VIDEO: Dodon, despre retragerea armatei ruse de ocupație: Practic, nici nu au armata acolo, sunt câțiva ofițeri care păzesc depozitele

Colaj: zds.md

VIDEO: Dodon, despre retragerea armatei ruse de ocupație: Practic, nici nu au armata acolo, sunt câțiva ofițeri care păzesc depozitele

Igor Dodon încearcă să convingă cetățenii Republicii Moldova că armata de ocupație a Federație Ruse nu reprezintă un pericol asupra securității Republicii Moldova. Președintele în exercițiu și candidatul la un nou mandat la șefia statului suține că Rusia, practic, nici nu are armată în stânga Nistrului, acolo ar fi doar câțiva ofițeri care păzesc depozitele cu armament. Declarația a fost făcută aseară în timpul dezbaterilor electorale de la postul public de televiziune Moldova 1.

  • „Retragerea munițiilor, retragerea (militarilor), ei practic nici nu au armata acolo sunt câțiva sute sau o mie și ceva de ofițeri care păzesc aceste depozite eu cred că este vorba de o perioadă foarte scurtă de timp, dar pentru aceasta este nevoie de dorință la Chișinău, dorință de dialog,  nu separatiști să îi numim, dar să dialogăm cu ei.” Igor Dodon: 12.11.2020

Militarii rușii din stânga Nistrului s-au implicat de-a lungul anilor, nu doar în asigurarea securității depozitului de la Cobasna, aceștia s-au implicat constant în instruirea structurilor paramilitare din regiune, organizarea paradelor militare, recrutarea copiilor în structura numită „Armata Tânără” a Rusiei și multe alte ilegalități.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la Tiraspol. 24 august, 2019

În 2018 Adunarea Generală ONU a votat o rezoluție privind retragerea trupelor ruse de ocupație din transnistria, cu 64 de voturi pentru și 15 voturi împotrivă. 

Documentul a fost prezentat  atunci comunității internaționale de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, Tudor Ulianovschi.

Autoritățile de atunci  declarau că prezentarea Rezoluției cu privire la „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” reprezintă o premieră diplomatică în istoria Republicii Moldova. 

STATUT SPECIAL REGIUNII TRANSNISTRENE

Candidatul independent susținut de socialiști în această campanie electorală, Igor Dodon, vede soluționarea conflictului transnistrean prin oferirea regiunii unui statut special.

Amintim că, în această campanie elctorală Igor Dodon amenință oamenii cu un nou conflict armat pe Nistru, dacă nu va fi votat în turul II.