VIDEO. Doi jurnaliști au fost blocați la trecerea de pe Nistru în satul Gura-Bâcului de către Pacificatori

VIDEO. Doi jurnaliști au fost blocați la trecerea de pe Nistru în satul Gura-Bâcului de către Pacificatori

Doi jurnaliști din Republica Moldova, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, realizatorii emisiunii „Dincolo de Nistru” – „Река без границ”,  au fost blocați la trecerea de pe Nistru în satul Gura-Bâcului de către pacificatorii rusi și li se cere să șteargă imaginile  filmate în zonă.

UPDATE. Jurnaliștii au fost eliberați!

Jurnaliștii au solicitat intervenția poliției. Unul dintre pacificatorii ruși a declarat că are instrucțiuni pe care le respectă și a adăugat că este ilegal să filmeze.

Viorica Tătaru: „Am trecut pe lângă postul de pacificatori și ne-au oprit. Puteți trimite un echipaj de poliție către noi pentru că suntem în pericol. Vor să ne rețină, să ne ia aparatul de filmat, de fotografiat și noi chiar avem nevoie de intervenția poliției.”

Asociația Promo-LEX, a reacționat la reținerea jurnaliștilor cu privire la acțiunile ilegale ale reprezentanților Forțelor Mixte de Menținere a Păcii (FMMP), în apropiere de localitatea Gura Bâcului, rn Anenii Noi.
„În acest context, Asociația Promo-LEX condamnă abuzurile și intervențiile nejustificate ale reprezentanților din cadrul FMMP. Imposibilitatea de deplasare mai mult de o oră este calificată drept reținere ilegală de facto.„
Potrivit asociației acest incident demonstrează o dată în plus necesitatea transformării misiunii de pacificare de pe Nistru într-o misiune civilă internațională.
De meneționat că pentru a filma posturile Misunii de Pacificare este nevoie de a solicita permisiunea si de a avea o acreditare din partea Comisie Unificate de Control.