VIDEO DEX – Ce este Zona de Securitate a Republicii Moldova

VIDEO DEX – Ce este Zona de Securitate a Republicii Moldova

На русском

Am mers la ieșire din satul Budesti în direcția spre orășelul Vadul lui Vodă, localități ce intră în componența Municipiului Chișinău. Probabil vă întrebați de ce și asta pentru că din perspectivă geografică, deja eram în Zona de Securitate. Cert este că ea are o lungime destul de mare – 225 km și o lățime de 20 km, iar în unele locuri de 12 km, fiind împărțită în 3 secțiuni: Nord, Centru și Sud.

De facto, zona de securitate este perimetrul unde își desfășoară militarii din cele trei contingente așa zisa misiune de pacificare, este spațiul lor de acțiune. Dovadă a acestui fapt sunt cele două posturi amplasate la ieșirea din Vadul lui Vodă, adică avem prezență militară rusă și transnistreană chiar în municipiul Chișinău.

Cel mai bine zona se vede de pe hartă, noi am conturat-o în culoarea galben. Vă întrebați cum a apărut ea? Exact așa ca tot ce ține de reglementarea transnistreană – la nivel juridic. Aceasta a fost creată odată cu semnarea la 21 iulie 1992 a acordului de încetare a focului, . Documentul, denumit convenție, stipula crearea unei „Zone de Securitate”, ce urma să fie monitorizată de forţe de menţinere a păcii, iar responsabilă de această zonă este, așa cum s-a scris, Comisia Unificată de Control.

Această porțiune cuprinde 110 localități, cu aproximativ 600.000 de locuitori. Pe lângă regiunile în care a fost împărțită, aceasta are un municipiu cu statut sporit de securitate, este vorba de Tighina. Aici se află sediul Comisiei Unificate de Control, ce ar fi trebuit să asigure menținerea legii și a ordinii în oraș, în cooperare cu poliția și unitățile de miliție transnistrene cu componență limitată.

Totuși, multe din cele care s-au agreat în vara anului 1992, nu au ajuns să devină și realitate, iar acest acord este constant încălcat. Îl vom explica într-un alt DEX, iar pentru a nu-l rata, abonează-te la canalul nostru de Youtube. 

Astfel, sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt incluşi într-o jurisdicţie specială, o parte dintre care e îngrădită cu tehnică militară blindată și este ţinută în această zonă de aproape trei decenii, fără să cunoască exact care îi este destinul. Protocolul care stabilește granițele exacte ale Zonei nu este public.

Prin urmare, cetățenii nu au cum să cunoască obiectiv situația curentă din această jurisdicție. Nu cunosc exact cum să se comporte în interiorul zonei, cum să treacă de aceste posturi de pacificatori sau ce drepturi au aceștia. Puțin probabil cunoșteau până la acest video, în special cât de aproape este ea de Municipiul Chișinău, și probabil că ar fi fost proporțional să fie inclusă și o parte din orașul Tiraspol, dar nu a fost fie.

Puteți observa pe hartă cum linia Zonei de Securitate trece pe lângă Tiraspol, unde sunt unitățile paramilitare ale regimului, dar și sediul Grupului Operativ al Trupelor Ruse, staționate ilegal în Republica Moldova. Experții în securitate consideră că s-a trasat zona astfel pentru ca membrii delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată să nu poată avea acces liber în zonă, inclusiv la obiectivele militare enumerate.

Ce reprezintă de fapt Comisia Unificată de Control, sau prescurtat CUC? Este structura menită să pună în aplicare acordul din 92 și este compusă din reprezentanți ai organelor constituţionale ale Moldovei, Federaţiei Ruse şi administraţiei separatiste de la Tiraspol, precum şi reprezentantul Ucrainei în comisie. Totodată, la coordonarea activității CUC participă şi reprezentanţii misiunii OSCE.

