VIDEO. „Dacă nu săreau „grănicerii” în apă să-l prindă era viu și-n ziua de azi”

VIDEO. „Dacă nu săreau „grănicerii” în apă să-l prindă era viu și-n ziua de azi”

La o săptămână de la tragedia de pe Nistru din satul Răscăieți, Ștefan Vodă, misterul din jurul înecului cu implicarea grănicerilor transnistreni nu a fost elucidat.

Expertiza medico-legală efectuată de medicii legiști din Ștefan Vodă este ținută în secret de ochii jurnaliștilor, chiar dacă rudele decedatului au primit constatările privind cauza decesului. Autoritățile publice locale sunt îngrijorate nu doar de prezența continuă  a acestor forțe ilegale în imediata apropiere de sat, dar și de potențialele tensiuni de la alegerile parlamentare anticipate ce pot apăre pe fonul acestei întâmplări. 

Ludmila Zagoreț, Primarul comunei Răscăieți, Ștefan Vodă:

„Desigur că localnicii sunt înspăimântați , într-o oarecare măsură fiindcă poate au fost confruntări cu partea transnistreană și anterior, dar eu nu cunosc cazuri concrete, dar lumea este înfricoșată deoarece avem plajă în localitate când copii și maturi se duc la scăldat și foarte des trec pe malul stâng al Nistrului din joacă și sigur că de acum toți trebuie să fie mai prudenți. Nu putem să știm la ce să ne așteptăm de la ei e o zonă necontrolată,  fără influență. De acum în sat se vorbește, oamenii dau diferite propuneri să nu organizăm secții de vot in localitate în urma acestui caz dar… nu e bine atunci când noi îi primim deschis în la noi în localitate dar se întîmplă așa cazuri din partea transnistreană.

La alegerile prezidențiale din 2020, consilierii locali din Răscăeți au avut deja o încercare de a nu permite deschiderea secțiilor de vot în localitate, însă, decizia a fost în cele din urmă abrogată la insistența Comisiei Electorale Centrale și a Cancelariei de Stat. Primarul satului susține că nu există nicio divergență între cele doua maluri, probleme ar fi doar în așa-numitele autorități. Oamenii au rude și des se întâlnesc, iar în zilele de weekend locuitorii de pe malul stâng vin la piața din Olănești, după care la cea din localitate. Pentru a menține situația sub control, și în continuare, autoritățile intenționează să facă o campanie de informare.” 

Ludmila Zagoreț, Primarul comunei Răscăieți, Ștefan Vodă

„Am vorbit cu polițistul de sector si avem în plan să ducem un lucru cu tineretul cu localnicii, fiindcă adulții se duc la pescuit și desigur că trebuie sa facem o campanie de informare ca să fie prudenți, atenți, să nu meargă singuri, să meargă în grupuri și să nu se ducă pe malul stâng al Nistrului.”

Victima a fost deja în vizorul Tiraspolului și în trecut, cu mai bine o lună în urmă bărbatul a primit o pretinsă amendă din partea acestora, la fel pentru pescuit ilegal. Victima a achitat penalizarea. Rudele spun că data trecută persoanele în formă care patrulau ilegal zona nu s-au băgat în apă și așa ar fi trebuit să facă și pe 11 mai. Famila nu poate crede în ipoteza de înec, era convinsă că victima avea abilități de înot de neîntrecut și spune că dacă nu ar fi fost grănicerii transnistreni, bărbatul ar fi trăit și azi. 

Ion, cumnatul bărbatului decedat: 

„Toată viața a fost pe Nistru cu prieteni, care și aud vorbesc, povestesc, spun că nu cred. Cineva l-a ajută, nu putea să se înece. Dacă nu săreau ei,(grănicerii) în apă după dânsul să il prindă și nu il aduceau pe malul stâng el nu era decedat la momentul dat, era viu si-n ziua de azi.

Tatiana, sora bărbatului decedat:

„Pentru ce, pentru un pește care s-a dus să aducă acasă un pește, oare chiar pentru un pește pe malul Nistrului trebuie să te ucidă.  Nu cred, nu cred că el putea să se încece, cred că l-au lovit undeva la cap, în partea asta are oleacă de lovitură, dar nu cred, el singur nu s-a înecat.”  

Este cunoscut faptul că după incidentul de pe Nistru, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost dus de grănicerii transnistreni în Slobozia, acolo unde a fost efectuată o așa-numită expertiză medico-legală, care însă nu a fost prezentată rudelor, la fel ca și presupusul proces-verbal întocmit la fața locului.

„Personal am vorbit cu anchetatoarea din regiune, referitor să ne elibereze un oarecare act pe cazul dat, dacă s-a pornit cauză penală să ne dea un număr oarecare să știm când să ne apropiem să avem un răspuns ce s-a întâmplat, dumneaiei personal a spus că nu-mi da nici număr, nici o hârtieca eu să pot demonstra că a fost o persoană înecată sau că ceva s-a întâmplat,”  ne-a povestit cumnatul bărbatului decedat . 

Versiunea Tiraspolului este că victima s-a înecat, încercând să urce în barcă, iar așa-numiții grăniceri au încercat să-i acorde ajutor. MGB-ul transnistrean intenționează să deschidă și un dosar penal învinuind pescarii de braconaj. Poziția așa-numitului Minister de Interne din regiune a fost transpusă și în expertiză emisă de aceștia. 

 Ion, cumnatul bărbatului decedat:

„Medicul legist care a făcut expertiză fix așa a spus că alte leziuni nu au fost, numai că s-a înecat si atât. După care noi am luat decedatul si l-am dus la Ștefan Vodă aici s-a facut încă odată expertiză medicul legist de la Ștefan Vodă fix așa ne-au comunicat că e de la înec altceva leziuni pe corp, semne nu a găsit nimic.” 

Chiar dacă rudele decedatului au primit constatările privind cauza decesului. Expertiza medico-legală efectuată de medicii legiști din Ștefan Vodă este ținută în secret de ochii jurnaliștilor. Am încercat începând cu 13 mai să obținem informații referitor la aceasta, însă până astăzi oamenii legii ne spun că actul încă nu ar fi gata. Pe cazul dat poliția din Ștefan Vodă a inițiat un proces penal, iar Delegația Chișinăului în Comisia Unificată de Control a făcut apel către delegația Federației Ruse, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Comisie pentru a contribui la procesul de retragere a forțelor „grănicerești” introduse ilegal în Zona de Securitate și de asigurare a respectării prevederilor Acordurilor din 1992 și 1998, potrivit cărora în zonă pot fi doar forțele Misiunii de Pacificare. În spațiul public au apărut mai multe informații precum că victimă ar fi fost bătută în momentul în care era scoasă din apă și ar fi avut trei coaste rupte. 

 

Acest produs a fost realizat de A.O. Academia de Creație și Inovații Mediatice în cadrul proiectului „Zona de Securitate, în alertă 24/24”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a echipei zonadesecuritate.md și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

logo jos ue kas