VIDEO. Două istorii pentru un război. 31 de ani de la începutul războiului pentru apărarea integrității și independenței R. Moldova
Se fac 31 de ani de la declanşarea războiului de pe Nistru din 1992, dar o poziţie clară, referitoare la subiectul dat, în societate nu există. Una dintre cauzele stagnării țării noastre în principalele domenii se trag exact de la existența unui conflict înghețat, însă puțini au făcut această conexiune până în prezent. Evenimentele din prima primăvară a Republicii Moldova independente nici nu erau numite distinct, ce au fost: conflict, război – unul civil sau de agresiune rusă. Lucrurile s-au mai limpezit odată cu declanșarea unui alt război la graniță. Redacția noastră în lunile ianuarie și februarie ale anului trecut lucra la realizare unui material despre istoria acestui război învățat în școlile de pe ambele maluri ale Nistrului, am decis să nu-l publicăm în ziua de 2 martie 2022 ,când era planificat. Erau doar câteva zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina, astfel am considerat că ideea materialului nostru nu ar fi fost înțeleasă atunci când întreaga omenirea era zguduită emoțional și fizic de un regim în agonie cu aspirații imperiale.
Din analiza manualelor de istorie de pe ambele maluri, interviurilor cu profesorii de istorie din Chișinău și din regiune, dar și cu autorul unuia dintre manualele din care se predă astăzi trecutul, vrem să vă arătăm două istorii a unui singur război. Cum acesta este studiat în aceeași țară și cum sunt create două realități diferite. Una pentru o generație crescută să-și facă un viitor și alta crescută pentru ca să-și reînvie trecutul.
Am asistat o lecție de istorie dintr-un liceul din Capitală cu tema: Războiul din Transnistria din clasa 12 și este pentru prima oară în cei 12 ani de școală când în manualele de istorie apare această îmbinare de cuvinte împreună. Asta pentru că în clasa 9, când este studiat după curriculă războiul – o astfel de terminologie nu este folosită. În ciclul gimnazial subiectul este tratat drept conflictul de pe Nistru, iar în calitate de părți sunt prezentate Tiraspolul și Chișinăul, sunt aduse numeroase motive economice drept geneza acestui conflict, iar implicarea rusă este prezentă doar prin ajutorul militar al armatei a 14-a. Deși i-a fost dedicată o temă separată care ocupă doar două pagini, în tema principală „Republica Moldova la etapa actuală” la compartimentul cronologia țării – Războiul nici nu este menționat, așa cum nici faptul că pe teritoriul țării avem prezență militară ilegală. Mai tranșant sunt spuse lucrurile în manualul pentru ultima casă liceală, editat în 1999 și folosit până în prezent, adică și la 24 de ani de la tipărire!
Cantitativ, în dreapta Nistrului, sunt patru pagini la această temă – timp de 12 ani de școală, dar pentru unii, ce nu finalizează liceul rămâne cu și mai puțin, cele două din clasa 9-a. În stânga Nistrului subiectul dat este studiat luni întregi.