CUC a fost responsabilă imediat după crearea Zonei de retragerea forţelor militare şi militarizate, obiectiv realizat de autorităţile din Chişinău şi nerealizat de administraţia de la Tiraspol, care până în prezent menţine în Zona de Securitate forţe paramilitare considerabile, inclusiv trei din cele patru brigăzi de infanterie motorizată şi alte unităţi militare cu un număr total de circa 3.500 persoane.

Prin hotărârile CUC, au fost create şi introduse așa-numitele Forţele Mixte de Menţinere a Păcii, despre care v-am povestit în DEX-ul anterior și tot CUC ar putea decide în viitor, creșterea numărului de pacificatori, micșorarea sau chiar eliminarea unor posturi. Aceste decizii se iau de obicei la ședințele săptămânale ce au loc la Tighina în fiecare zi de joi a săptămânii. Delegaţia Republicii Moldova în CUC este alcătuită, de regulă, din 6 reprezentanţi desemnaţi de Guvernul Republicii Moldova – aceștia fac parte din diferite instituții de forță: SIS, Ministerul de Interne sau de la Apărare. Regulamentul CUC poate fi găsit pe site-ul guvernului.

Delegatia RM în Comisia Unificată de Control

După semnarea Acordului de la Odesa din 20 martie 1998 în Zona de securitate au început activitatea și observatorii militari ucraineni (10 militari), ce activează în grupele patru-partite de observatori, adică câte 10 de la fiecare parte: Republica Moldova, regiunea transnistreană, Rusia și Ucraina. Aceste grupuri constituie mecanismul de bază de control a situaţiei din Zona de Securitate şi de reacţie rapidă la diferite incidente, fiind subordonate CUC.

Totuși, chiar și în acest caz mecanismul este unul consensual. Asta înseamnă că, dacă unul din observatori refuză să se deplaseze pentru a investiga amplasarea unui post ilegal în zona de securitate, de exemplu, sau un incident armat, echipa de observatori nu poate pleca la fața locului. Astfel, cele mai multe din încălcările regimului Zonei de Securitate rămân a fi ne nerezolvate și nici măcar documentate.

În cadrul CUC mai este o structură numită Comandamentul Militar Unificat ce se ocupă nemijlocit de partea militară, iar comandamentul îşi realizează atribuţiile prin Statul Major al misiunii.

Din punct de vedere militar putem spune, din păcate, că Zona de Securitate e condusă de Federația Rusă, deoarece șeful Statului Major Unificat, ofiţerii comenduirilor militare, superiorii grupurilor de observatori şi a efectivelor care îndeplinesc serviciul la posturi sunt în exclusivitate ofiţeri şi subofiţeri ai contingentului Federaţiei Ruse. Zona, ce trebuia să fie o primă fâșie ce urma să contribuie la reunirea celor două maluri, este de facto o zonă de delimitare a acestora, dar partea pozitivă e că autoritățile constituționale au cât de cât putere de decizie în gestionarea acesteia.

Zona de Securitate acoperă circa 60% din teritoriul regiunii transnistrene, controlată de regimul separatist de la Tiraspol și aproape 6% din suprafața totală a Republicii Moldova.

Mai multe informații găsiți pe portalul nostru, iar data viitoare vă vom explica prevederile acordului din 1992 și în ce măsură acestea au fost respectate în ultimii 30 de ani. Până atunci apreciază acest video pentru a ne da un semnal că merită să continuăm această rubrică, nu uita să te abonezi la canalul nostru de Youtube sau să ne apreciați pagina pe Facebook, iar dacă ai posibilitatea să ne susții financiar, te așteptăm pe Patreon.

Acest produs a fost creat în cadrul proiectului “Creșterea nivelului de informare și înțelegere a problemelor de securitate și apărare ale Republicii Moldova”, implementat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Friedrich Ebert Stiftung Moldova, în parteneriat cu platformele media Zona de Securitate.md și ZUGO