VIDEO. Krasnoselski, foc și pară după introducerea taxelor vamale pentru regiunea transnistreană,  numește  autoritățile de la Chișinău separatiste și slabe

Captură de ecran

VIDEO. Krasnoselski, foc și pară după introducerea taxelor vamale pentru regiunea transnistreană, numește autoritățile de la Chișinău separatiste și slabe

Șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a publicat pe canalul său de Telegram un mesaj video către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, după introducerea taxelor vamale pentru regiunea transnistreană. Deși spune că înțelege acțiunile autorităților, el cataloghează decizia ca fiind „o dovadă de slăbiciune” din partea Chișinăului, ce duce spre nicăieri și chiar poate conduce la escaladarea situației dintre malurile Nistrului. 

Timp de mai bine de 10 minute, Krasnoselski a invocat narațiuni manipulatorii despre inventata agresiune din partea Chișinăului din 1992, a deplâns federalizarea eșuată a Republicii Moldova în 2003 și încălcarea drepturilor omului prin aplicarea taxelor vamale.

„Să spun că a fost un șoc pentru noi? Probabil că nu. Că a fost un gest neașteptat? Probabil ar fi mai aproape de adevăr. A fost neașteptat, de ce nu șoc? Întreaga istorie a relațiilor dintre Transnistria și Moldova este plină de astfel de evenimente și situații (…)

În ceea ce privește separatismul – care dintre noi este separatist? Voi sunteți separatiști! Autoritățile din Moldova sunt. Ați divizat republica socialistă sovietică moldovenească în două entități prin propria Declarație de Independență din 27 august 1991”.

Liderul separatist s-a arătat surprins de decizia Chișinăului deși, pe 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare Codul vamal al Republicii Moldova aprobat încă în 2021.

Potrivit noului cod, toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate  cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Codul vamal nr. 95/2021 substituie Codul vamal nr. 1149/2000, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice.

Astfel, scutirile care erau introduse prin Art.4 alin (6) din Legea nr.1380/1997 cu privire la tariful vamal, și anume ”Operațiunile de import-export efectuate de către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar se realizează în modul aprobat de Guvern”, au fost abrogate.

În consecință, în scopul asigurării principiului de echitate pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova, taxa vamală urmează a fi percepută în baza Legii nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor.

În adresarea sa, Krasnoselski a recurs și la etichetări și intimidări verbale, numind conducerea Republicii Moldova „slabă”:

„Acesta nu este un pas puternic. Este un pas al celor slabi. Sunteți lideri slabi. Ei pur și simplu nu înțeleg consecințele – ceea ce ar putea urma. Aceasta este o manifestare a slăbiciunii. O manifestare a puterii înseamnă negocieri și dialog. Ceea ce ați făcut este o cale spre nicăieri, spre relații moarte și discuții deșarte – o cale spre o posibilă escaladare a tensiunilor. Nu autoritățile (n.r. cu referire la regimul separatist) sunt cele care suferă din cauza acțiunilor voastre. Cum puteți să nu înțelegeți asta? Oamenii suferă din cauza acțiunilor voastre. Oamenii care locuiesc aici, cetățeni ai Moldovei, Rusiei, Ucrainei și altor țări. Poate chiar și cei care v-au votat. Dar nu vă interesează asta. Voi vreți să prindeți valul politic? Ei bine, puteți încerca. Dar, după cum arată istoria, calea escaladării este calea spre nicăieri. Doar negocierile pot rezolva problemele”.

La final aceasta a venit cu un apel către Chișinău de a renunța la decizia privind taxarea vamală aplicată în raport cu firmele transnistrene, motivând că impozitele formează bugetul local din care sunt achitate plățile sociale către populație.

Chișinăul nu a reacționat deocamdată la mesajul lui Krasnoselski.