VIDEO. Din ce surse se informează regiunea transnistreană despre războiul din Ucraina? Canalele rusești

VIDEO. Din ce surse se informează regiunea transnistreană despre războiul din Ucraina? Canalele rusești

Agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei nu este mediatizată în niciun fel de către presa din stânga Nistrului. Nici la canalele TV și nici pe portalurile web de știri din regiune nu veți găsi informații despre mersul războiului sau imagini cu ororile din Bucea, Irpin sau Kherson.

Media din regiune nu prezintă nici retorica progandei Kremlinului, cea de „demilitarizare și denazificare a Ucrainei,”, totul este lăsat pe seama canalelor rusești, care emit în regiune fără restricții. Războiul este numit de aceste surse – situația din Ucraina” atunci când sunt nevoiți să mediatize subiecte conexe, cum ar fi, criza refugiaților sau închiderea frontirerei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean.

Am mers să vedem opinia oamenilor din regiune de unde aceștia se informează despre războiul din Ucraina, dacă pretinșii jurnaliștii locali nu vorbesc nimic la acest subiect. Oamenii recunosc că află despre război doar de la canalele rusești, în special de la emisiunea de propagandă – „60 de minute”.

La nivel politic situația e la fel. Regimul de la Tiraspol nu și-a expus niciodată, de la invazia rusă în Ucraina, poziția față de această agresiune, Vitalie Ignatiev, aflat la Chișinău în fața jurnaliștilor de pe malul drept a fost pus în situația în care să ofere o apreciere a celor ce se petrec deja de 282 zile la hotar cu regiunea. Acesta, însă, a fost categoric în a nu pronunța cuvântul război, deși i-au fost adresate mai multe întrebări la acest subiect, de fiecare dată Ignatiev declara că nu poate comenta acest subiect.

În tot acest timp, regimul s-a vrut a fi perceput ca unul neutru față de agresiunea rusă, refuzul, premeditat, al lui Ignatiev de a pronunța cuvântul război și de a nu recunoaște că este cetățean la Ucrainei, a dat de înțeles fără loc de interpretare de partea cui este regiunea separatistă, susținută militar, politic și economic de către Federația Rusă.

Mai multe despre poziția lui Ignatiev, citiți aici