VIDEO. Fobiile lui Ignatiev, războiul și drepturile omului

Colaj/ Ignatiev și pașaportul lui ucrainean

VIDEO. Fobiile lui Ignatiev, războiul și drepturile omului

Regimul de la Tiraspol nu și-a expus niciodată, de la invazia rusă în Ucraina, poziția față de această agresiune, Vitalie Ignatiev, aflat la Chișinău în fața jurnaliștilor de pe malul drept a fost pus în situația în care să ofere o apreciere a celor ce se petrec deja de 282 zile la hotar cu regiunea. Acesta, însă, a fost categoric în a nu pronunța cuvântul război, deși i-au fost adresate mai multe întrebări la acest subiect, de fiecare dată Ignatiev declara că nu poate comenta acest subiect.

În tot acest timp, regimul s-a vrut a fi perceput ca unul neutru față de agresiunea rusă, refuzul, premeditat, al lui Ignatiev de a pronunța cuvântul război și de a nu recunoaște că este cetățean la Ucrainei, a dat de înțeles fără loc de interpretare de partea cui este regiunea separatistă, susținută militar, politic și economic de către Federația Rusă.

ReporterCine a început războiul în Ucraina?

V. IgnatievNoi nu discutăm întrebarea pe care mi-ați adresat-o.

RDe ce?

V. INu avem acest subiect pe ordinea de zi.

R Credeți că Moldova este următoare?

V. INu sunt gata să mă expun pe acest subiect.

R -Dvs sunteți cetățean al Ucrainei, spuneți-ne părerea din perspectiva unui simplu cetățean.

V.I.Eu sunt cetățean la rmn*, astăzi eu particip la un eveniment în calitate de negociator politic fiind cetățean rmn, apropo de etnie ucrainean aveți dreptate, sunt aici pentru a discuta problemele create de partea moldovenească.

RAți discutat cu Moscova despre război?

V.IAscultați, noi nu discutăm aceste subiecte. Avem un spectru larg de probleme foarte stringente pe care e necesar să le hotărâm pentru ca oamenilor nu doar din regiunea transnistreană să le fie viața mai ușoară și stabilă. Cu asta noi ne ocupă.

RRăzboiul din Ucraina a schimbat mult situația din stânga Nistrului de ce nu doriți să discutați acest subiect?
I.VEu nu voi discuta această întrebare.

Pașaportul ucrainean al lui Ignatiev

Jurnaliștii de pe malul drept au ocazii extrem de rare să îl aibă în fața microfonului pe pretinsului ministru de Externe, acesta fiind obișnuit cu întrebările comode ale jurnaliștilor afiliați regimului separatist, care nu îl întreabă despre încălcările drepturilor omului sau războiul din Ucraina. Un alt subiect tabu pentru regim este cel al Încălcării drepturilor omului, la care la fel, nu a fost oferit niciun răspuns.

Zona de Securitate l-a întrebat pe reprezentantul Tiraspolului despre situația cetățeanului Victor Pleșcanov, întrebarea la care acesta s-a eschivat să răspundă. Ulterior am mai avut trei încercări de a aborda situația drepturilor omului însă, fără rezultat. Am obținut doar un zâmbet și promisiunea de răspunde la acest subiect altă dată.

R. – Despre drepturile omului dle Ignatiev?!
I.V.
R. – Despre drepturile omului dle Ignatiev?
I.V. – Dragii prieteni îmi este foarte plăcut să discut cu voi, dar trebuie să mă grăbesc la întâlnire, dacă doriți să mai discutăm, după…

A fost pentru prima dată, după mai mulți ani, când jurnaliștii au fost invitați de către Biroul Politici de Reintegrarea să participe fizic la întâlnirile 1+1. Instituțiile media au fost informate despre ora, locul și ziua în care va avea loc întâlnirea și li s-a permis accesul în sala de negocieri pentru a face filmări de protocol, astfel a fost posibilă intervievarea pretinsului ministru de la Tiraspol, în momentul în care a intrat pe poarta Misiunii OSCE în Moldova.

Cazurile de „condamnare” ale locuitorilor din stânga Nistrului pentru fapte de „incitare la extremism” sau alte fapte similare, au loc tot mai des, iar victimele acestui fenomen nu au posibilitate să-și apere drepturile sale. Cazurile lui Mihail Ermurachi, Ghenadie Ciorba, Alexandr Samonii, Pavel Dogari, Larisa Kalik, Boris Babaian și alții. Persecuții care au fost ”legalizate” de către Vadim Krasnoselskii odată cu aprobarea în martie 2020 a așa-numitei ”Strategii de combatere a extremismului în regiunea transnistreană”.

Toate aceste cazuri au fost mediatizate de Zona de Securitate, articolele le găsiți la căutare pe platforma noastră web sau rețele sociale.