VIDEO. Ghenadie Ciorba: „Maia Sandu poate intra în istorie ca persoana ce a rezolvat un conflict înghețat de 30 de ani.”

VIDEO. Ghenadie Ciorba: „Maia Sandu poate intra în istorie ca persoana ce a rezolvat un conflict înghețat de 30 de ani.”

Situația din regiunea transnistreană după invazia rusă în Ucraina, drepturile omului din regiune și viitorul acesteia în componența Republicii Moldova au fost subiectele cheie discutate împreună cu activistul Ghenadie Ciorba în cadrul podcastului Zona de Securitate.

Ciorba locuiește în stânga Nistrului, Râbnița, a fost la o anumită etapă (în perioada pretinsei președinții a lui Evghenii Șevciuk) parte din tot ce înseamnă regimul separatist din stânga Nistrului, iar ulterior au devenit victimă a regimului actual. Acesta consideră că e momentul potrivit pentru a soluționa conflictul, iar așteptarea finalizării războiului din Ucraina este doar o scuză pentru amânare.

Ghenadie Ciorba: De ce toți vorbesc despre sfârșitul rãzboiului? Este situația despre care am vorbit, tentativa de a amâna luarea unei decizii pentru mai târziu și pe seama altcuiva. Azi există o situație ideală, în ceea ce privește condițiile pentru rezolvarea conflictului. Situația în care Chișinăul are instrumente de influență, după părerea mea, în cazul existenței voinței politice,ar putea să treacă fără vărsare de sânge.

Mai mult ca atât, majoritatea populației din Transnistria s-a săturat de situația în care se află.
Știind care sunt salariile în Moldova, pensiile, condițiile de viață. Da, este un argument – plata la serviciile comunale. Dar credeți-mă, dacă comparăm salariile specialiștilor de un anumit nivel din Moldova și din Transnistria, plata întreținerii trece pe locul doi.

Azi, situația este ideală, pentru autoritățile R. Moldova ca să rezolve conflictul, fără a-l amâna pentru viitor. Doamna Sandu poate intra în istorie ca persoana care a rezolvat un conflict vechi de 30 de ani. Acum există toate condițiile obiective și subiective. Ea poate, luând o decizie, coordonând și analizand-o. Asta-i cel mai important. Trebuia să rezolve problema dată de mult timp. Din păcate, lipsa de decizie, frica în fața Transnistriei.. că toți de acolo ar avea creierul spălat, așa își imaginează cei de aici…

Jurnalist: Chișinăul crede că dacă vor face ceva, va fi război.

Ghenadie Ciroba: O să vă spun așa cum este. Pentru a obține beneficii, este necesară justificarea acestora sau pentru a nu face ceva. Nu este secret că ultimele acțiuni ridică multe întrebări pentru cei care exercită o influență directă asupra deciziilor luate de doamna Sandu…Toți înțeleg foarte bine despre cine este vorba. Cred că motivând cu frica și tot așa mai departe, toate astea sunt jumătăți de adevăr.

Jurnalist: Vedeți viitorul regiunii în componența R. Moldova și, în același timp, fără a opri procesul de integrare europeană?

Ghenadie Ciorba: Altfel nu se poate. Prima condiție a integrării europene este reintegrarea regiunii transninistrene. Nimeni nu o să primească Moldova ca membru al UE cu o enclavă. Acesta este un focar de instabilitate. Acolo au loc acțiuni de corupție tare serioase,în limita de acțiune a autorităților din R. Moldova. Toți înțeleg foarte bine acest lucru. Fără rezolvarea situației Transnistriei, iar modalitatea, acesta e alt subiect. Fie Moldova renunță, ceea ce eu cred că este imposibil, fie o reintegrează. A treia cale nu există!

Cei de la Chișinău trebuie să stabilească clar și univoc. Situația actuală, care este în stare de suspendare, lovește în autoritatea puterii, în statalitatea R. Moldova, inclusiv și în dorința oamenilor pentru integrare europeană. Trebuie găsită o soluție și să nu se încerce să fie amânată făcând declarații goale, dar fără a întreprinde vreun pas.

Propaganda a fost un alt subiectele cheie a interviului, acesta fiind în trecut pretins ministru al comunicațiilor ne-a povestit cum este creată bula informațională pentru locuitorii regiunii, iar Chișinăul e prezenta artificial un inamic.

*În descrierea video-ului găsiți subiectele discutate cu indicarea liniei temporale.

 

Dacă vă place activitatea noastră, ne puteți ajuta cu donații pe pe PayPal