VIDEO. La Cocieri apropierea malurilor de Nistru se face prin cultură. Festivalul „Dansul ne Uneşte”

VIDEO. La Cocieri apropierea malurilor de Nistru se face prin cultură. Festivalul „Dansul ne Uneşte”

În premieră, în comuna Cocieri din stânga Nistrului a avut loc Festivalul „Dansul ne Uneşte”. Localitatea ce se află în Zona de Securitate a devenit pentru o zi un centru cultural care a unit 25 colective de mici dansatori de pe ambele maluri. Echipele au venit din orașele Chișinău, Tiraspol, Caușeni, Dubăsari, Șefan Vodă, dar și din localități mai mici, din diferite regiuni ale țării.

Festivalul demonstrează că, deși există un conflict înghețat, viața merge înainte. Drept dovadă este locul unde au evoluat copiii. Exteriorul casei de cultură mai păstrează urmele de schije, formate de bombele căzute în 1992.

Raisa SPINOVSCHI, primar comuna Cocieri, stânga Nistrului:

„30 de ani în urmă de-aici s-a pornit un conflict militar care s-a soldat cu jertfe omenești de aceea noi ne-am dori ca prima ediție a acestui festival să fie ca un bun augur și că un bun început a unei prietenii a intarii păcii aici în Zona noastră de securitate și am vrut aici să menționez că noi simțim și ne bucurăm de relațiile de prietenie cu cei din Transnistria.”

Oamenii încearcă să-și ducă traiul în pace, însă zona este împânzită de posturi militare ale Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, iar libera circulație este încălcată. Copiii din dreapta Nistrului au fost nevoiți să parcurgă râul cu împingătorul fluvial, deoarece cele 8 poduri ce leagă malurile au acces restricționat de regimul de la Tiraspol.

Drumul spre malul stâng cu Împingătorul Fluvial de la Molovata Nouă
Drumul spre malul stâng cu Împingătorul Fluvial de la Molovata Nouă