtat și nu le permit să participe.Are loc un control foarte dur al populației și această pandemie doar a acutizat acest fapt. Sunt oameni care sunt luați în spital fără simptome, nu le permis să se trateze la domiciliu, dar ce nereguli au loc în sistem medical putem filma un reportaj aparte”, ne-a mărturisit Alexandr.

Până la 5 ani de închisoare

La întoarce acasă Samonii riscă o amendă între 2000 și 2500 de euro sau între 3 și 5 ani de închisoare. Despre aceste cazuri și presiuni locuitorii regiunii pot afla doar din presa de la Chişinău sau de pe rețelele de socializare. Presa controlată practic integral de puterea din mâinile lui Krasnoselski, păstrează tăcerea. 

Pavel CAZACU, avocat “PROMO-LEX”

Situația lui Alexandru se referă la riscul imminent, dacă el se întoarce în regiunea transnistreană va fi în mod evident privat de libertate. În continuare există în privința lui un pretins mandate de arestare.  Acum noi am încercat să sesizăm toate autoritățile care, în principiu, pot să se implice pe această problemă. Cei de la Moscova ne-au spus că nu pot să facă nimic în acest caz, iar în fața autorităților din Chișinău suntem în mijlocul unor procedure, inclusiv judiciare. Chiar dacă noi contestăm. Pentru că noi nu avem scopul să reabilităm persoana, pentru că ea este victimă unui regim neconstituțional, ilegal. Nu este un process de scurtă durată, dar noi împreună cu Alexandru încercăm să depunem, noi ca avocați maximum efort pentru a-l ajuta, dar și suntem cumva puntea între Alexandru și autoritățile de la Chișinău pentru a intervene pe această problemă.

 Alexandr SAMONII: Soția mea a rămas în regiunea transnistreană. Singură cu trei copii minori de 13, 4 și 1 an. Este greu! 

AUTOR IRINA TABARANU 

PRODUCĂTOR VITALIE GUȚU 

IMAGINE VITALIE PALADE

Acest produs a fost realizat de A.O. Academia de Creație și Inovații Mediatice în cadrul proiectului „Zona de Securitate, în alertă 24/24”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a echipei zonadesecuritate.md și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.