VIDEO. ÎN PREMIERĂ, Biroul politici de reintegrare în comun cu Ministerul Educației au inspectat clădirea vandalizată a liceului din Râbnița

Sursa: Biroul politici de reintegrare

VIDEO. ÎN PREMIERĂ, Biroul politici de reintegrare în comun cu Ministerul Educației au inspectat clădirea vandalizată a liceului din Râbnița

După un interval foarte mare de timp de inaccesibilitate, reprezentanții Biroului politici de reintegrare în comun cu responsabili de la Ministerului Educației și Cercetării, au reușit să efectueze o vizită de documentare la blocul de studii al Liceul Teoretic „Evrika” din orașul Râbnița. Clădirea a fost construită pentru amplasarea liceului, din resursele bugetare alocate de Guvernul Republicii Moldova, și care din 2004 nu a fost posibil de a fi finalizată din cauza vandalizarii edificiului de către miliția transnistreană.

„Urmare a evaluării preliminar efectuate a blocului de studii, neutilizat de mai bine de 17 ani, s-a constatat o serie întreagă de îngrijorări ce necesită o documentare tehnică minuțioasă, inclusiv, elaborarea unui studiu de fezabilitate asupra volumului de investiții și de lucrări necesare întru a reabilita, consolida, moderniza și definitiva infrastructura până la etapa dării în exploatare și a inițierii unui proces calitativ de învățământ în sediul respectiv,” se arată într-un comunicat al Biroului.

După evenimentele din 2004  Liceul Teoretic „Evrika” din orașul Râbnița nu are un sediu propriu. Instituția activează într-o clădire închiriată de la Uzina Metalurgică din or. Râbnița, însă care nu e adaptată procesului de studii prevăzute pentru un asemenea nivel.

La fața locului au fost reprezentantul Biroului politici de reintegrare, șefa Secției politici sectoriale, Aurelia Barbaroș, în comun cu Secretarul de stat al Ministerului Educației, Adriana Cazacu-Țigaie și șeful Direcției învățământ general din cadrul aceluiași minister Valentin Crudu.

Oficialii au fost și la actualul sediu al Liceul Teoretic „Evrika” din orașul Râbnița unde s-au întâlnit cu profesorii și cu administrația instituției. În particular, a fost trecută la zi starea de fapt a infrastructurii fizice de activitate cotidiană, condițiile de organizare a procesului educațional, starea tehnico-materială, situația privind asigurarea dreptului la libera circulație, dotarea cu bunuri și materiale didactice, alte aspecte ce reies din implementarea angajamentelor reflectate în Decizia protocolară „Cu privire la asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu predare în grafia latină”, semnată la 25 noiembrie 2017.

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, din partea Biroului politici de reintegrare cei 29 de copii din ciclul preșcolar de învățământ din cadrul liceului au primit dulciuri.

„Lipsa unor condiții propice, adecvate, sigure și predictibile au făcut ca numărul de copii ce-și fac studii în Liceul Teoretic „Evrika” să fie considerabil mai jos dacă e să comparăm cu perioadele de până la criza din 2004 și presiunilor de până atunci. Mai cu seamă, în anii de studii 1997-1998 în liceu erau înscriși 808 copii, în perioada 2004-2005 – deja 557, iar în anul curent – doar 189.”

Biroul constată că, totuși, situația este mai bună decât în anul de studii 2015-2016 când erau doar 130 de elevi, însă reieșind și din potențialul demografic, soluția rămâne a fi asigurarea cu sediu propriu și mai extins ca spațiu, or, în localitățile din proximitate există un interes sporit de a frecventa instituția din partea unui număr mult mai mare de copii.

Imagini din interiorul clădirii: